ja sam ga dugo držao na P, međutim ima čudnu logiku pa umjesto da poveća shutter, on mi zatvori blendu. tako da već dosta dugo držim na A. ako ga stavim na S, znam da u većini slučajeva aparat ne može pratiti moje potrebe pa su mi slike pretamne, tako da se uvijek vraćam na A, ako ima dovoljno svjetla ubrzat će ekspoziciju, iako sa kit objektivom neće nikada doći do 1/2000 pa nemam potrebe niti da se blenda mijenja, a kada stavim 40-150 zuika gore, onda ako se sjetim prebacim na P, ako ne ostane na A (iako morao bi ubuduće pazit na to, barem da ga na f5.6 stavim ako je već na A, zbog kromatskih aberacija).
kako ti se čini šum na višim iso? ja sam ga limitirao na automatici do iso 1250, sa blicom ionako mi ga drži negdje 200-400, negdje do 1250 je šum dosta umjeren i slike su sasvim dovoljno jasne i oštre, a u većini slučajeva bude dovoljno svjetla da ne moram dizat blic. 1/30 sa stabilizacijom na f3.5 i iso1250, ev na +0.5 jer često u stanu undereksponira (e da, podesi si blic na +1, u ogromnom broju slučajeva kada sam slikao sa blicom slike su bile pretamne, i ovo rješi problem bez da digne iso, a ako baš zafali podesi ev na +0,33 ili 0,5 (ja imam u 1/2 koracima pa je to +0.5) pa će ti slike sa blicom dosta često dizat na iso 250-400 šta je onda sasvim dobro osvjetljeno).
ps - ako ikad budeš imao potrebe za noćno slikanje, preskoči iso 2500. ili iso 2000, ili iso 3200. na iso 2500 , barem moj model, ima čudno plavo-žute crte. na iso3200 toga nema. vjerojatno, ustvari , sigurno se to može u PP pročistiti, ali ja sam slab sa foto softverom.
osim toga - opet vezano za night slikanje, kada uloviš vremena prohodaj malo po placu, naći ćeš sigurno da netko prodaje stare aparate ili stare objektive. probaj nekog rokkora 1.4 nać, na 2.0 se jako dobro ponaša. heliosi nisu nešto, iako su bili ultra popularni zbog zenita, ali nisu ništa posebno. ili neki super takumar smc, zeiss kopije ili čak original ako uspiješ nać od nekoga tko nezna njegovu vrijednost, sve nabrojato uz malo truda i sreće možeš nać za 20-30 eura. a da, 50mm. wide objektivi iz tog vremena su loši, i zapravo tek 50mm daju dobre rezultate. istina da je to onda 100mm ekv, ali 100mm f1.4 ukoliko nemaš direktan izvor svjetla i refleksije - dati će upotrebljive slike. osobito u situacijama kada svjetla nema, a iso ti je već na max.
trebao sam ići na balaševića, bio je pred par dana tu u areni, ali izvisio sam za kartu. da sam otišao, uslikao bi barem 200njak slika. atmosfera je bila fantastična, publika je pjevala, skakala, ma fantazija. baš sam trebao ić.
e da, u attachu su 2 slike. jedan pauk, veličine dlana, snimljen uz pomoć macro ringa (kit objektiv ne ide toliko blizu), a druga je snimljena sa joj, zaboravio sam koji objektiv, uglavnom 135mm (270mm ekv), f2.5 iz ruke naravno, kada sam bio kod sestrične. objektiv je ogroman, nikad ga ne nosim okolo, i nisam previše zadovoljan oštrinom na f2.5, ali kupio sam ga za sportske evente i snimanja u dvorani sa tribina,nešto šta sa kit objektivom ne bi nikada uspio uslikati. na zimu kada budu česte tekme u dvorani bi trebao doći do izražaja.