SaleB81 Beograd, RS
Član broj: 90990 Poruke: 358 *.dynamic.sbb.rs.
|
Secam se ovog Mendela, budi uspomene; to je prvi 3D printer koji sam video u radu :)
Bese neka 2010/11, nadjem ja reprap sajt i nadjem da od 20-30 stampanih delova, nekoliko navojnih sipki i malo srafovske robe moze da se napravi 3D stampac. Ja odusevljen. Nadjem da postoji lik kod nas koji ima napravljen uredjaj, programer, ucestvuje u razvoju te sprave. Kontaktiram coveka, kaze covek, dodji, vidi, mozda ti se ne svidi kad ga vidis uzivo. Odemo drugar i ja jedno popodne do njega negde u Zemun, upoznamo Bogdana, popijemo kafu, ispricamo se, vidimo kako sprava radi. Shvatim ja da to nije resenje za mene, ali ostade prijatno poznanstvo i pozitivno iskustvo. Sad da ga sretnem na ulici ne znam da li bih ga prepoznao. Par godina kasnije kad su se pojavila kineska komercijalna resenja i filamenti u boji, kupim ja prvi stampac i uz njega sam dosta naucio, s vremena na vreme postavio pitanje, dobio odgovor, trazio po netu, citao, ucio i mozda nesto i naucio.
Ja sam prvenstveno trazio tvrd materijal za stampu. Poredeci neke blogove i klipove gde su ljudi radili testove cvrstoce i krutosti razlicitih materijala vrlo brzo sam shvatio da je PLA u 90+% slucajeva za mene najbolji materijal. Za preostalih par % situacija lakse je da dam nekome da mi odstampa nesto sa ABS-om, nego da modifijkujem stampac. Do sad sam za 6-7 godina upotrebio mozda 3kg ABS-a. Probao sam PETG. Imam kotur HIPS-a sa kojim moj raniji stampac nije zeleo da radi, pa cu mozda da probam na ovom (Ender 5, od nedavno direct drive). PLA+ nikad nisam probao, ali PLA meni uglavnom zavrsava posao.
Nego zanimljiva stvar, imam kotur crnog Gembird PLA, visi na stampacu jedno tri meseca, od kad sam poceo modifikaciju bowden na direct, dok nisam pre neki dan zavrsio. Krto je bilo prvih 20cm, to sam odlomio, nastavak uveo u stampac i evo vec tri dana stampam s njim sasvim normalno, niti pucka, niti ostavlja cvorice karakteristicne za visak vlage. Iznenadjen sam. Jeste kod mene malo niza vlaznost zbog centralnog grejanja, ali ne toliko niska da ne smeta PLA materijalu. Recimo da se vrti izmedju 28-38%, ove godine nemam merac pri ruci ali to su proslogodisnje vrednosti. Jeftina direct drive konverziona ploca zadovoljava iako sam morao da pravim novi kais jer je ploca neki 14mm uza od fabricke, pa je kais kratak i morao sam da pravim distancere da nacentriram zupcasti mehanizam bas iznad ektrudera jer su distanceri koje sam dobio u setu bili neodgovarajuci, ali sad radi lepo. Par stvari koje nisam sa bowdenom mogao da odstampam zbog agresivnijih i cestih retrakcija, juce sam uspesno odstampao.
Ako sam dobro razumeo, alu foliju lepis na napravljen PLA deo? To ima smisla, heat deflector - heat spreader efekat. Imam bakarnu samolepljivu foliju, od nje sam pravio kapacitivne tastere dosta uspesno, isto sam birao deblju, da mogu da zalemim zicicu za povrsinu. Probacu to. Ja sam relativno uspesan bio sa premazivanjem gotovog PLA dela epoxijem za primene u motornom prostoru recimo, a ne bas na bloku motora nego negde dalje, gde su temperature dovoljno velike da PLA deo omeksa i izgubi formu, ali ne dovoljno velike da se potpuno istopi. Nosac kamere malo specifican sto sam pravio drugaru, i njega smo prelili epoxijem, i on je izdrzao dva leta na suncu u kabini bez da omeksa i promeni oblik.
|