Evo konačno i mene, uz još jedno izvinjenje zbog kašnjenja s komentarima.
Zzzz, tvoje rešenje je u redu. Po dužini ipak malo premašuje ovo „apstraktno“ rešenje koje ja imam (a koje ću, naravno, napisati kad završimo diskusiju o svim ovde iznetim idejama), ali svejedno mogu samo da ti čestitam. Što se mene tiče, nisi ni morao da se trudiš oko izbacivanja analize (ja sam žestok protivnik bilo kakvog ograničavanja oko aparature koja se sme koristiti prilikom rešavanja nekog problema), ali to je svakako samo upotpunilo sliku.
Citat:
bata kg:
Slika 6.Prikaz razlika sa slike 5.Prava B daje isti odsecak sa levom stranom a prava a deli razliku na iste vrednosti.
Slika 7.Duz NX se skracuje i postaje NS,a MX se uvecava i postaje MS(tacka s se dobija presekom lukova).Skracenje i uvecavanje na osnovu slike 6.Tacka S sa MN(bilo gde da su) cine trougao.Povecanjem duzi NS i MS za isti iznos dobijamo duzi ND i MB nepromenjene u odnosu na sliku 1.Trougao i dalje egzistira.
Prvih pet slika sam razumeo, ali nikako ne kapiram šta prikazuješ na ovoj šestoj. Da li možeš taj deo objasniti još malo? Pročitao sam i šta ste posle pričali ti i zzzz, ali nisam ni tamo našao razjašnjenje.
Ovde mi neke stvari nisu baš najjasnije. Kako pod tačkom 1 (a na isto se pozivaš i kasnije) zaključuješ da je

(objašnjenje koje daješ je „jer put od tačke

do tačke

preko tačke

prolazi kroz ravan

dva puta“, ali ne vidim zašto je to dovoljno)? Druga nejasnoća je na samom kraju tvog dokaza, kada primećuješ da će tačka

pasti s druge strane ravni

, za šta mi se čini da nemaš dovoljno argumenata. Verujem da to izvlačiš iz činjenice da je stranica

najduža u trouglu

, ali možda još jedna rečenica koja to sasvim razjašnjava nije na odmet.
Malada, u vezi s tvojim rešenjem mogu samo da se složim s primedbom koju je dao zzzz.
Ljubičice crvena, što si plava kô zelena trava.