Zanimanje: Programer
Radno mesto: Programer u Srbiji
Cime se bavim: Radim i zivim uglavnom na web-u i u dzepu. ASP.NET i IOS development.
Sta radim: (Vec 6 godina)
- Radim na ASP.NET (web forms/mvc) uglavnom enterprise aplikacijama.
- Radim (front end) web dizajn HTML/CSS/JS/jquery itd.
- Radim print dizajn posteri, flajeri, vizit kartice, brosure itd. (PS/AI)
- Radim bannere.
- Pravim iPhone/iPad aplikacije (uglavnom su i one enterprise).
- Pisem dokumentaciju i testiram software.
- Radim kod privatnika.
- Plata 300e white zone + 400-500e gray zone (sto znaci odprilike minimalac za penziono ako se ja dobro razumem)
- Plata neredovna (nekad se nema ni da se pokriju svi troskovi), posla mnogo zdravstveno ni na radaru

- Radno vreme od 9 pa + 9-12 sati

Izvor nezadovoljstva (relativno neodredjen):
- Privatni problemi.
- Nema se para ni zdravlja.
- U nicemu nisam "najbolji". Mislim, dajem sve od sebe ali ne mogu da zasijam na nijednom polju posto vodim bitke na mnogim kao sto sam napisao gore.
- Nikad ne kasnim sa poslom po cenu da dodjem kuci odspavam i samo se vratim na posao.
To je ukratko zivot (moj) jednog programera kod nas.
E sada, ne znam da li postoji naziv u medcini ili tako nesto pod nazivom odprilike "pun mi k**** nemam vise ni snage ni volje, a moram da radim".
Ranije sam stvarno voleo da programiram i na poslu i kod kuce, ali u poslednje vreme mi se ne mili da napisem jednu liniju koda.
Otvorim IDE i uhvatim sebe da sam hteo neku ideju da realizujem, a desava se to da sedim i buljim u ekran sat-dva i onda ustanem popijem kafu ispusim brdo cigara i nezadovoljan sam dok ne odem da spavam.
Pitanje za ostale programere, jel ste upali nekad u ovakvu bulu i kako ste isplivali?
Moram da radim posao koji vise i ne volim toliko (I guess so). Budim se ujutru i muka mi je dok se bukvalno vucem do posla.
Po tome kapiram da nesto nije u redu.
Kao i "neka" vecina imam roditelje kojima treba da se obezbede lekovi i ne mogu bas da priustim da odem sa posla.
Sada neki moji planovi kako da se izvadim iz ove mizerije:
1) Da odem i da zivim neko vreme od ustedjevine dok ne vidim sta cu dalje (ne svidja mi se jer ne znam kad cu saznati sta dalje) jer je ponuda poslova malo mrsava oko mene.
2) Da se bacim na freelancing ovo bi donelo moranje ucenja i drugih tehnologija osim MS koje za sada najbolje poznajem.
3) Da pokrenem svoj "Micro ISV" mada imam neke ideje, ne znam kako i gde da naucim kako da dodjem do klijenata i naplatim stranoj kompaniji usluge.
4) Momentalni prelazak u novu firmu - ovo je poslednja opcija jer ne zelim pod ovom depresijom da upadnem negde i odmah razocaram poslodavca.
5) Da menjam bransu - last option - jer sam programer i svastorad ceo zivot i ne znam tacno cime bih se bavio, volim umetnost to znam ali ne znam da li ima posla

Zasto sam dosao da trazim savete na forumu? Ne znam

Ali nemam prosto vise sa kim da delim sve ove muke i lakse mi je da piskaram po netu, mozda vidim da nisam jedini
ili mozda dobijem koristan savet od iskusnijih.
Jedino sto znam je da sam totalno izgubljen...