Citat:
spartak:
Nema sanse da radim honorarne poslove ispod 10 EUR/h misleci na sat koji je markom opisao. A ti sto kao osnovu uzimaju 400 EUR za Srbiju sto se mene tice mogu slobodno u Indiju.
Pa uglavnom prvo idu u Indiju, samo što je osnova za Indiju trenutno US$100

Sa 300US$ u džepu Indijac je u svojoj zemlji maharadža, pa ti vidi. Ovde za te pare možda iznajmiš stan na belim vodama (ali možda)

. Nisu samo indijci, tu su i pakistanci, istočna evropa, daleki istok, ima i dosta rusa u tome. U principu pogledajte
www.rentacoder.com i pogledajte kakvi projekti se traže i koliko su sa našeg stanovišta besmisleni bidovi na tim projektima, to vam je neka realna cena koju oni traže. Ima i par Beograđana tamo, isto rade za ispod us$3/sat.
Citat:
Smrt peri pilicaru, on je ovo i zakuvao.
Nije pera pilićar ništa kriv, kriv je onaj koji mu dozvoljava. A uostalo to ti je standardna praksa, ne samo ovde. I moji naručioci naplaćuju development hour preko US$60/h a ja dobijam ispod 10€ + logistički troškovi tipa internet + licencirani softver.
Opet mi je i to bolje nego da gulim ovde od 9 do 17 (hmm, ili možda 19,20) sa ovim domaćim adhoc firmama gde nikad ujutru ne znaš šta ćeš raditi uveče, jer ne znaš dal se gazda sa ortacima zapio pa su ga zezali što mu about box nema tabove.

Malo preterujem, nije svugde ovako kritično, ali još nisam video domaću firmu koja PROJEKTUJE softver, koja koristi UML (pod ovim ne podrazumevam crtanje balončića za potrebe prezentacija) i koja poklanja iole pažnje risk managementu. Plate su naravno nikakve jer i u zemlji srbiji imaš višak IT kadra pošto FON i ETF (a uskoro i RAF) izbacuju kadrove brže nego što se industrija razvija. Kad na to dodaš još i "programere" sa PMFa, imaš armiju ljudi koja je veoma neuka i neistrenirana (neću da kažem glupa jer mislim da to nije tačno). Bez obzira što ta neukost nije njihova krivica jer "je fakultet loš"/"sam išao na taj faks pošto sam čuo da u kompjuterima leže pare"/"mrzim kompjutere, ali je bolje tastatura nego plug", poslodavci nemilice koriste taj višak radne snage da spuste plate, tako da je osnovica od 400€ VEOMA REALNA.
I onda ti u takvoj firmi, em što si nezadovoljan platom, em što te natovare nekim koskama pošto si iskusan, em ti još nabace gore-pomenute rookie da ih obučavaš pošto imaš realno znanje, primenljivo u praksi, koje oni ne poseduju. Nisam stipsa da neću da delim svoje znanje, ali neću na takav način, ne želim da učestvujem u sopstvenom upropašćivanju. Radije ću da radim 4 sata dnevno za 10 dolara na sat, da radim po profesionalno urađenom projektu u kojem se svaka devijacija od plana extra naplaćuje i najavljuje na vreme. Zato nemojte da pričate da su to male pare, jer nisu, uzeti 600-700 evra mesečno u Srbiji za pola OPUŠTENOG radnog vremena u situaciji kad je cela planeta preplavljena IT kadrom je dobra pozicija. A ako se neko od vas još nada da je novi Bill Gates i da će se obogatiti u softverskoj industriji, ah, šta da vam kažem, što pre odustanete pre ćete se možda obogatiti u nekom drugom poslu. Mislim da je trenutno i valjanje pljeskavica isplativije od pravljenja softvera.
Apropo konsalting satnice od 120evra u Srbiji, ja stvarno nisam ni od koga čuo da uzima te pare, ni kao firma (lažem u stvari, upoznao sam dva advokata koji uzimaju 300US$/h, ali oni nisu u ovoj branši) a još manje lično. Možda jedino neko muvanje i šibicarenje (evo ti 120 od firme, meni lično vratiš u džep 30), ali ovako ne.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić