@zarsilic
Takve slike volim, gde ljudi izgledaju "ko zalepljeni" :), mada je kod tvojih primera to ipak malo preterano, verovatno zbog ND filtera...
Citat:
miko.s: ne znam, imam blic već (sa stare minolte) koji je poprilično jak (ipak je u film eri to bilo važno), i za malo para, tipa 10usd, se može kupiti remote flash shutter, mala kockica u koju se stavi (stari analogni) flash, i kada okinem blic na aparatu kockica okine blic koji je na njoj. nisam htio niti kupiti, jer ne bi nikada koristio.
Dao si mi odličnu ideju! Imaš li neki link za taj remote flash shutter?. Otac ima neki blic star tridesetak godina, možda bih mogao da se malo poigram. Mada, remote "okidači" koje sam našao po Beogradu su oko 30 EUR i naviše :(.
Citat:
miko.s: šta se tvog problema sa af-om tiče, zapravo bi ti trebalo biti lakše. moj 40-150 puno brže fokusira, i zapravo veće su vjerojatnosti da će fokusirati od 14-42 objektiva. tako da bi tvoj 14-150 trebao biti tu negdje.
Da, ali 14-150 počinje sa F4, prima još manje svetlosti nego tvoj 14-42, koji je F3.5 na početku, pa je još manje verovatno da će fokusirati kako valja kad je svetlo slabo. Po danu fokusira veoma brzo, nemam primedbi. Svejedno, za desetak dana mi stiže 20mm F1.7, pa će i ti problemi nestati :).
Citat:
miko.s: ps - zašto koritstiš tako spor shutter sa blicom? zbog ambijentalnog svjetla? nisam nikad toliko nisko išao, blic je podešen da koristi 1/60s. čak sam mislio smanjiti na 1/160 da mi i kod bržih scena budu oštre slike, a ne da imam duhove.
Ne znam zašto se ljudi žale, nemam previše problema sa tim nešto dužim ekspozicijama. Meni su takve slike mnogo lepše, i zbog amibijentalnog svetla i zbog toga što direktni blic neprirodno osvetli sve u svojoj blizini, ono što je dalje slabije, dok pozadina ostane crna. Ljudi koji se "nameste" za slikanje bez problema mogu da se uhvate sa 1/8, dok mi je granica za slikanje iz ruke 1/6. Sa 1/20 "hvatam" i ljude u pokretu. Par primera imaš niže. Što je najgore, ljudi su se toliko navikli na te slike gde se vide samo osvetljena lica, a nazad ništa, da mi se žale kako su mi tamne fotografije i kako ružno ispadaju ( ovo jer direktni blic "ispegla" bore :), lice bude skoro belo ).
Citat:
miko.s: 9-18 bi trebao biti brži od 40-150, istog su dizajna, ali manji focus range, tako da mi trebao biti tip top. a sad, hoće li fokusirati ili ne u slabijem svjetlu, po meni su veće šanse - em je puno širi pa su veće šanse da ulovi nešto kontrasno u slici, em čak i ako malo fula fokus nije toliko bitno, sve iza 2 metra bi ionako trebalo biti u fokusu. stavim MF, odvrnem ga u beskonačno, i kod "stolnih" slika bi sve trebalo biti u fokusu.
Veruj mi da nije tako na mom na 14mm (28mm) F4. U slabo osvetljenim kafićima ( a uglavnom su takvi :) ) ili neće da fokusira ili potpuno promaši...
Citat:
miko.s: kod novih penova , da sad kupujem novi pen, bi mi bilo puno važnije to šta su dodali af lampicu i novi af engine, od toga da ne mogu bouncati blic. to tako rijetko koristim da mogu živiti i bez toga. kod nižih stanova je OK, međutim probaj bouncati flash u stanu di je plafon na 3-4metra visine.
Srećom, svi stanovi i većina kafića koje posećujem su "niži" :), ne znam nikog ko ima plafon od 4m u stanu. Ja bih voleo da imam i jedno i drugo, "navukao" sam se na indirektni blic :) ... Mislim da će F1.7 rešiti te probleme zbog nedostatka AF lampice. Evo par primera bounce flash-a sa nešto dužom ekspozicijom, svi ISO800, samo smanjeni na 50% u PS:

1/8 F4
( nije baš moja vrsta zabave, ali sam se makar zabavljao slikajući ;) )

1/6 F4.5

1/15 F4.1
Eto: dete i kuče sa 1/15, a nisu razmrljani :). Možda bi trebalo malo smanjiti žutu...
Citat:
miko.s: WB je u qurcu, ne znam kakve mi to lampe imamo u gradu, ali odvrtio sam cijelu kelvin skalu i nema tih podešenja koji će dati normalnu sliku. kad sam promijenio onda su mi ljudi bili zeleni. bili bi zeleni, žuti ili plavi, a nikada kako treba. mislim da je djelomično i do toga šta ima previše raznolike rasvjete. stupovi su žuti, koriste ne znam ni ja kakve sijalice ali su žute. onda imaš neon reklame i neon rasvjetu na svim restoranima, kafićima... pa halogenke u izlozima i na nekim terasama. reflektorke tu i tamo... to se valjda sve izmiješa i nema teorije da ćeš dobiti ispravnu boju.
Isto i kod mene... Od svih aparata kod kojih sam se igrao sa WB-om, najbolje rezultate je davao neki P&S Samsung od 7 MPx. Za PEN-a je jedini lek obrada slika posle. Kad se ima vremena, ja napravim jednu sliku sa auto WB, jednu sa nekom custom ili tungsten WB, pa šta kući najlepše izgleda ostavim.