Ne verujem da to uopšte ima veze sa dinamičkom adresom. Verovatno postoji neki drugi razlog, jer bi u suprotnom ovo bio čist debilizam
2.
Statička adresa se plaća zbog toga što je: rezervisana. Dakle, ta adresa je zakupljena, niko drugi ne može da je dobije, i zbog toga to košta. Koristio - ne koristio, ta adresa je samo tvoja i ničija više. S druge strane, dinamička adresa se dodeljuje samo kada nekom treba, pa ne vidim nijedan razlog da provajder namerno prekida konekciju samo da bi dodelio drugu adresu jer on ne dobija ništa time: i dalje ima jednu adresu zauzetu.
Onaj kome stvarno treba statička adresa, taj se neće pouzdati u to da mu neće nestajati struje godinu dana i da neće prekidati vezu i da će imati istu dinamičku adresu svo vreme.
Dakle, mora postojati neki drugi razlog zbog čega se veza prekida. Možda u stvari razlog uopšte i ne postoji, možda je to jednostavno neka default opcija u podešavanju njihovih uređaja koju oni nisu ni menjali, ili ne znaju čemu služi, ili smatraju da je bolje tako "za svaki slučaj" prekidati vezu nego da im nekim slučajem neka veza ostane "lažno" aktivna pa da drži IP adresu zauzetu bez razloga.
Uostalom, ovde na forumu sigurno ima i nekog iz nekih od provajdera. Znam da sam jednom munjevito dobio privatnu žalbu od jednog administratora Beotela kada sam ga pomenuo u negativnom kontekstu, po njegovom mišljenju bez razloga

. Prema tome, možda bi neko od njih mogao da kaže o čemu se tu u stvari radi.