linux ima svoje prednosti kao i windows, ja zbog prirode svog posla nemogu da biram pa koristim windows, mada je vrlo verovatno da bih ga koristio i da mogu da biram, neko moje iskustvo :
nesecam se kada sam zadnji put dobio BSOD na windows-u (u poslednjih par godina)
na ispravnom hardware-u (naravno mislim pritom na NT familiju - NT4, NT 2K, XP, NT2003, a ne 9x ) to se desava iskljucivo sa masinama koje koriste :
- neispravan hardware
- nekvalitetan hardware
- hardware sa losim drajverima
sto se tice drajvera na linux-u, koliko znam (ne koristim linux) postoji spisak podrzanog hardware-a, na koji treba gledati kao na "minimal requirements" u igricama znaci ako nemas to prepusten si sreci, mozda ce raditi, mozda ce raditi posle puno potrosenog vremena/novca, a mozda i nece raditi.
sto se tice tvrdnje da sam linux comunity treba da obezbedi drajvere za sav hardware to takodje nije tacno, pa ni microsoft to neradi, dovoljno je da pokriju "out of box" drajvere koji zadovoljavaju veci deo trzista, a za ostalo trazi od proizvodjaca, naravno proizvodjac nekog parceta hardware-a moze izabrati da neda podrsku za linux, ali takvih je sve manje.
znaci obe ove ogromne predrasude su rezultat kupovanja sto jeftinijeg hardware-a po svaku cenu, cenu hardware-a osim njega samog cine i pakovanje/transport, razne marze, carine i porezi, ali i
PODRSKA koja obuhvata reklamni period, uslove reklamacije (
po nasem dali ce perica iz komsiluka da se krije/seli kad mi se pokvari monitor, ili da mi popravi/da novi LOL
), softwersku podrsku (drajvere/aplikacije za nas OS jelte

) i jos mnogo toga, oni jeftiniji najcesce stede bas na podrsci (reklamacije/drajveri) i/ili samom kvalitetu izrade, retko ko uspe da se provuce na delu carine/porezi/marze, zbog iskustva njihovih drzava u prikupljanju istih LOL
u prevodu iako ste dobili OS za dzabe to vam i dalje nedaje za pravo da ocekujete da i hardware mozete da kupite za kikiriki nemora on da bude skup, dovoljno je da bude ispravan i kvalitetan, i u slucaju da se odlucite za linux da ima odgovarajucu podrsku (ona je potrebna i za windows ali cete manje osetiti njen nedostatak)
So Long, and Thanks for All the Fish