macolakg Dragoljub Aleksijevic Kragujevac
Član broj: 301424 Poruke: 3238 *.adsl.eunet.rs.
|
@44250
navratih na kratko...
Molim tvoju adresu na PP.
Kada radis, radi opusteno, skoro podsvesno, tako se dobijaju dobra resenja.
Rizikuj moje IC i oslobodi se stresa :-).
Imas dva pokusaja za prvo pustanje (mada, ako ne napravis kakvu kardinalnu resku na PCB to ce na "prvu" proraditi).
IC pojacavaci nemaju mnogo snage, ali kada se korektno izrutuje PCB, laksi su za prvo pustanje od tranzistoraca i manji je rizik, jednostavno ga ukljucite i to radi. Cak je i podesavanje offset-a moglo da bude izbaceno, jedino je u pitanju to sto sam hteo da bas bas dobro, pa sam zato ostavio mogucnost podesavanja (inace je par mV vec sasvim dobro, a ovako se moze doterati do granicnih mogucnosti detekcije DVM).
Ako jos nisi namotao trafo, onda je pametno izvesti oba napona, za 4 i 8 ohma, pa ukljucis po potrebi.
Da podsetim: za 4 0hm 2 x 13,5VAC, a za 8 ohm 2x 15,5VAC na trafou.
------------------------------------------------------------------------------------------
Kada bude slobodnog vremena, mozemo se malo poigrati sa digitalizacijom naprave (pri cemu ce sam PA-modul ostati neizmenjen), tj. mozemo dodati MCU za kontrole poput:
zastita (visestrukih: kliping, kratak spoj, temperatura...),
selektor ulaza,
volume kontrolu (eventualno boja tona, mada sam protiv toga),
daljinski upravljac,
autodetekcija otpora zvucnika i postavljanje napajanja prema njima,
generisanje Dirac impulsa radi testiranja prostorije za slusanje,
LCD displej i ostala LED signalizacija itd....
Sa MCU moze mnogo "sminke" da se napravi, mada to ne svira, ali moze prelepo da izgleda.
Znam da ima puno zainteresovanih za "miksovanje" modernog digitalnog upravljanja i analognog pojacavaca, i ljudi koji to mogu lako odraditi uz izvesne smernice koje bih im dao.
I onda od toga moze ispasti bas fina naprava sa modernim kontrolama.
Pozdrav
|