Citat:
Radiiško:
Jedno tehničko pitanje , možda i dva-tri .....dakle opšte je poznato i dokazano da povratna sprega šteti zvuku ...
Sa ovim se donekle i slazem.
Steti zvuku ako je lose napravljena

, jedino tada...
Citat:
Konkretno se radi o tome da kad se zvučnik zaleti u jednom ili drugom pravcu to je tako svejedno , pojačalo nije u stanju da to odradi kako treba i jednostavno zvučnik od potrošača energije postaje na trenutak proizvođač . Ta energija se delom odvodi na masu a kod svih pojačala sa povtatnom spregom delom preko iste se vraća na početak i tu je problem svih pojačala sa povratnom spregom .

Povratna veza uvek nesto vraca na pocetak, samo ime joj to govori. Samo to nesto treba da ne sadrzi usput "pokupljene" gluposti.
Sto se tice povratne energije iz zvucnika, ovaj pojacavac ima damping faktor od 550@20KHz@8 ohm, 1080@10KHz@8 ohm i >1740@<500Hz@8 ohm.
Sta to znaci?
Znaci da ce visokotonske zvucnike "kociti" sa kratkim spojem od 14,5 miliohm pri 20KHz, na 10KHz ce ih "kociti" sa kratkim spojem od 7,4 miliohm, dok ce bas "kociti" sa kratkim spojem od <4,6 miliohm.
Verujte mi da veci otpor ima ekser kojim kratkospojite kleme na zvucnicima.
Dalje, ovaj pojacavac je deklarisan za oko 70W kucnog slusanja.
Povratna energija tom snagom pobudjenih zvucnika nije velika.
Njegov damping faktor ima ekstremnu vrednost za tu snagu pojacavaca.
------------------------------
Kod vecih snaga i vecih masa membrana, takodje i kod kompresionih zvucnika, povratna energija zna biti nesto veca.
Da biste stekli orijentaciju o sposobnosti "kocenja" reci cu vam da se u A klasi veoma tesko postize damping faktor veci od 100 i to na svega 1KHz, dok na 20KHz bude i ispod 50, i to kod veoma skupih i cenjenih naprava.
Cevna pojacala neretko imaju damping faktor manji od 50, sto ih ni malo ne sprecava da budu slusana.
-------------------------------------------
Kod ovog pojacavaca, na tackama na koje je spojena remote-sense povratna veza, imacete bukvalno pravi kratak spoj dok nemate signala na ulazu (za DC struje tezi nultom otporu).
Taj kratak spoj ce podneti struje u oba smera do granice pregorevanja izlaznog stepena.
Sta cete vise od "kocenja" kod tako malog pojacavaca?
Osim toga nije sve u damping faktoru...
Citat:
Dokazano je da recimo Aloia koristi induktivna napajanja između ostalog jer na taj način sprečava povratak izlaznog signala na ulaz .....kaže da se izlazni signal neobjašnjivo pojavljuje na ulazu i ponovo biva pojačam .
To šta je Aloia utvrdio i rešio sa induktivnim napajanjem neki drugi rade jednostavno bez povratne sprege a utvrdili su isto .....da se na ulazu pojavi u sinusoidi recimo četvrtast signal koji je generisan spolja i ubrizgan u izlaz .....to što je korišćen četvrtast signal je samo zbog jasnijeg očitavanja ....jasno je da se i sinusoida sa ulaza koja biva pojačana i dođe na izlaz takođe vrati ponovo na ulaz .
Kada bi mi se "nesto neobjasnjivo" pojavilo negde u pojacavacu (bilo gde), istog momenta bih promenio zanimanje i poceo da proizvodim burek.
Citat:
Nedavno sam na diyaudiu.rs pokušao da objasnim kako taj problem rešava Spectral i nisam bio baš previše dobro protumačen .....a stavr je vrlo jednostavna .....inače sve velike stvari su krajnje jednostavne ......dakle šta je uradio Spectral .....kao prvo je razvukao opseg gde je audio opseg postao nevidjlv , zatim je par lokalnih povratnih sprega jednostavno zatvorio u jednu veliku ....sa izlaza na ulaz .....tu je pojačalo dobilo na brzini jer je signal korigovan odmah a ne u okviru lokalnih . Usled velokog opsega , ravne faze i velike brzine rada pojačala , bilo koja reakcija povratne sprege više nije bila značajna jer se odnosila na kraj opsega koji se meri stotinama KHZ a ne par desetina . Dakle pojačalo je u stanju da koriguje promene na frekfencijama od par stotina kiloherca , koje su u odnosu na audio opseg toliko velike da se audio opseg i ne vidi .
Meni se čini da je nešto slično i ovde urađeno . Relativno veliki opseg , ravna faza i povratna sprega od izlaza na ulaz ,,,,mada mi se čini i da se ne koristi termin povratna sprega nego nekako drugačije . Moje konkretno pitanje je koliko se taj opseg koji je već velik može dodatno prošititi bez da se ulazi u probleme stabilnosti .
Ne cini vam se.
Ovaj pojacavac bas to i radi.
Oko potencijalnog prosirenja sam odgovorio u prethodnom postu.
Pozz