Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Los napon u kuci

[es] :: Elektrotehnika :: Los napon u kuci

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 7382 | Odgovora: 50 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
Član broj: 7761
31.223.133.106

+353 Profil

icon Re: Los napon u kuci09.04.2025. u 15:19 - pre 7 dana i 1h
Saglasan sa toboom.
Naponi koje je izmjerio:
L1 - 216 V
L2 - 225 V
L3 - 228 V

su manje vise korektni ali mi je ono treperenje sijalica navelo na sumnju da se nesto cudno dogadja.
A naponi su mjereni kad su svi veci potrosaci iskljuceni.
Zato sam predlozio mjerenje prije/poslije ukljucivanja nekog jaceg monofaznog potrosaca.
U principu tako rade i instrumenti za mjerenje otpora petlje, a on nema taj instrument, pa reko ajde otprilike.

Kod tebe je Rsch oko 1 Oma, bojler snage 2 kW vuce , na 230V cirka 8.7A, ali na 222V ( poslije pada napona) vuce 8.4 A i eto pada napona od oko 8V.

Odgovor na temu

radicmx

Član broj: 84201
*.mbb.yettel.rs.

+48 Profil

icon Re: Los napon u kuci09.04.2025. u 16:52 - pre 6 dana i 23h
Imao sam i priliku da otvaram Fluke... Pa sam trazio metode merenja i uporedjivao sa merenjem obicnim instrumentom i potrosacem...

Merenja su bila priblizno ista, mada sam ja radio vise merenja pa izvlacio prosek, jer je napon non stop blago varirao otprilike +-2V

Zanimljivo je kad sam merio uzemljenje, da sam sa Fluke dobio vrednost oko 0,5 ohma nizu od mog nekog merenja.. Bas me zanima dali Fluke radi prvo test otpora petlje pa onda uzemljenje.
Mozda oduzme otpor faznog voda.. nisam mnogo obracao paznju tad a Fluke sam prodao.
Trenutno imam neki Beha mislim.. ali njega nisam uporedjivao.

Svakako to titranje kod njega mozda i ukazuje na losu nulu. Pa mi je interesantna tema.
Pozdrav

Odgovor na temu

atikus

Član broj: 342279
...148.91.adsl.dyn.beotel.net.

+9 Profil

icon Re: Los napon u kuci10.04.2025. u 07:48 - pre 6 dana i 8h
Pozdrav svima i izvinjavam se što otimam temu ali imam sličan problem u kući sa lošim naponom i tražim ozbiljno rešenje. Dosta bele tehnike i elektronike mi je do sada bivalo oštećeno, popravljao sam redovno ali sada želim da sve te probleme u budućnosti sprečim.

Pouzdano znam da je trafo stanica koja me snabdeva vrlo stara, u lošem stanju i da se neće planirati zamena skorije.

Video sam da postoje automatski trofazni regulatori napona koji mogu da se upotrebe u takvu svrhu. Evo konkretnog primera na strani:

https://www.reelenelectric.com...ted-AC-Voltage-Stabilizer.html

Kineska proizvodnja je u pitanju, što ne smatram da isključuje kupovinu, pozamašnih je gabarita i težine. Pojavili su se slični modeli na "kupujem prodajem" i kod nas, ali su cene naduvane 50 do 80% od onih iz inostranstva, tako da mislim da je povoljnije da se naruči direktno preko špeditera.

Inicijalno mi je padalo na pamet da pravim solarnu elektranu i da inverter obavlja funkciju "peglanja" napona, ali sam od svega odustao zbog problematične eksplatacije
i nedovoljno ubedljivih koristi u ambijentu aktuelne države, odnosno konceptu rada EPS.

Ima li neko iskustva sa ovim uređajima, koliko to dobro radi i može li se osloniti na njega da 24h sata preko cele godine obavlja pouzdano funkciju za koju se reklamira? U pitanju je domaćinstvo sa odobrenim naponom od 17,25 KW koje nema nekih preterano zahtevnih uređaja, sem zimi, kada toplotna pumpa i protočni bojler za kupatilo mogu zajedno u nekom momentu da povuku i 16 KW odjednom.

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
2a02:27b0:550a:c580:b8fd:9b48:a099:95a5

+353 Profil

icon Re: Los napon u kuci10.04.2025. u 11:50 - pre 6 dana i 4h
Nisi napisao glavno, a to je koliki su naponi, i kada imas problem.
Ako je problem samo kad radi t. pumpa i bojler razmisli o sistemu koji će zabraniti paljenje bojlera dok radi t. pumpa, ili pumpe dok radi bojler.
To i nije neka velika problematika, par releja i dva prekostrujna releja, eventualno jedan termostat u bojleru.
Nemam iskustva sa tim stabilizatorom/regulatorom, ali znam da je u Nišu pravljen sličan i da radi dobro, uz napomenu da ako dođe do naglog skoka napona od recimo 190 na 220 V ima prebačaj napona, jer je servomotor relativno spora stvar, a i treba da prođe par perioda da sistem detektuje problem.

Odgovor na temu

radicmx

Član broj: 84201
*.mbb.yettel.rs.

+48 Profil

icon Re: Los napon u kuci10.04.2025. u 19:28 - pre 5 dana i 21h
Nisam do danas obracao paznju. Kod nas su Kinezi na svoje masine postavili te stabilizatore napona.
Ja tek danas vidim da pise (automatski).
Mislio sa da je ko i na starijim njihovim masinama samo trafo..
Posto su ove njihove masine deklarisane 380V a kod nas u firmi je oko 410V.

Tu su oko godinu, mozda i vise.
Slikao sam par slika unutrasnjosti, ako nekog zanima.

Pogledacu bolje sutra, nisam video kakav je pogon. Imao sam posla..

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 10.04.2025. u 21:25 GMT+1]
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

atikus

+9 Profil

icon Re: Los napon u kuci11.04.2025. u 20:03 - pre 4 dana i 20h
Citat:
veselinovic:
Nisi napisao glavno, a to je koliki su naponi, i kada imas problem.
Ako je problem samo kad radi t. pumpa i bojler razmisli o sistemu koji će zabraniti paljenje bojlera dok radi t. pumpa, ili pumpe dok radi bojler.
To i nije neka velika problematika, par releja i dva prekostrujna releja, eventualno jedan termostat u bojleru.
Nemam iskustva sa tim stabilizatorom/regulatorom, ali znam da je u Nišu pravljen sličan i da radi dobro, uz napomenu da ako dođe do naglog skoka napona od recimo 190 na 220 V ima prebačaj napona, jer je servomotor relativno spora stvar, a i treba da prođe par perioda da sistem detektuje problem.

Napone nisam merio skorije mada onaj merač potrošnje struje koji ide u utičnicu pokazuje od 215 do 240 V. Uglavnom uveče redovnom primećujem da sijalice vrlo diskretno žmirkaju. Na toplotnoj pumpi je jednom prestao da radi inverter te je morao da se u garanciji nabavlja novi, na mašini za sudove pregorela elektronika dva puta, na jednom računaru otišlo napajanje uz prasak (u tom momentu sam izmerio 245 V u mreži),a kada komšija kamenorezac pokreće svoju mašineriju obavezno svetlo žmirne a cirkulacione pumpe promene zvuk na momenat. Majstor koji je proveravao električnu instalaciju pre ugradnje toplotne pumpe i dodavao nove osigurače na tabli je rekao da su preseci žica kuće predimenzionirani i da bez problema mogu da tražim od distribucije i do 30kW odobrene snage, što mi naravno ne treba. Iz ovog prethodnog sam zaključio da je problem u lokalnoj mreži. Kuća je građena početkom 80-ih godina i rekao bih da je vrlo kvalitetno građena.

Još nešto sam zaboravio a to je gotovo po pravilu kada nestane struje, dođe na par sekundi, i tako nekoliko puta a poznato je koliko su takvi "pali-gasi" momenti štetni za uređaje, pogotovo elektroniku. Živim u delimično ruralnom kraju gde su svakve zloupotrebe i igranja pojedinaca sa strujnom mrežom moguća pa umesto da čekam da se to reguliše (a realno nikad i neće), radije bih da se zaštitim.

Nisam mislio na to da istovremena upotreba toplotne pumpe i cirkulacionog bojlera pravi problem kod mene, već sam mislio na to da so obzirom da relativno često u zimskog periodu popunim svoj kapacitet odobrene potrošnje za domaćinstvo, pitam se da li su ti regulatori napona sposobni da u dugom vremenskom periodu rade na recimo 80% svog kapaciteta (očekujem da bih uzimao regulator napona prema odobrenom kapacitetu, recimo 20kW.

Odgovor na temu

atikus

+9 Profil

icon Re: Los napon u kuci11.04.2025. u 20:07 - pre 4 dana i 20h
Citat:
radicmx:
Nisam do danas obracao paznju. Kod nas su Kinezi na svoje masine postavili te stabilizatore napona.
Ja tek danas vidim da pise (automatski).
Mislio sa da je ko i na starijim njihovim masinama samo trafo..
Posto su ove njihove masine deklarisane 380V a kod nas u firmi je oko 410V.

Tu su oko godinu, mozda i vise.
Slikao sam par slika unutrasnjosti, ako nekog zanima.

Pogledacu bolje sutra, nisam video kakav je pogon. Imao sam posla..

[Ovu poruku je menjao radicmx dana 10.04.2025. u 21:25 GMT+1]

Upravo je to uređaj koji me zanima, hvala puno na odgovoru i na slikama.

Kada bude novih informacija, značilo bi, da ne kažem, bilo bi odlučujuće za kupovinu.

Odgovor na temu

colke77
Dragan Colić
Beograd

Član broj: 74309
*.dynamic.a1.rs.

+14 Profil

icon Re: Los napon u kuci12.04.2025. u 09:13 - pre 4 dana i 7h
Citat:
veselinovic:
To treperenje sijalica vjerovatno ukazuje na losu nulu, rijetko bude nesto drugo.
Ako je losa nula stvar nije bezopasna uopste !!!!!!
Probaj ovako:
Izmjeri napone L1, L2 i L3 prema Nuli
zatim izmjeri L1-L2, L2-L3, L1-L3.
Onda ukljuci neki jaci monofazni potrosac, recimo Bojler, ringlu sporeta, grijalicu... i opet mjeri sve napone kao prije.
Napravi tabelu i postuj, mozda nesto zakljucimo.
Onda ces imati jos jedno mjerenje, ali o tom po tom.

Evo danasnje merenje.
Sta da merim dalje?

Idemo dalje
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

veselinovic
Jovan Veselinovic
Ist. Sarajevo

Moderator
31.223.133.126

+353 Profil

icon Re: Los napon u kuci12.04.2025. u 15:13 - pre 4 dana i 1h

Rezultati ne lice na lose.
Tesko je ovako analizirati jer se naponi mijenjaju u toku vremena,
ali upada u oci rezultat kad je ukljucena rerna. Vidi se propadanja L3 ( sto je logicno-mozda ne toliko ali...) i porast napona L2 sto svakako nije logicno. Medjutim mozda su se u toku mjerenja promijenili uslovi na mrezi.
Da eliminises faktor vremena treba da uradis sledece - ali treba i pomocnik
Zakacis voltmetar na L2 i zapises vrijednost, onda ne odspajajuci instrument upalis rernu zapises, onda ugasis ....
Tako par puta i vidis zakonitost porasta/propadanja napona na L2.
Ako bude porasta napona imas problem sa nulom.

Odgovor na temu

flighter_022
L2 Applications Administrator
NS

Član broj: 18499
105.112.126.*

+234 Profil

icon Re: Los napon u kuci14.04.2025. u 07:37 - pre 2 dana i 9h
Imam jedno samo na izgled blesavo pitanje: Da li je tokom zime i onih nekoliko puta kada je padao sneg bilo snega i leda na dovodnom kablu, a da je samo na jednom mestu taj led bio otopljen?

Odgovor na temu

colke77
Dragan Colić
Beograd

Član broj: 74309
109.245.200.*

+14 Profil

icon Re: Los napon u kuci14.04.2025. u 09:18 - pre 2 dana i 7h
Nije ti blesavo pitanje uopste.
Nekako se pribojavam, pa ne smem ni da pominjem tu mogucnost na koju ti ciljas.

Kuca je nova, sagradjena pre 2 godine. Godinu dana nakon useljenja (prosle godine) nestane 1 faza u kuci, ustanovili smo da je prekinut dovodni kabl od bandere do kuce i izgubio sam jednu fazu. U tom trenutku nismo mogli znati sta je bio uzrok prekida. Nasli smo prekid sa nekim fensi instrumentom koji bas sluzi za identifikaciju prekida kabla pod zemljom,. Kopali smo ponovovo i zakrpili kabl. Sve je ovo radjeno kad ja nisam bio na lokaciji. Ti radovi su odradjeni pod "garancijom". Nije proslo mesec dana kad nestane sada druga faza, opet prekid u podzemnom kablu. Prekipelo mi je tada i resih da zamenim ceo dovodni kabl jer sam smatrao da ne vredi da se opet krpi. Kad smo otkopali ceo rov, negde oko 40-ak metara, imali smo sta i da vidimo. Pod jedan, kabal koji je polozen u zemlju nije bio polozen pravilno, nije bilo tampona peska ispod kabla ni iznad kabla, samo je onako bio spusten u zemlju i zatrpan da bi trpeo pritisak kamencica i bio sklon ostecenju. Razlog prekida je bio taj sto je traka za uzemljenje, koja je veoma ostra, isla u isti rov sa dovodnim kablom, bila isprepletana sa podzemnim kablom i usled pritiska zemlje isekla kabl. Molim, vas nemojte me pitati ko je i zasto je to neko tako odradio, ne zelim da se prisecam horora. Elem, ceo rov je otkopan ponovo, po treci put sam maltretirao komsije da ne mogu da prolaze kolima do kuce, stavljen je tampon od najfinijeg peska ispod i iznad dovodnog kabla, preko peska smo stavili i one plasticne zastite (gal stitnike - sto je bas Veselinovic predlozio u drugoj temi). Lupao sam fasadu i trotoar na novosagradjenoj kuci kako bih mogao da promenim ceo kabl da bude bez prekida od bandere do moje kuce i table sa osiguracima. Uz dosta mog stresiranja, mislim da smo ga odradili dobro tada, pa zbog toga i iskljucujem mogucnost da ima problema sa dovodniom kablom. Strah me i da pomislim da opet sa tim nesto nije u redu posle stresova koje sam dozivljavao zbog loseg izvodjenja radova koj nisu malo placeni.

Nakon svega toga sam imao problem da mi se jedan osigurac istopio na tabli sa osiguracima u kuci. Isti ti ljudi koji su polagali podzemni kabl su radili instalacije u kuci i nisu dobro zategli provodnike na sini koja vezuje osigurace. Taj problem se javio kasnije, jer sam kasnije montirao klima uredjaj i prvi put kad sam ga ukljucio, istopio se osigurac.

I dalje postoji taj problemcic sa treperenjem svetla, koji nije nov. Desavalo se to i pre nego sto sam zamenio podzemni kabl, desava se i sada pa se sada iskreno nadam da nista nije do mojih instalacija vec da takva struja dolazi sa bandere.

Hvala vama, svim dobrim ljudima, na savetima! Ja sam uadio sto sam znao i mogao, moja strucnost se zavrsava ovde. Sumnjam da mogu da resim uz vasu velikodusnu pomoc, ovako preko mreze. Zvao sam elektricara da dodje i proba da ustanovi problem. Obavesticu vas sigurno o rezultatima.
Idemo dalje

Odgovor na temu

[es] :: Elektrotehnika :: Los napon u kuci

Strane: < .. 1 2 3

[ Pregleda: 7382 | Odgovora: 50 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.