Citat:
@deedee5
Ne dovodim u pitanje majstorstvo Van Halena ali me interesuje kako se rade neki ovakvi "veliki" nastupi.
Tu je očigledno "puštena" klavijatura a za ovo drugo ne mogu baš da provalim. Možda je cela pesma u pozadini a oni ko šta uhvati

Da li neko kontroliše snimak klavijature, jel ako je sve drugo live i na primer pevač iz nekog razloga produži neki deo onda svi ispadaju ili?
Nisam video ovaj post (ne znam zasto i kako?!) pa da osgovorim, malo je van teme ali je vezano za nastupe nasih muzicara pa ce nekome koristiti. A potrudicu se da otvorim temu za Studio i zive svirke/koncerte (ili dve teme ?!) gde bi se razgovaralo o tim pojmovima. (moze posle da se ovaj post premesti tamo!)
Kao prvo mora se znati, svatiti, prihvatiti i nastojati da se usvoji kao nesto sto je uobicajeno i za onoga ko ovo cita, ima grupu i nastupa na koncertima/svirkama - ni jedan koncert u inostranstvu nema nista improvizovano, isto vazi i za koncerte stranih grupa kod nas! Sve je navezbano, i Muzika i scena i scenski nastup i ponasanje - bukvalno sve i bukvalno tako. Akcenat je na Muzici i ja cu o tome pisati jer ovo ostalo ma koliko bitno, a bitno je!, nije primarno/prioritetno.
Svaka numera/pesma se na probama formira i tonski i ritmicki i aranzmanski a u zavisnosti od clanova koji ce biti na sceni/svirati kao i od samog mesta/grada/Drzave... gde se svira. Znaci, u odnosu na prethodno navedeno se odluci da li je dovoljno ono sto se ima ili moze/mora da se van osnovnih/stalnih clanova benda angazuje jos neko. A onda nastaje uzrocno posledicna varijanta odlucivanja. Na primer, ako se svira u velikoj hali nekoliko koncerata uz propratnu veliku reklamu i projektovano veliku posetu onda se isplati po mnogim osnovama unajmiti sve, od muzicara do tehnike. Pa tako ista grupa moze da odrzi koncert sa gudacima ili sa celim gudackim orkestrom ili sa celim filharmonijskim orkestrom na bini, uz jos nekoliko muzicara, uz igrace... U slucaju da nije tako jer je manji prostor u pitanju, nije veliki koncert nego (na primer, a desavanja su cesta) jedan u nizu na turneji sto podrazumeva da nije veliki prostor i scena/bina i nemoguce je angazovanje tolikog broja ljudi - a da bi imali bar muzicki dozivljaj (posetioci/publika/fanovi...) kako treba - onda se koriste kompjuteri kao zamena.
Na kompjuteru se moze, naravno, sve imati. Od sintetickog do pravog snimljenog hora, od raznoraznih efekata sa klavijatura (bilo kakvih) do harmonija, od pratecih vokala do drugih gitara (tu mislim na snimljenu tercu - drugi glas, ili drugi i treci glas, po potrebi aranzmana...), perkusije... i sve se to radi, odavno.
E sad, treba znati i sledece a jako bitno - osnova svega je to sto se u inostranstvu probe rade tako sto je pod obavezno bubnjar sa slusalicama u kojima ima neku taktalicu/metronom - to je pravilo kako za velike svetske bendove tako i za male , PRAVILO! Svi su navikli na takav nacin rada na probam i zato sve zvuci tako dobro. Navezbava se do "savrsenstva" svaki muzicki momenat - sve na metronom, sve! Jako vazno, bitno i esencijalno i zato to ovko i naglasavam!!!
Kad se navezba uz metronom onda "nema zime" na bilo kakvoj svirci jer i na svirkama/koncertima bubnjar ima metronom u slusalicama!!! Cak i gitarski solo ili bilo kakav solo na bilo kom instrimentu nije improvizovan na svirci nego dobro navezban na probama i identicno tako se svira na koncertima. "na primer pevač iz nekog razloga produži neki deo" - to ne postoji kao pojam. Nema "iz nekog razloga", to je posao a u poslu da bi se bilo uspesno nema "sad sam raspolozen 'vako pa tu tako"!!! Pa na sta bi to licilo?! Pade mi na pamet primer Madone jer uvek ima dosta ljudi na sceni. Na sta bi licilo da neko odluci da solo deo produzi zato sto mu je do ]aja atmosfera i "krenule mu skale"?!

Ili da Madona produzi jos jedan refren?! 'nako, doslo joj???

Nema toga, zaboravite to ovog momenta i ubuduce, svi koji citate ovo!

Najozbiljije unatoc smajlijima.
Nisam pazljivo, priznajem, odgledao klip ali je uocljivo da su osim klavijatura i neke gitare sa snimka. Logicno, njih su trojica, kad ide gitarski solo logicno je da ide ritmicka (fraze, rif...) gitara sa snimka jer kad svira solo isti covek ne moze u isto vreme da"puni" zvuk benda sa rifovima. Nekada se radilo "na matrice", tako sto se sve lepo smixa pa nareze CD pa se to pusta... a odustalo se prvo zato sto su CD plejeri kao i sami diskovi vrlo nepouzdana stvar (po mnogim pitanjima). Od kad su u upotrebi kompjuteri sve je to lakse i jednostavnije za rad (od proba i pripreme za koncerte sve do samih koncerata).
Otprilike sam naceo tu problematiku i malo objasnio neke stvari pa ne bih vise o tome ovde.
Samo da pomenem, vec sam pominjao ali nije lose jos jednom..., jedan clan ES-a je na koncertu u Areni imao znacajnu ulogu na samoj sceni/bini. Pre koncerta je bio na probama i u saradnji sa bendom navezbao ceo koncert, do detalja. U Areni je bio na sceni za kompjuterom i od njega je zavisio uspeh celog koncerta, bez ikakvog preterivanja! Priznajem da sam ga "gurnuo" na to mesto umesto mene (ja sam morao da se bavim nekim drugim stvarima, snimanjem koncerta...) prilicno neocekivano, naprasno, na bazi nekog mog cistog osecaja da ce uspeti da se izbori bez obzira sto to nikada ranije to nije radio. I sve je bilo savrseno, bikvalno. Moram reci, naglasiti i nesto sto je jos komplikovalo stvar (inace potpuno ista situacija kao sa desavanjima u inostranstvu!), naime - imao je jos jedan, dodatni, pritisak necega sto nije navezbano na probama a to je pustanje video materijala na video bimove!

Nije navezbano na probama jer su se, njihovom krivicom moram da kazem, Video ekipa nije ukljucila na vreme. Provezbano je dan pre koncerta i to kratko u samoj Areni na kraju tonske probe. Koliko je sve to komplikovano samo da ilistrujem pocetak koncerta u Areni. Gase se svetla, ide prvi Video, ulaze glavni vokali, on za kompjuterom u odredjenom trenutku (rec je o delicu sekunde!) pusta numeru sa kompjutera, sa jednog kanala ide u isto vreme bubnjaru u slusalice i coveku za Video Mixetom, koji je na sredini sale!!!, "klik"/brojanje od 4 (cetiri) takta i na prvu dobu petog takta krece Video i svirka benda - pri tome ceo prethodni dan nisam uspeo da naucim coveka za Videom da izbroji ta cetiri takta i da pusti sesnaestinu pre prve dobe u petom taktu (jer toliko kasni Video od trenutka pritiska na taster Play!!!) da bi pocetak koncerta bio sinhron - a video ide koliko traje prva numera, znaci cetiri i nesto minuta i nema nazad!!!

Ludilo od frke, ako porani ili zakasni bice uocljivo jer su scene na Videu brze, ima dosta kadrova... a narod/publika ce to da primeti pa da se smeje i koncert prava propast, stampa, mediji... svi se smeju smesnom pocetku koncerta u Areni, to se ne zaboravlja tako lako.

Uglavnom, sve je bilo ok, pusteno je sa kompjutera tacno, covek za Videom se izgubio u brojanju kod drugog takta, prebledeo i mahinalno sledio moj pokret rukom (bio sam ispred njega!) tako da je kasnilo samo "za drhtaj njegovog prsta" i nije niko primetio. Nekolicina koi smo primetili cutali smo...
Da li je moguc takav koncert bez do detalja navezbanosti na probama pre koncerta?
I necu vise, otvoricu posebno za to pa cemo tamo...
Pozdrav!
[Ovu poruku je menjao Sceka dana 10.05.2015. u 23:20 GMT+1]
"Grand Magus and Supreme Wizard of professional
audio applications in the known universe and beyond"
E-Mail:
[email protected]
Home Page:
http://www.linkedin.com/in/sceka
:) "Nije ti palo na pamet da nekom inteligentnijem postu daš lajk?" (By Nebojsa)
Pravi biser: „Sada sumnjam da bih ucestvovao u poboljsavanju Nebojsinog foruma.”