Nije ti blesavo pitanje uopste.
Nekako se pribojavam, pa ne smem ni da pominjem tu mogucnost na koju ti ciljas.
Kuca je nova, sagradjena pre 2 godine. Godinu dana nakon useljenja (prosle godine) nestane 1 faza u kuci, ustanovili smo da je prekinut dovodni kabl od bandere do kuce i izgubio sam jednu fazu. U tom trenutku nismo mogli znati sta je bio uzrok prekida. Nasli smo prekid sa nekim fensi instrumentom koji bas sluzi za identifikaciju prekida kabla pod zemljom,. Kopali smo ponovovo i zakrpili kabl. Sve je ovo radjeno kad ja nisam bio na lokaciji. Ti radovi su odradjeni pod "garancijom". Nije proslo mesec dana kad nestane sada druga faza, opet prekid u podzemnom kablu. Prekipelo mi je tada i resih da zamenim ceo dovodni kabl jer sam smatrao da ne vredi da se opet krpi. Kad smo otkopali ceo rov, negde oko 40-ak metara, imali smo sta i da vidimo. Pod jedan, kabal koji je polozen u zemlju nije bio polozen pravilno, nije bilo tampona peska ispod kabla ni iznad kabla, samo je onako bio spusten u zemlju i zatrpan da bi trpeo pritisak kamencica i bio sklon ostecenju. Razlog prekida je bio taj sto je traka za uzemljenje, koja je veoma ostra, isla u isti rov sa dovodnim kablom, bila isprepletana sa podzemnim kablom i usled pritiska zemlje isekla kabl. Molim, vas nemojte me pitati ko je i zasto je to neko tako odradio, ne zelim da se prisecam horora. Elem, ceo rov je otkopan ponovo, po treci put sam maltretirao komsije da ne mogu da prolaze kolima do kuce, stavljen je tampon od najfinijeg peska ispod i iznad dovodnog kabla, preko peska smo stavili i one plasticne zastite (gal stitnike - sto je bas Veselinovic predlozio u drugoj temi). Lupao sam fasadu i trotoar na novosagradjenoj kuci kako bih mogao da promenim ceo kabl da bude bez prekida od bandere do moje kuce i table sa osiguracima. Uz dosta mog stresiranja, mislim da smo ga odradili dobro tada, pa zbog toga i iskljucujem mogucnost da ima problema sa dovodniom kablom. Strah me i da pomislim da opet sa tim nesto nije u redu posle stresova koje sam dozivljavao zbog loseg izvodjenja radova koj nisu malo placeni.
Nakon svega toga sam imao problem da mi se jedan osigurac istopio na tabli sa osiguracima u kuci. Isti ti ljudi koji su polagali podzemni kabl su radili instalacije u kuci i nisu dobro zategli provodnike na sini koja vezuje osigurace. Taj problem se javio kasnije, jer sam kasnije montirao klima uredjaj i prvi put kad sam ga ukljucio, istopio se osigurac.
I dalje postoji taj problemcic sa treperenjem svetla, koji nije nov. Desavalo se to i pre nego sto sam zamenio podzemni kabl, desava se i sada pa se sada iskreno nadam da nista nije do mojih instalacija vec da takva struja dolazi sa bandere.
Hvala vama, svim dobrim ljudima, na savetima! Ja sam uadio sto sam znao i mogao, moja strucnost se zavrsava ovde. Sumnjam da mogu da resim uz vasu velikodusnu pomoc, ovako preko mreze. Zvao sam elektricara da dodje i proba da ustanovi problem. Obavesticu vas sigurno o rezultatima.
Idemo dalje