Citat:
zzzz:
Major ode u kalendare
A možda su i kalendari došli Majoru .. kod mene je dobro što na svake tri izjave, vraćam se pa popravljam bar dve .. :)
Mislio sam da su manje-više orijentisane istoku, ali kad dobro orijentišem kartu vidi se .. da je svaki južni zid skoro svih koliba orijentisan pravo prema istoku .. crvene linijice odgovaraju pravcu zapad istok ..
Mada mislim da mi je mnogo bolje najnovije zapažanje da ove kolibe nemaju veze sa kružnicama, luk na prednjoj strani je toliko blag da .. ili je "treća tačka" povučena metrima unazad, pa odatle crtana kružnica .. ili još bolje, ovo je isečak od elipse, i to neke elipse konstruisane u pravcu sever - jug pa zarotirane za oko 30 stepeni .. na slici je obeležena jedna elipsa koja obuhvata nekoliko koliba, i jedna koliba - isečak .. mislim da se i kod velike kolibe može prepoznati još jedna elipsa ..
Da li su kalendari ne znam, ali mogle bi biti opservatorije, elipse, nešto u vezi sa kretanjem planeta, s tim u vezi, iako je samo jedan zid okrenut istoku, kompletna ova priča od pre nekoliko poruka stoji od reči do reči, samo zameniš termin ravnodnevnica terminom dugodnevnica
https://www.elitesecurity.org/t507004-2#4009899
I za onu fotografiju sam zabrljao, nastala je oko 10h pre podne u letnjem periodu, nisam video to ognjište ispred, jer je bledo na fotki, ispada da je manji kamen južno od većeg al opet .. ovo pokazuje da je i tako manji kamen mogao da baci senku na veći u zimskom periodu popodne, taman da mu prebroji rebarca, i objasni taj čudan položaj ruke, njegove leve ruke
Citat:
gotovo kao i Englezi pri analizi Stonehendge-ova.
Stonehenge je jedna dosadna, izvikana, turistička lokacija, ne baš mnogo zanimljiva, nisam ni znao da razmatraju da je kalendar :) šalim se, našli su neke grobnice kružne gde sunce prodre u zadnji kutak na zimski solsticij, pa je možda i ovo .. ali mi zbog nepravilnosti rasporeda kamenja, i delovanja da je nešto tu konusno .. nije bilo teško da preklopim sliku kolibe preko Stonehenga .. Peđa bi bio heppy da ima svoju "treću tačku", u jednom intervjuu kaže da je Sredojević uništio svih 56 trećin tački na svih 56 koliba :) U treću tačku upiru plave linije .. Koliko ja vidim ima mesta u Stonehengu da se opiše pravilna kružnica, samo ide između kamenja a ne preko njih, kružnica je zeleno ofarbana.. kamenje je unutar i spolja kružnice, ovo možda nikad i nije bilo izgrađeno kao pun krug ..
Ali svejedno, bilo tako ili ne, ovde se lepo vidi koliko lučni zid kolibe odstupa od pravilne kružnice, elipsa, 1,5 x promer Stonehenga, zarotirana za 30 stepeni ...

Nemoj da pricas?