Citat:
caboom:
cela prica je lepa, ali meni se cini da je problem i kvalitetu kadra koji se proizvodi, jer i to utice na dampovanje cena ...
...u takvoj situaciji ljudi su uglavnom prepusteni svojoj "intuiciji" i ako nista drugo onda bar solidnom matematickom predznanju, tako da mi takva fiktivna hiperprodukcija ne pije vodu.
Ima ovde na ESu jedan dobar dečko koji je radio konkurs kad sam ja primljen u firmu i koji je radio sledeće konkurse dok nije otišao u vojsku. Neću da ga prozivam da ne budem rude, ali ako čita ovaj thread voleo bih da vam kaže kakvi su sve "kadrovi" dolazili na testiranje.
Ja opet kažem ne smatram da su ti ljudi glupi i tupi, samo neškolovani a završili škole. I opet iz ličnog iskustva znam da nisu svi top level kadrovi na univerzitetu otišli napolje. Ako izuzmemo metuzaleme pred penzijom koji su '95 predavali arhitekturu računara iz 60tih godina, ima dosta dobrog kadra srednjih godina, sa solidnim iskustvom i dobrim praktičnim i teoretskim znanjem. Ali ti kadrovi su na univerzitetu iz jednog i samo jednog razloga, zbog titule "Prof". A titula Dr, pa još pride Prof, na ovom suženom tržištu i u palanačkom mentalitetu koji pominješ predstavlja pravu malu monopol karticu "Go straight to Start, collect $200". Njegovo znanje, iskustvo i umešnost predstavlja robu koja nikad neće biti isporučena svim studentima njegove katedre, već odabranom krugu najboljih koji će po diplomiranju raditi u njegovoj firmi. Ostale smrtnike koji po diplomiranju treba da rade u industriji, neće naučiti. A i što bi, da bi mu bili konkurencija? A ti ljudi završavaju fakultet i onda izlaze na tržište rada.
Kad sam ulazio u firmu, direktor mi je indirektno saopštio da je plata 350e za mene, plus pozicija team leadera za tri meseca, i da je za rookia plata 200e i da se u slučaju da ja neću njemu više isplati da uzme dva "zelena" na obuku. O takvoj vrsti dumpinga ja govorim. Sad što sam ja tad sveže izašao iz askare sa dugovima pa sam prihvatio nešto što nikad ne bih, to je već moj problem koji sam rešio čim sam stao na noge. Opet, tamo sam sreo ekipu jakih momaka i devojaka sa kojima sam i danas u veoma dobrim odnosima. Međutim, ta politika formiranja cene rada im se osvetila i od cele te 10-člane zlatne ekipe koja je njihov proizvod podigla na noge ostalo je u firmi samo dvoje. Takvo nešto se napolju ne bi desilo u ozbiljnoj sredini.
Citat:
i pored toga (mislim da sam to vec vise puta pomenuo) smatram da je najveci problem u srbiji nedostatak sposobnog i u krajnjem slucaju postenog menadzerskog kadra, posto je mnogo manji problem u kvalitetnoj sredini formirati dobrog programera/administratora/stagod nego od pere - cherupacha pilica napraviti sposobnog vodju/menadzera/stagod.
E za ovo svaka čast. Sa ovom pojavom ratujem još od ranih dana

. Samo što tu ima i jedan rekurzivni korak, a to je da je taj managament odgovoran da stvori kvalitetnu sredinu o kojoj pričaš. Ego, ili ne, ali očekivati od seniora da sa platom od 350e obučava novajlije i prenosi znanje koje na kursevima košta više hiljada evra, ne predstavlja dobru osnovu kvalitetne sredine. Time samo sebi smanjuješ vrednost jer čoveka sa manjim iskustvom i platom dovodiš na viši nivo i povećavaš sopstvenu zamenljivost tim istim učenikom (što je definitvno interes firme, ali nije baš pošteno jer nisi adekvatno nagrađen za to). Neću da grešim dušu, sretao sam dobre mid-managere, i svi do jednog su kombinacija školovanog managementa i rovovskog iskustva proizvodnje. "Golobradi" menadžeri sa FONa i unapređeni "dileri sa kvantaša" su katastrofa.
Citat:
drugi veliki problem je sujeta koja uglavnom potice od nemogucnosti ili nesposobnosti pojedinaca da se dokazu u poslu, kao i efekta male sredine (palanke) u kojoj je lako izbiti na fiktivni vrh i istripovati da si ne znam kako dobar te egom zamenjivati ostale parametre posla kojim se bavis (uopsteno govoreci). ove dve pojave se sjajno kombinuju i time omogucavaju fantasticno dampovanje cena.
Nisam baš skontao šta podrazumevaš pod ovim. Ja moram da priznam da jesam bio malo sujetan i veoma palanački do neke 1997 dok nisam počeo da radim za strance, onda su mi se neke stvari iskristalisale, samo sam počeo više da se nerviram sa druge strane, što su mi ovde stvari postale još nenormalnije
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić