Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Kako protiv munja

[es] :: Elektrotehnika :: Kako protiv munja

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 5507 | Odgovora: 52 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

branko tod

Član broj: 325192

+9536 Profil

icon Kako protiv munja02.07.2024. u 19:44 - pre 10 meseci
Munja je, kao što svi znamo, vidljivo pražnjenje atmosferskog elektriciteta koji se stvara
obično tamo gore visoko u oblacima. Ono što je interensantno za nas je pražnjene između
oblaka i zemlje, ustvari nekog objekta koji je čovek izgradio, pa i neko od vas. Oluje su sve
žešće i gromovi udaraju baš vrlo često. Evo karte Srbije gde su u zadnja 24 sata munje
udarale. Broj nisam tražio, a može i to da se nađe.

[/url]

Čemu ova tema? Ja sumnjam da 3% privatnih objekata ima gromobrane koji možu da ih
adekvatno zaštite. Gro privatnih kuća, štala, ambara nema nikakve gromobrane. U zadnjih
nekoliko dana se mogo pročitati da je više kuća izgorelo od udara groma, a mogle su da
budu spašene sa relativno jeftinim ulaganjima. Bilo i nekoliko smrtnih slučaja koji ne bi bili
sprečeni gromobranom, ali bi možda bi bili sprečeni povećanom svešću ljudi.

Ova tema ima za cilj da inicira postavljange gromobranske zaštite i povećanje svesti o
potencionalnoj opasnosti od munja. Isto tako bi bilo lepo da se na ovoj temi postavljaju
pitanja i dobijaju saveti za pravilno izvođenje zaštite. Ima ljudi koji mogu da daju savete
i da zakače pravilnike.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 02.07.2024. u 23:02 GMT+1]
Ispravljen naslov teme

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 02.07.2024. u 23:03 GMT+1]
Blago onome ko rano poludi, ceo zivot mu u veselju prodje

Nikad više u Dotmarket

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
Član broj: 7761
31.223.133.114

+354 Profil

icon Re: Kako protiv munja02.07.2024. u 22:08 - pre 10 meseci
Odlicna tema Branko.
Vec sam se malo raspisao na f138 : https://www.elitemadzone.org/t...-od-rucne-pumpe-kao-uzemljenje
pa eto za pocetak.
U principu ne postoji ekonomski isplativa sigurna zastita od udara groma. Cisto da se zna,
ali se rizici mogu dobro umanjiti.

Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss

+618 Profil

icon Re: Kako protiv munja02.07.2024. u 23:31 - pre 10 meseci
Hmm ja ne mogu da se složim sa tim da je olaganje u gromobran opravdana investicija sam oko imate objekat koji je izuzetno visok i štrči od svega ostalog u bilžoj okolini. Dvospratne ili trospratne kuće svakako ne spadaju u tu kategoriju.
Sa druge strane postvio bih ptanje gromobranske zažtite ukoliko dodje do stvarno snažnog udara groma.

Takodje ne mogu da ne primetim neke stvari na ova dva snimka koje je Branko linkovao. U prvom izgleda da je dobar deo štete nastao usled nespremnosti vatrogasne službe. Može se čuti kako govore o tome da nemaju dovoljan pritisak. Inače vidimo da je u pitanju izuzetno visok objekat tako da je to potpuno razumljivo . Manje više česta pojava u manjim sredinama. Vreme odziva je neverovatno dugo. Dešava se da dodju sa polu ispravnim kamionima, sa praznim cisternama itd. Sa druge strane na ovoj kući ja ne vidim nikakvo strukturalno oštećenje što je barem po mom skromnom iskustvu uglavnom slučaj kada dodje do udara groma. Vidjao sam više stabala koja su bukvalno prepolovljena, ali nemaju nikakvih tragova paljevine.

Drugi sličaj mi je još zanimljiviji na 0:38 jasno vidmo jeftini roštilj koji je do pola sagoreo. Koji se nalazi na mestu gde svakako ne bi trebao da bude i koji je izgoreo mnogo više nego bilo šta na snimku. Ako bih morao da se kladim pre bih tipovao da je on izvor požara, a ne udar groma. Al ajde...

Tako da... Mislim da je od ulaganja u gromobransku instalaciju pamtnije da postanete malo bolji ljudi ka bližnjima svojim jer ako ste baš toliki baksuz da vas ili vaš dom pogodi grom, možda, ali možda neko od gore želi da vam nešto poruči.

Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129

Sajt: pedja.supurovic.net

+1586 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 07:45 - pre 10 meseci
Postavljanje gromobrana je regulisano propisima. O tome se ne raspravlja.

Odgovor na temu

djura63

Član broj: 267593
*.mbb.yettel.rs.

Jabber: Đura63

+76 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 08:05 - pre 10 meseci
sve što ima veze sa elektrotehnikom je već regulisano zakonima, propisima i preporukama
znači li to da treba ukinuti forum
a što se tiče gromobrana prvo pravilo je da je bolje da ga nema nego da bude nepravilno urađen ili održavan

Odgovor na temu

whitie2004

Član broj: 19966
*.dynamic.sbb.rs.

+277 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 10:57 - pre 10 meseci
Slazem se sa Jovanom da nema nista sigurno ... Stari, poznati primer sa Negosevim mauzolejom na Lovcenu. Grom je zaobisao sve one visoke prihvatnike i odalamio u cist mermer. Htelo mu se !

A opet, gledajuci po internetu, gromovi su napravili najmanju stetu ... Bilo je tu vetra (odneto celo krilo fasade), kise (voda na sve strane, slapovi gde im mesto nije), kanalizacija je pokrila pola grada bez naznaka da ce se to oprati ili dezinfikovati ikada, mrtve rode i kucici koje nece niko pokupiti, obicna ljudska glupost - taksista ostavio nepokretnog dedu u metar dubokoj vodi i jednostavno otisao ...

Ali da ne skrecem temu - obavezno gromobranska instalacija !!!
U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
2a02:27b0:5506:1e60:15d5:5616:ccd:a4d4

+354 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 12:56 - pre 10 meseci
Da se razumijemo u startu, kod tehnike nema baš demokratije.
Nema glasanja, laičkih mišljenja i sličnog.
Na ovom dijelu foruma ne, na madzone može.

Odgovor na temu

dusanboss

Član broj: 329401
*.dynamic.isp.telekom.rs.

Jabber: dusanboss

+618 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 13:29 - pre 10 meseci
Citat:
Predrag Supurovic:
Postavljanje gromobrana je regulisano propisima. O tome se ne raspravlja.

"Prpisi su prpisi!" :) Ko da si iz Nemačike, a ne Srbije.

Pitanje za sve. Šta su tačno propisi vezano za gromobrnsku zaštitu? Konkretno koje po zakonu dužan da ih postavi i na koju vrstu objekata?

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
31.223.133.229

+354 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 15:29 - pre 10 meseci
Evo za Srbiju.
Ako si u BiH onda je PTN iz 68 godine, mada mi imamo nikad ozakonjeni BAS 61024.

Mozes informativno koristiti i HRN EN 62305, on ne vazi u Srb i BiH ali je dobar da razumijes problematiku.
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

radicmx

Član broj: 84201
*.mbb.yettel.rs.

+48 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 17:41 - pre 10 meseci
Pa dobro okacite propise i neke prakticne radove. Ali opet citam samo licne stavove koliko objekata ima gromobran. Kako sa ljudima koji rade na njivi...

Tu su Pedja i Djura koji nemaju da dodaju nesto iz prakse.
Samo se zatrpava tema i ko ce to posle smatrati ozbiljno..

Odgovor na temu

branko tod

+9536 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 18:26 - pre 10 meseci
Jovo, hvala na podršci i volji da malo pokrenemo učmali Balkan. Ako sam sebi
ne pomogneš niko ti drugi neće pomoći. Tako je i sa zaštitom kuće od munja.
Ima jedna prosta izreka: da li znate da samo jedna stvar raste u tuđim rukama?

Dušane, nemoj da dezavuišeš i da širiš neistine. Roštilj izazvao grom, bež bre.

Što se gromobrana tiče, tačno je da ni jedan ne štiti potpuno, ali gromobran koji
ima nivo zaštite IV u 80% slučajeva će vas spasiti. Malo li je?

Sve treba da bude po propisu, tu se potpuno slažem, ali dobar gromobranski
sistem može da se odradi u sam svoj majstor verziji.

Ja sam video negde kod Topole seoski zapis (sveto drvo) koje je je grom baš
dobro oštetio. Onda su meštani postavili gromobransku traku uz drvo, i sledeći
grom nije naneo puno štete drvetu.

Nikad više u Dotmarket

Odgovor na temu

djoka_l
Beograd

Član broj: 56075

Jabber: djoka_l

+1527 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 19:21 - pre 10 meseci
Nije Dušan rekao da je roštilj IZAZVAO grom, nego da je moguće da je roštilj izazvao požar, a da groma nije ni bilo.
Na prvom snimku je jasno da je požar počeo na krovu i da je moguće da je od groma.
Na drugom se vidi velika šteta od požara u prizemlju kuće i jako oštećeni roštilj prislonjen uz izgorela drvena vrata.

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
31.223.133.229

+354 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 20:58 - pre 10 meseci
Meni nije jasno zasto odredjen broj osoba ima averziju prema naucno dokazanim istinama.
Svako ima neku svoju ideju, nevezano od ove teme, nego uopste.
Svi su bolji selektori od Piksija, svi voze bolje od sumahera, svi su bolji doktori od doktora,....
Ja nemam problema sa bilo kojim stavom, ali da ima bar zrno objasnjenja, onako logicnog, a ne ravnozemljaskog.
I ovo je mozda spam, oprostite, ali mi doslo.

Radicmx, okaceni su propisi, samo je valjda problem procitati.
Kad budes pazljivo procitao ono sto sam postovao, vidjeces kako se odredjuje rizik od udarca groma.
Nema apsolutne zastite od groma, pa tako ni ljudi koji rade na njivi.
Medjutim, naci ces u propisima i ekvivalentnu povrsinu, pa shodno njoj i vaznosti objekta se odredi i stepen zastite.
Inace radio sam i projekte zastite od groma skladista eksploziva, radio za naftnu industriju, sve moze, samo nesto kosta malo vise, nesto malo manje.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 03.07.2024. u 22:08 GMT+1]

Odgovor na temu

glackop
Le.

Član broj: 168452
109.245.225.*

+32 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 22:39 - pre 10 meseci
Ispada nikako,iz prakse vise od 50% ne udara u najvisu tacku,juce mi se zapalilo brojilo,srecom pa sam bio kuci i ne dozvolio da se vatra prosiri.
Ostali samo dugmici :]
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

djura63

Član broj: 267593
*.mbb.yettel.rs.

Jabber: Đura63

+76 Profil

icon Re: Kako protiv munja03.07.2024. u 23:05 - pre 10 meseci
od te pijandure svi bi i bili bolji
pa njemu igrači u svlačionici KOLABORIRAJU

Odgovor na temu

branko tod

+9536 Profil

icon Re: Kako protiv munja04.07.2024. u 01:55 - pre 10 meseci
Citat:
djoka_l:
Nije Dušan rekao da je roštilj IZAZVAO grom, nego da je moguće da je roštilj izazvao požar, a da groma nije ni bilo.
.

Ja sam sarkastično rekao da je roštilj izazvao grom, jer je Dule odmah razvio neku novu teoriju.
U svakom slučaju hvala mu zbog toga jer je potpuno nesvesno pomogao meni da spoznam jedan
skriveni problem. Kuća koju je grom zapalio je tipična seoska kuća iz nekih sedamdesetih godina,
i ima prizemlje i sprat. Verovatno je i tada rađena instalacija sa nekim dopunama kasnije.
Dodatak koji je uz grom kriv za požar je spoljna jedinica klime koja se nalazi ispod trema na spratu.
Grom je kroz krov udario u klimu i preko bakarnih cevi ušao direktno u kućnu instalaciju i trenutno
izazvao požar na spratu.
To je moj zaključak za koji mislim da je tačan i koji sam formirao posle pregleda nekoliko video
snimaka i slušanja postradalog čoveka.

Iz toga proizlazi da su spoljne jedinice vrlo moguće mete gromova i da uz klasičan gromobran
verovatno i njih treba ozbiljno povezati sa uzemljenjem.

Nadam se da je sada svima sve jasno.

Nikad više u Dotmarket

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

radicmx

*.mediaworksit.net.

+48 Profil

icon Re: Kako protiv munja04.07.2024. u 10:11 - pre 10 meseci
Citat:
veselinovic:
Meni nije jasno zasto odredjen broj osoba ima averziju prema naucno dokazanim istinama.
Svako ima neku svoju ideju, nevezano od ove teme, nego uopste.
Svi su bolji selektori od Piksija, svi voze bolje od sumahera, svi su bolji doktori od doktora,....
Ja nemam problema sa bilo kojim stavom, ali da ima bar zrno objasnjenja, onako logicnog, a ne ravnozemljaskog.
I ovo je mozda spam, oprostite, ali mi doslo.

Radicmx, okaceni su propisi, samo je valjda problem procitati.
Kad budes pazljivo procitao ono sto sam postovao, vidjeces kako se odredjuje rizik od udarca groma.
Nema apsolutne zastite od groma, pa tako ni ljudi koji rade na njivi.
Medjutim, naci ces u propisima i ekvivalentnu povrsinu, pa shodno njoj i vaznosti objekta se odredi i stepen zastite.
Inace radio sam i projekte zastite od groma skladista eksploziva, radio za naftnu industriju, sve moze, samo nesto kosta malo vise, nesto malo manje.

[Ovu poruku je menjao veselinovic dana 03.07.2024. u 22:08 GMT+1]

Ja sam procitao i nisam spomenu tebe (ako i ti bolje procitas). Takodjer sam citao i ranije te textove koje si kacio ti i drugi...
Spomenuo sam ostale jer kod njih nema nista od teorije ili prakse, samo copy pa paste.

Voleo bih da se tema razvije ali ovako ne vredi.

Odgovor na temu

branko tod

+9536 Profil

icon Re: Kako protiv munja04.07.2024. u 11:03 - pre 10 meseci
radicmx, napred i razvijaj temu. Svi se držite teme bez kojekakvih piandura,
već napred sa realnim izvedenim predlozima, i pregledom onoga čega ima na tržištu.
Gurajte, zakone, projekte, slike ...

Za mene je nepoznanica "early streamer emission". Vidim da je sada taj tip prihvatnika
široko rasprostranjen jer navodno povećava efikasnost sistema.

Zakačiću jedan test tog prihvatnika.

Neko je postavio pitanje ko je dužan da postavi zaštitu na objekat. Smešno pitanje,
pa vlasnik objekta ako hoće da predupredi uništavanje imovine. Da napomenem oko
efikasnosti sistema. Mnogo je manja šteta ako vam grom sruši dimnjak nego ako
izgori ceo krov.

Kao u mnogim oblastima država se ni malo ne trudi da edukuje ljude, već su svi
prepušteni potpuno sami sebi. Pomozimo jedni druge.

Nikad više u Dotmarket

Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

Predrag Supurovic
Pedja YT9TP
Užice

Član broj: 157129

Sajt: pedja.supurovic.net

+1586 Profil

icon Re: Kako protiv munja04.07.2024. u 11:16 - pre 10 meseci
Citat:
djura63:
sve što ima veze sa elektrotehnikom je već regulisano zakonima, propisima i preporukama
znači li to da treba ukinuti forum

Ovo je zlobna manipulacija onim što sam ja rekao.

Citat:
a što se tiče gromobrana prvo pravilo je da je bolje da ga nema nego da bude nepravilno urađen ili održavan

Zato i postoje propisi koji kažu šta i kako treba da se uradi, počevši od toga gde se ugrađuje pa do toga kako se ugrađuje gromobran i gromobranska instalacija. Nema tu licitiranja i slobodne volje, nego se radi po propisima.

Inače, izgore kuća.

Odgovor na temu

radicmx

*.mbb.yettel.rs.

+48 Profil

icon Re: Kako protiv munja04.07.2024. u 13:09 - pre 10 meseci
Branko teme u vezi gromobrana vec postoje.
Ko zna zasto si otvarao novu...

Mene npr interesuje temeljni uzemljivac.. Citam neke tekstove na eng. I oni striktno traze da pocinkovana traka bude ispod temelja u dodiru sa zemljom.
Razumem i da je kod nas los kvalitet traka, pa da stavljaju u temelj...
A isto sam cuo i ima dosta snimaka na youtube kako grom razbija beton..

I onda procitam Djuru kako pise bolje nikakvo nego lose. A znam da to nije on prvi napisao a i nije objasnio zasto.
To je isto kao i informacija sa Telegrafa...

Odgovor na temu

[es] :: Elektrotehnika :: Kako protiv munja

Strane: 1 2 3

[ Pregleda: 5507 | Odgovora: 52 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.