Citat:
Mirjana Savicic:
Ne ljutim se iako ja to ne bih napisala :)
Ovde se ne radi o potpuno ispravnom redu reci u recenici vec o tome sta napisati SAK-u...
Kada pocnes stvarno da pricas norveski onda se krse i gramaticka pravila tog sitnog tipa,jer mi Srbi svi imamo maternji jezik srpski ali svi pisemo sa gramatickim greskama ovde na forumu bez obzira sto je maternji.Tako vremenom ide i sa norveskim...sto ga vise koristis,sve vise imas dijalekta,zargonskih reci narocito u porukama na mobilnom,sta bi ti profesore tek tu rekao :)
Poenta je da ne sedis 2 sata kako bi napisao 5 recenica na norveskom i debelo promisljas sta ces napisati nego da ih pises u cugu i naletu kao post na forumu npr.koji pises na maternjem.Tada si uradio nesto.
Ali lepo je sto vezbas za Bergen :)
Ovo je Mirka, ziva istina. Secam se kad sam dosla, pa pocela da radim, pa pocela da ih razumevam pa sve slusam pa se mislim nista ja naucila nisam na kursevima. To gadjanje vremenima, pa pisanje nepravilnih glagola. Secam se da sam jednom videla u izvestaju proslo vreme glagola å ville- villet! I pitam ja odmah koleginicu sta je to, koja je to rec, jel to ono sto ja mislim, ona pogleda malo bolje i rece da, to je greska. Meni je to nepojmljivo, po meni je to krupna greska, ali opet... Pored toliko dijalekata, pa samog nynorska i bokmåla i nunorskog kao izmedju to nije na iscudjavanje. KOd mene je to islo do granice da sam pisala i dolazila kuci da proverim jer ja pobogu pojma nemam norveski. Pocela sam da se gubim u tim njihovim greskama, jer sam htela da ucim od njih. Onda sam shvatila da je najbolje da se ja drzim onoga sto sam ja naucila, koliko god to bilo knjizevno, jer cu se pogubiti na njihovim greskama. Pod uslovom da me razumeju, naravno.

A tek njihovi izrazi... Jutros sam cula izraz koji koleginica nije znala ni da napise, jer je to stari, stari izraz za- piski mi se. Niti da napise, niti da objasni sta jedna rec znaci. Tako da, jedno je ono sto mi tako revnosno ucimo, a skroz drugo sto dozivimo kod njih kao zivi jezik.
Ah, Sofija je zakon. Odavno ja citam AP, skoro sam citala jedan o tome koliko kosta jedan innvandrer. Cak sam dosla u iskusenje da mu napisem odgovor, tom liku. Posto on tvrdi da cenu jednog innvandrera placa cela drzava, sto je tacno. Medjutim, koji innvandreri? To je ono, generalizuje se. Ova drzava na mene nije ni krune potrosila, zivela na syltetøyu i pecenom krompiru. Nijednu socijalni sluzbu nisam uznemiravala. Sad nece da mi daju personnummer. Treba da zivim ovde skoro godinu dana bez zdravstvene zastite! Alo! A koliko ja znam, bar pola ovog foruma je doslo ovde pod istim uslovima. Zaduzili se. U svakom slucaju, odlicne novine.