Citat:
vidonk:
Koje su cijene za modelovanje po satu a kolike za print po satu ? Odradio sam jedan print 1h mi je trebalo da ga modelujem i oko 45min da se odštampa ... koliko naplatiti ?
Mnogo razlicitih opcija postoji. 45 minuta stampe je manje od 10 grama materijala. I da naplatis materijal 20din po gramu, opet se ne isplati. Poznanicima naplacujem samo utrosak materijala x2 (znaci 5-6din/g). Kod tako malih projekata treba se koncentrisati na naplati modelovanja ili imati minimalnu cenu rada bez koje se ne pocinje projekat, pa u skladu sa tim naplatiti.
Zavisi od toga sta si stampao i kome si stampao. Sta, u smislu, da li je nesto sluzi za reparaciju slozenog sklopa za koje nema delova i za koji bi bila izrada na strugu/glodalici mnogo skuplja (zupcanik neki recimo ili deo prenosa). Kome u smislu, da li postoji mogucnost da se vrati sa nekim sledecim projektom i da li ce se obratiti nekom drugom ako proceni da si naplatio previse. 500-800 din mislim da bi bilo realno za nekog kome si resio problem, a da taj ne zakljuci da si ga odrao. S druge strane sat vremena bi moralo da vredi bar 2000, pa su zato ovakvi projekti neisplativi kada nije serija u pitanju.
Inace, ne bavim se ovim. Ne zivim od toga. Stampac je vise moja igracka za licne projekte i opcija da ja izbegnem da placam usluge metalostrugara. Mada s vremena na vreme napleti neko kome nesto treba. Vidim sve vise ljudi prodaje po netu korisne stvari stampane i vidim da imaju kupce, pa cu mozda nesto od toga da probam. Mnogo stvari mi je lakse da uradim dzabe nego da naplatim 200-500 dinara kao profesionalnu uslugu.