Naravno da važi, ali ne važi sprdnja od teorije koja ga negira.
Tako je.
Ja sam temu otvorio da vidim kakvo je mišljenje onih koji vjeruju u zakon poluge.A odatle slijedi i da vrijedi zakon o održanju energije.Pa radi njih idemo dalje.Arapska poslovica o karavanu koji ide, kaže što kaže,ajmo mi dalje.
Sada bih na zahtjev @atelaga napravio matematički osnov za disk koji se vrti obodnom brzinom omega,ima moment tromosti J,i na njemu kuglica mase m,na radijusu r, želi da pobjegne radijalno, vučena centrifugalnom silom.
Postavimo tu jednačinu:
Diferencijalno mali rad centrifugalne sile=diferencijalno mala promjena kinetičke energije kuglice i diska zajedno..To je ta jednačina.
(ima li za ovu jednačinu ko primjedbu (uključivo Nedjeljko)?).Ako nema ajmo dalje.
Imajmo u vidu da kuglica koja ide ka većem r povećava svoju energiju.Zato možemo napisati gornju jednačinu u skraćenom (matematičkom) obliku:

ovo je posebno značajno shvatiti.Ostavićemo Nedeljku da razmišlja zašto je to tako,a mi ajmo dalje.
Iskoristimo ranija znanja za matematički opis kinetičke i centrifugalne sile:

Slijedi jednostavno diferenciranje i nakon toga integracija.Ali sačekajmo da Nedeljko potvrdi da li je dovde dobro,pa ako odobri idemo dalje.A ako ne odobri opet idemo dalje kao što reče onaj arapin u karavanu.Jel tako il nije?
Najbolja kritika formule za Sagnac effect:
https://www.omicsonline.org/op...090-0902-1000189.php?aid=78500
OK evo prave formule:P=2wft^2 [period]