pa dobro zaključismo da linux nema više od 1% korisnika na desktopu.
to se po svemu napisanom može podeliti na sledeće:
-nedostatak drajvera za neki hardver (nebitno iz kog razloga, a ovde su svi pomenuti)
-nemogućnost igranja igrica (po mom mišljenju najveći nedostatak)
-izalazak Windows-a pre Linuxa i poziocioniranje na tržištu (dosta pre)
-nedostatak softwera za
isključivo i jedno neke specifične programe (da ih ovde ne nabrajam, pomenuti su ranije)
-nestabilnost Linux-a u smislu da kada se updejtuje može doći do toga da pojedini moduli ne rade,
čak i sam sistem da neće da se startuje (extremi)
-instalacija programa koja nije sa klik,klik -->next--->finish
-lenjost korisnika da se potrude i razumeju kako Linux radi (jako bitno), odnosno navika na Windows
takodje ne postoji ili retko da se nadje računar koji kada ga kupiš novog ima Linux instaliran baš zbog svega gore novedenog.
Tako če i ostati dok se nešto bitno ne promeni (mada lično ne verujem u to)
Za običnog korisnika koji koristi računar za sledeće:
-surfuje
-ide na FB i ostale društvene mreže
-koristi Skype sa kamerom
-gleda YT i ostale kanale
-sluša muziku
-piše dnevno dve,tri A4 strane teksta (bez zahteva da ubaci dvoglavu aždaju koja jede malog pingvina)

-koristi obične Excel table (isto bez gore navedenog)
-koristi neki Remote Destktop za daljinsku kontrolu drugog računara
-komunikacija preko email-a i ostalih komunikacijskih programa
-korišćenje VirtalBox-a
-za čitanje svih vrsta textualnih fajlova (pdf,doc..)
-za gledanje i osnovno editovanje slika
-za download torrenta
i još mnogo toga
Za ovakvog korisnika je i Linux dobar (95% korisnika)
Takodje svi mi ovde moramo ispoštavati jednu činjenicu koja ovde izrečena , a ostala je neprimećena, od nas nekoliko
koji koristimo Linux ozbiljnije i duže, a svi smo prvo krenuli od Windowsa (barem većina),
a to je da smo svi dali prednost Linuxu. Ne zbog toga što je Windows lošiji ili ne znam šta već,
nego zbog toga što smo uvideli kakve nam pogodnosti Linux pruža.
Takodje 90% primedbi na račun upotrebe Linux-a je od korisnika koji ga slabo poznaju ( a misle da su ga naučili) i imaju takozvane početničke probleme oko konfiguracije, instalacije nečega, navike na to kako na Widowsu nešto radi lako, a na Linuxu ne i bez obzira što su veliki experti na Windowsu i znaju ga u prste.
Citat:
bachi:Pa od tih 1% desktop korisnika što koriste Linux, 80% njih koristi pokraj njega i Windows.
Da to je potpuno tačno. Zašto bih sebe uskratio za Windows? Zašto ne bih koristio prednosti upotrebe Windowsa ili
jednostavno ima nekih programa kojih nema na Linux-u?
Lično spadam u one korisnike Linux-a koji se nikada neće odreći Windows-a. Na njemu sam počeo, znam ga jako dobro,
ali zato dajem uvek prednost Linuxu.