Citat:
Ne lupetaj sad. Postavio sam ti konkretno pitanje na kojeg očito ne znaš odgovorit, pa koristiš dobre stare taktike izvlačenja iz konteksta.
Progrlašavam sve tvoje glupe izjave o "nepoštenim" metodama kako je MS postao monopolist nevažećima.
Proglasavaj ti nevazecim, sta hoces.

Prvi sam pomenuo 80'te, a ti si pricu prebacio u '90te... Jel' te bas zanima sta su to oni radili '90tih...
Recimo, zaebali IBM za OS/2. Napocetku si i na OS/2 mogao da pokrenes aplikacije pisane za win 3.x sto je sasvim normalna stvar s obzirom da je razvoj OS/2 tekao u saradnji sa MSom. No, postoji prica da je MS opstruktuirao IBM. IBM tvrdi da se MS na sve nacine trudio da sto vise otaljava s tim poslom, kada je izasao Win 3.x. MS tvrdi da je kod koji je pisao IBM bio necitak i nesredjen. U svako slucaju, MS u to izlazi vrlo brzo nako pojave Win 3.x i Win NT. Da podsetimo: OS/2 je 32bitni OS. Pretpostavljam da je MS osetio da bi OS/2 mogao da osujeti NT, pogotovo sto je Microsoft spremao jedan odredjeni prelazni period. No, taj period je planirano bio mnogo kraci nego sto se u stvari desilo. Kada je OS/2 prestao da bude ozbiljna konkurencija, Microsoft je mirne duse mogao da ponudi polu-resenje: 32bitnu nadgradnju DOSa koja dolazi sa upakovanim DOSom za razliku od prethodnih verzija. Doduse i Win NT je prodavan zasebno, ali njegovo trziste je predstavljalo samo jedna oblast ukupnog trzista. Win NT je tek 2001 (u obliku XP) krenuo i u osvajanje drugih delova trzista (krajnji korisnici, male firme, itd...) Ali je Microsoft zadrzao dvojnost, bez obzira sto je tranzicioni period prosao. Win 2000 (2003) kao naslednici funkcije koju je imao Win NT (uglavnom u mreznim okruzenjima), i s druge strane Win XP kao naslednik funkcije i dela trzista koju je drzao win 9x.
Stoga, postoji dobra sansa da je MS podmetnu nogu IBMu.
Primer 2: U trenutku izlaska Win 3.x Apple tuzi MS. MS je bukvalno iskopirao interfejs Appleovog MacOSa. Medjutim nije MS bio jedini koji je uradio nesto slicno. Isto je uradio i Digital Research sa svojim GEMom koji je prvobitno koriscen na Atariju, ali je bio portovan i na PC. Neki tvrde da je Apple postigao dogovor sa MSom da bi uspeo da izbaci DR... Sto se na kraju i desilo. Znaci, da nije bilo te sitnice, ko zna da li bi win3.x doziveo tu popularnost koju je doziveo. Narvno, Apple je posle tuzio MS vise puta. No pomenuli smo vec da je malo toga njihov patent. Glavne ideje danasnjih GUIja poticu iz Xeroxovog PARCa (Palo Alto Research Center).
Primer 3: kada je MS zaebo Netscape. Sta se desilo sa Netscapeom? 1997 Netscape drzi vise od 70% trzista browsera. 1998, posle znacajnih uspeha na trzistu, celni ljudi pocinju da se bave drugim razmisljanjima (money), ne razvojem browsera. Iako nefleksibilan, Netscape jos uvek (u to vreme) predstavlja jaku konkurenciju za bilo koga ko zeli da udje u to trziste. 1999, AOL kupuje Netscape. Kome nije poznato AOL je koristio IE na bazi koga je napravljen njihov softver za pristup netu. AOLu je ugovor bio vezan za MSIE jos godinu dana. Nezadovoljan uslovima MSa, odlucuju se da ga zamene Netscapeom. Medjutim kada je obavljena kupovina, MS i AOL naknadno postizu dogovor. Originalni programeri Netscapea pocinju da odlaze, a AOL izdaje source code Mozille na netu. Osim povremenih popravki bagova, razvoj Netscapeovog browsera je bio stopiran. Za tih 1-3 godine, MS preuzima trziste. Ali ne zahvaljujuci kvalitetu MSIE 4 nego zbog toga stoga je vezao za OS. Vec godinu dana ranije 1998 Microsoft je doneo slicnu odluku. Medjuti to ih je odvelo na sud (po ko zna koji put) zbog neloajlne konkurencije. Medju onima koji su tuzili MS, bili su i Netscape i sun...
E, sad neko je ovde vec rekao: pa, cekaj zar browseri ne dolaze i uz Linux. Dolaze. Ali nijedan browser nije direktno vezan za sistem. Ceo explorer iz Win98 je zasnovan na mesavini win95 koda i koda IE.
No, dobro Sunny ce ionako da kaze da su ovo gova*ca ili notorne lazi. Pa neka mu bude... Mora neko i da podrzava MS.
Citat:
Ma qrac ga ne poznaješ. Ja vraćam samo milo za drago, pošto naš vrli moderator nikako da se oglasi, a svi ovi veseli modovi samo šute na vrijeđanje tog retarda i tvoje trollanje. I kao "MS zealoti spuštaju kvalitet rasprava" Malo sutra..
Na tvoju zalost ne, ali to ne znaci da ne bih voleo da ga upoznam.
Citat:
Dakle ipak postoji konekcija između onih što sjede u udobnim foteljama i na sastanke donose fancy gadgete i onih što crniče? Fino da priznaješ..
Batice, ipak sam ja kapitalisticki obrazovan, priznavao ti to ili ne.

Postoji. Naravno. Ali, mora neko ida crnci.
Citat:
Zato što je MS perfekcionirao taj Xerox dizajn, dodao svoju fancy implementaciju, a koja je bljutavo kopirana od strane najpopularnija 2 linux destkop okoliša (KDE i GNOME).
Da. Da. A svima je poznato da i hobiti postoje.

MS je maznuo Appleovu fancy implementaciju sto je potpuno druga stvar od ovoga sto ti pricas.
Citat:
Kako sereš, to je za popizdit. Zašto misliš da postoje CTP-ovi, RC-i, alphe i bete, milestoni i nightly buildovi?
Da bi neko "pizdeo" zasto njegov softver (koji je uzgred skupo platio) koji nije CTP, RC, alpha ili beta i sl. ima isto toliko bagova kao pre-release verzije. Radije ne bih placao i tacno znao sta koristim, pa makar to bilo kako ti kazes "neupotrebljiv i uzasno napisan kod" (parafraziram).
Citat:
Nisam rekao da nema podršku za LAN, nego si ti to sad izmislio. Rekao sam da nema podršku za win32 servise (što i nema), kao rezultat tvojih FUD-anja, a kamoli da su uključeni po defaultu.
Ma ti si ovde najveci FUDer, sunny.

Ebote... I sta se bunis kad pominjem 9x, pa ti si napisao Windows. To ukljucuje i 9x.
Citat:
Ma nemoj, nego od koga onda ovise?
O CEO-u? Cccc...
Kakve veze CEO ima s tim... Lepo ti kaze Chief Executive Officer. On se bavi najvisim nivoem upravljanja preduzeca. Njega ne zanimaju tehnicka strana posla, vec jedan grubi outline na osnovu koga moze donositi odluku o buducnosti kompanije. U svakom preduzecu postoji vise oblasti i nivoa menadzment, Sunny.
Citat:
Možda u gnju svijetu (ukoliko uopće postoji neko primitivno sučelje za ona CLI smeća od programa), vamo na planetu Windows aplikacije se 90% projektuju na papiru prije nego se napiše i jedna linija koda.
FUD.
Citat:
Rekoh, možda u gnju svijetu. Dobro projektiran softver treba samo neke minimalne kozmetičke promjene što se usability-a tiče. Postoje ljudi koji samo to rade.
Govorimo o GUIju, ne o samom kodu. Naravno da se kod nece nesto posebno menjati u periodu testiranja. A svaki GUI mora biti dobro istestiran pre pustanja na trziste.
Pa ljudi koji nikad nisu videli racunar i danas kad vide XP, ne snalaze se nista bolje nego na GNOMEu ili KDEu. Neka misljenja koja sam cuo o MSovom (Appleovom) GUIu govore da je nelogican (nije u Linux krugovima...).
Citat:
Ako to uvrijedilo, pozivam te na IRC da ispravimo tu nepravdu, da svima pokažeš da ipak nešto znaš.
Ebote, ti samo znas IRCat' i FUDat'.

Aj' malo pamet u glavu... Rekao sam ti da nisam programer i ne zanimaju me IRC dvoboji. Niti kazem da ti nemas pojma. Samo da imas mnogo pogan jezik.

Izgleda da je Matrixxx u pravu, jedino na taj nacin se moze s tobom... Ja pokusao da budem fin s tobom, a ti po meni s gov*ima...
Citat:
Ventura:
Ovo guranje na misice Linuxa medju ozbiljne operativne sisteme, mi lici na to kao kad bi se iz Zastave pravili ludi pa rekli da imaju konkurentan proizvod Mercedesu... Pa onda kazu sta hocete, Jugo ima sve sto i Mercedes, ima motor, 4 sedista, volan, kocnice, radio, amortizere... Pa onda kao prednost navedu jer je jugo toliko jeftinij od Mercedesa, pa jos kazu da je odrzavanje jeftinije... E tako izgleda i kad vi Linux zaludjenici pokusavate da gurate tu vasu igracku od OS-a tamo gde joj nije mesto...
Whatever... The future will show.
Poznata mi je ta demagogija: probao sam linux pre 10 godina, cak i ucestovao u necemu (neidentifikovano sta) i na osnovu tog utiska mislim da je s*anje.
Nema veze. Pazi, nekada davno je sve sto je bilo iole napredno bilo potiskivano zbog opste vazecih dogmi koje su plasirale crkve. Tako se i danas IT svet odnosi prema Linuxu. Potiskuje se unazad, bez obzira na napredak koji je postignut. Ali i tu postoji crkva: MS.