Citat:
llux: Pitacu vas jos nesto: Ako imam web sajt i hocu da napravim odredjeni pretrazivac, ne kao gugl, vec za svoje stranice ili hocu da napravim secenje pesama, konvertovanje videa, otvaranje ZIP datoteka itd.
Sta treba da naucim? Hoce li mi pomoci JAVA? C? Mozda C#?
Ne bih rekao. Mislim da ce morati PHP.
Je li ti sigurno znas to sto tvrdis da znas

salim se ali bez uvrede po nacinu kako kategorises jezike na web i ostale imam utisak da bas ne znas sta pricas. Da te pitam nesto sta mislis u cemu se pisu serveri koji rade parsiranje php-a? U cemu se pisu browser-u koji rade parsiranje javascript-a, html-a i css-a?
Iskreno upravu si za php da je to najzastupljeniji jezik koji postoji ali njegova popularnost je dosta opala proteklih godina i videcemo sta ce se desiti za nekoliko godina sa njim. Mnogi misle da ce ga prestigne python ali to nije stvar ove teme. Sto se tice popularnosti jave za web pa recimo da ima dosta sajtova koji su bas na javi, za neke od njih si sigurno cuo, recimo Google? Ceo paket Googlovih sajtova (doc, gmail, calendar, pa cak i google sites) je radjeno u Javi i to u biblioteci koju je Google sam napravio koja se zove GWT (Google Web Toolkit). Zatim cesto banke rade sajtove u javi, zatim sajt Toshibe (
http://www.csd.toshiba.com/cgi-bin/tais/support/jsp/home.jsp) i ima ih jos dosta, recimo da je Twiter radjen provobino u Ruby-u da bi kasnije (toj sada) prepradio veliki deo svojih unutrasnjih servisa za pretragu baze u Javi, a inace front end je radjen u python-u. Inace oni koriste Hadoop za podelu posla na vise racunara, takodje radjen u javi. Hadoop takodje koristi i Amazon, Google i mnogi drugi.
Ti mi se cini kao da ovaj dolazak weba posmatras iz ugla krajenjeg korisnika zato i forsiras html, ali kao programer moras da znas sta se nalazi iza a to je neki od programskij jezika i to ce uvek biti, bas kao sto ce uvek biti da je potreban asembler i drajveri ce se uvek pisati u njemu ili C-u a nikada u Javi ili C#
Ono sto sam pokusao da objasnim gore je da se Java koristi dosta u web-u i da ne mozes da posmatras samo male sajtove (kojih ima najvise) koji su radjeni u php-u. PHP se koristi dosta za jednostavnije stvari ali ostali jezici se koriste za slozenije stvari. Sve zavisi od tvojih afiniteta, ali jedna stvar je bitna a to je da se php jako slabo (gotovo nimalo) ne koristi za bilo sta sem pravljenje sajtova.
Sto se tice C/C++, Java, C# pa to je stvar afiniteta, recimo ja sam se za sada usmerio na Javu. Ali preci na neki drugi programski jezik je lako kada savladas jedan, jer je najbitnije savladati kako da razmisljas kao programer, a sintaksa je laka da se nauci.
I jos jedna stvar ne postoji univerzalan jezik tako i firma u kojoj radim korisi C++, Javu, C# (i jos par jezika pored toga) u zavisnosti od konkretnog projekta,
Moj konkretno predlog je da se krene od Jave jer nije platform dependent, ima jasnu sintaksu, najvise programera na svetu (da cak vise i od PHP-a), puno mesta za ucenje i pomoc