ElektronicarPG: Sto se tice samog pojacala ja sam ODUSEVLJEN!
Dakle kutije koje sam sam pravio prije nekoliko mjeseci sada su mi pokazale kako i koliko mogu i koliko dobar zvuk daju.
Ja sam do sada imao jedno veoma staro tranzistorsko pojacalo, i juce sam mjerenjem utvrdio njegove karakteristike.
Napajanje mu je +-70V, a na izlazu max daje 33V, od cega je 19V efektivne snage, odnosno nekih 50tak W. Strasno mi je smetalo sto to pojacalo uglavnom daje dosta visokih tonova.
E sad, Apexov D14, koji bi inace trebao da se napaja sa nekih +-56V, ja ga napajam sa +-38V, i daje mi na izlazu efektivne snage 25V,tj oko 75W, a pune snage preko 30V ide.
Sto se tice kvaliteta zvuka, stvarno mi je popravilo dojam tranzistorksog pojacala koje mi je ostavilo ovo staro pojacalo. Takodje mi je u potpunosti promijenilo misljenje da je 100W snage malo, a D14 ima i vise od 100.
Kao sto svi znate snagu samom zvuku najvise daje bass, te ovo pojacalo maximalno iskoristava te basove, koji su bas onakvi kakve ste ih vi zeljeli. S obzirom da daje dosta basova, tek onda shvatata sto znaci snaga od 100W, za razliku od tih starih, naravno necu sve da ih kritikujem, jer je bilo i doktrora sa tim pojacalima koji su mogli da naprave pravu stvar.
Pojacalo je veoma jednostavno za napraviti, djevoli su lako dostupni, a cijena djelova po jednoj plocici vam dodje nesto manje od 15eura. Odmah cu vam reci da ce pojacalo proraditi, samo ako ne napravite gresku i okrenete naopako MJE340 i MJE350, ili ZABORAVITE DA VEZETE NULU ZA GND ULAZA! Ukoliko zaboravite nulu da vezete, na izlazu cete imati oko desetak volit jednosmjerne struje sto ce vam bespotrebno zagrijavati zvucnike dok ne crknu. Takodje ce vam na pozitivnom kraju vuci mnogo vecu struju nego na negativnom i moguce da ce malo oscilovati. Dakle ako budete imali ove simptome

onda ste zaboravili nulu.
Dakle svi koji mislite da su tranzistorska pojacala bezveze, da ona rade, ali nije to to, ja vam preporucujem da uradite D14 i da se uvjerite drugacije.
Isto se moram zahvaliti Miletu koji mi je cijelo vrijeme pomagao, i u svakom trenutku bio spreman da odgovori na moje postavljeno pitanje.