po meni(i po onome što sam zaključio po onome što sam do sad pročitao,a nije mnogo (nikad nije)),za "kompletan" zvuk pri slušanju na nekoliko W snage (ono što kažeš ispod 5V na 8r zvučniku) trebalo bi da uzmeš u obzir dinamiku snimka tj njegovu razliku od minimalne,srednje i maksimalne glasnoće ("peak" snimka). pošto vidim da imaš kefalo i da te ne mrzi da razmišljaš, skontaj ako imaš snimak koji je u srednjem dijelu na oko 0,3V u minimalnom (onaj neki tihi deo pesme koji ipak treba da čuješ) na oko 0,03V a najglasniji dođe do 1,8V. sad svaku od tih cifri pomnoži sa pojačanjem tvog pojačala pa vidi kolike bi snage trebao biti da bi izgurao kompletan peak signal u zvučnike,zatim koliko bi kapaciteta trebao imati u tom trenutku u napajanju (prema struji ka zvučnicima), a onda i snage transformatora u napajanju (otprilike 1,5 ili još bolje duplo više nego što je snaga prema zvučnicima). dakle,što su ti bolji snimci i sa više dinamike,sve više ti snage treba od zvučnika prema utičnici. dobar je TDA 2030,ali i u mostu ne ide za slušanje od preko 1-2W opterećenja - dinamika je ta koja hebe.
.
kliping pojačala, pojačala sa mosfetima u izlazu ranije ulaze u klip zbog većeg napona Ugs nego što je to Ube kod bipolarnih tranzistora, u istoj/sličnoj konfiguraciji naponskog dijela pojačala. to rezultuje time da mosfet pojačala ulaze u klip oko 5V ranije (u odnosu na napon grane napajanja) nego slično pojačalo sa bipolarnim tranzistorima u izlazu,ako su napajani istim naponom. postoji ovde na forumu jako jednostavan klip indikator od Mileta,pa čak i jednostavan VU metar čija poslednja led u nizu javlja kliping. ta poslednja dioda se pali u trenutku kad napon na zvucniku priđe da oko 15V ka naponu grane napajanja i siguran je vizuelni signal da pojačalo ne treba terati dalje ako se želi maksimum kvaliteta zvuka. taj prag od 15ak V se postavlja zener didodom i ja nepromenjen sklop koristim kod svih pojačala koja mi imaju napon napajanja od 45-55V po grani, i ne marim za limitere jer vidim situaciju uživo,ko će svaki snimak pregledavati jedan po jedan pa da se utvrdi koliko pojačati...
kod 🌉 most vezivanja pojačala situacija je drugačija, zener dioda treba biti upola manjeg napona inverzne provodnosti, kontaš i sam zašto.
limiteri signala su ok ako ideš na varijantu 📣 razglasa gdje je bitan nivo glasnoće iznad kvaliteta ali kako kontam tebe kvalitet zanima iznad kvantiteta,i iz tog razloga limiter bi stavio na drugo mjesto,ispod klip indikatora.
motor od 100ks u šasiji od 1000kg valja iskoristiti prema snazi motora a ne prema masi koju gura. i za to treba imati sluh,da bi se vozilo ugodno.
probao sam da skratim koliko sam mogao,ako te baš interesuje u ovom tekstu ćeš naći nekolicinu smernica kud i kako (mislim) da treba gledati.
meni je TDA2003 bilo prvo ikada pojačalo,ali čim sam napravio tranzistorsko od 50,pa 60 pa 100 pa 150 i više W neke granice i neka merila su se pomjerila kilometrima dalje. imaš jako dobru putanju i iskustvo koje je malo početnika imalo volju da istraži. ako stvarno hoćeš više,snaga pojačala u svakom smislu mora ići gore. neka bude "hint",pogledaj dinamiku klasične muzike,sračunaj kolika je snaga potrebna u odnosu sa srednjeg nivoa glasnoće na onaj najglasniji. zvučnici umiru od preopterećenja svakako,ali mnogo pre od klipping-a a naročito visokotonci. e sad stvarno prekidam pisanje.
"nikad se ne raspravljaj sa budalom -
spustiće te na svoj nivo i pobediti
iskustvom"