Ih Dalmatinac...ti ovo nasiroko...

Hrvatski pasos-tj pasos EU ti otvara norvesko trziste tj.ne moras da spajas diplomu i posao.To je zlatna koka...
Ali uz tu zlatnu koku,trebao bi da znas jezik.Jer to je ta sjajna kombinacija.Svi nize kvalifikovani poslovi traze norveski u manjem ili vecem procentu...
Ciscenje snega...ja nisam cula da se super placa i da je bas tako trazeno...ali sada ti za to nije sezona cak ni ovde kod mene na severu...
Riba i ciscenje ribe...imas linkove na forumu ranije o tome...
Evo tih linkova za ribe...
http://io.no/fiskeindustri/troms pa kontaktiraj vidi da li im trebaju ljudi kako stoje sa ljudstvom...
Sve u svemu,savet ti je da ucis jezik...ali necu da se ponavljam,jer uz jezik i pasos EU naci ces bilo koji posao a ne samo nesto sto je vezano za ribu...
Koji grad je tesko reci...mnogo smo pisali o tome,prednosti severa i juga,mane itd...
Ides tamo gde dobijes ponudu za posao,a
lociras se tamo gde imas najbolju povezanost sa vozovima/autobusima itd...sto ce reci lociras se na jugu pa ako upali sever sa nekom ponudom,ides gore...
Ali seti se ipak da ti u toj kombinaciji EU pasosa nedostaje jezik kao dobitna kombinacija.Sam EU pasos nije dovoljan i ne treba se zavaravati.
On je ogromna i velika prednost ali bez jezika ide tesko i sa njim koliko god to zvucalo neverovatno,tako je.Uverices se i sam kada dodjes koliko puta ce te poslodavci pitati za poznavanje norveskog jezika.
Treba uciniti sve kako bi bio konkurentan na trzistu a jezik je prva stavka.Greska je u razmisljanju da samo zdravstvo treba da uci jezik,veruj mi i inzenjeri i programeri ga uce...pitanje je samo koliko ko hoce to da prizna...
Sve najbolje...
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)