Citat:
bogdan.kecman:
tenk, da, ali na zalost nije bio "rastavljiv" samim tim ni "prenosiv" tako da je umro jbg ...
ne, nije bio corexy, rekoh vec, to je bio gantry slican kao na ultimaker samo sa 2 sine ...
sta je fora, imas jednu sinu koja se krece po X i imas jednu sinu koja se krece po Y osi, sine su potpuno nezavisne, imas fixiran motor na ram koji vrti sipku koja na dva coska ima puli koji drzi kais koji pomera sinu tako da su ti motori koji mrdaju sine fiksni. na preseku te dve sine ti je pozicija koja te zanima, uzmes plasticnu kockicu i zasrafis na nju pod 90 stepeni kolica navuces sine i dobijes XY kretnju koja nema motor koji se seta sa nekom osom a racunica za polozaj je jednostavna, nema drndanja i transformacija koje ti trebaju za corexy, racunica jednostavna, testiranje jednostavno, belt tensioning nije kritican... sve u svemu po meni mnogo bolje od corexy ... ultimaker radi isto to samo ima 2 sipke i linearne lezajeve na toj kockici koja nosi extruder
Da da nije CoreXY već kao Ulti samo umesno "šipki" ti si stavio one linearne šine sa kolicima
Citat:
bogdan.kecman:
ja jos nisam video nesto sto taj SKR tim pravi da valja :( sve elektronike su im pune bagova
Aha ok, imaš još neku ideju šta bih mogao provjeriti na štampaču ?
Imam jednu ideju ali da ne trošim vrijeme i material bzv ako ti misliš da neće da fercera, evo ovako.
U lokalnoj srednjoj mašinskoj školi postoji smjer "kompjutersko konstruisanje" valjda koriste neku prastaru verziju SolidWorks-a
pa sam mislio da im sastavim jedan 3D štampač ali mi se ne daju neke velike pare čisto nešto da imaju da mogu dizajn da
prevore u 3D oblik brzinom oko 50-tak mm/s. Evo ovako mislio sam da uradim ram od odštampanih 2020 profila po uzoru na ove što
imam s tim što bi išao brezon kroz sredinu i na krajevima bi bio pritegnut maticama koje ne bi virile već bi bile u ravni sa ivicom.
Napajanje od PC-ja (imam), Mega-Ramps combo sa bed-om od pcb ploče sa ogledalom i LCD screen bi bilo ok (jeftino), 4 nema motora,
end stopovi(imam 3kom), kaiš(imam), inductive sensor (imam) e jedino dal da idem sa glatkim šipkama za X osu ili kabon, printhed (imam)
Šta misliš ?
vidovic-slobodan.blogspot.com