Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI

[es] :: .NET :: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI
(TOP topic, by mmix)
Strane: << < .. 3 4 5 6 7 8 9 10

[ Pregleda: 81140 | Odgovora: 182 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

lazabrepk

Član broj: 341535
*.static.isp.telekom.rs.

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI13.09.2023. u 08:42 - pre 19 meseci
Pozdrav svima,

N0ob here!

eto, ja pokushah da dodam citac LK u svom projektu koji je radjen u VB.NET-u, ali posle ne znam vise koliko dana ja ne umem ovo da uradim!!! Predhodno sam koristio CitacLK NET Wrapper i sve radi ok, osim sto ne cita nove lk :P
Pokusao sam ne znam koliko puta i imao sve moguce greske vise ne znam sta da probam!
Zamolicu nekog ako je slobodan da mi blize pomogne kako da dodam citac lk u npr novom projektu pa cu u tom novom projektu do skapiram sta i kako ide i da ga sam prenesem na glavni projekat!

Unapred zahvalan !!

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

Član broj: 37636

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI13.09.2023. u 12:21 - pre 19 meseci
A što ne bi koristio taj wrapper u svom VB projektu? Treba samo da zameniš Čelik API sa najnovijim (1.3.3) da bi čitao najnovije lične karte. Možeš da preuzmeš najnoviji Čelik API sa sajta MUP.

Odgovor na temu

lazabrepk

Član broj: 341535
*.static.isp.telekom.rs.

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI19.09.2023. u 10:50 - pre 19 meseci
To sam prvo pokusao, tj da samo zamenim CelikApi dll file, ali nishta se ne desi, tj i dalje ne radi!

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI19.09.2023. u 10:59 - pre 19 meseci
Moraš da budeš precizniji. Jako je mala verovatnoća da se "ništa ne desi". Nešto konkretno se moralo desiti. Da li je neka funkcija vratila grešku (koja je funkcija i koji je broj greške)? Da li se desio neki exception, i koji? Da li je aplikacija prosto "pukla" (onda pogledaj Event Viewer za više informacija)?

Treba nam više informacija. Bez detaljnog uvida u tvoj konkretni problem teško da možemo da ti pomognemo.

Odgovor na temu

CicaDraza76

Član broj: 348350
212.200.130.*

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI27.11.2023. u 12:09 - pre 17 meseci
Poštovani MMIX, hvala na vašem rešenju koje ste postavili na GIT.Uspeo sam sam da iščitam podatke sa LK u consolu (naravno ENVIROMENT PATH za CelikApi.dll koji nije u Windows folderu) i naravno 64-bit računar.Ako smem da primetim, da bi aplikacija mitro.celikcore-master radila tj, iščitivala podatke sa LK i da bi se izbegla greška "is not a valid Win32 application" potrebno je da se ConsoleTester aplikacija postavi kao startup project. Nadam se da je ovo nekome pomoglo, osim ako vi već negde niste naveli ovaj mali workaround.Hvala još jednom.Molim da mi neko napiše kako da obrišem ovaj post, jer ne bi da mi neko plače zbog korisničkog imena, a nadam se da će do tada oni kojima je poruke upućena to videti.

[Ovu poruku je menjao CicaDraza76 dana 27.11.2023. u 13:25 GMT+1]

[Ovu poruku je menjao CicaDraza76 dana 27.11.2023. u 13:34 GMT+1]

Odgovor na temu

CicaDraza76

Član broj: 348350
212.200.130.*

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI12.12.2023. u 09:52 - pre 16 meseci
Želeo bih da dodam još par stvari vezano za vaš projekat.Naime, nakon što sam napravio svoju testnu WPF aplikaciju i dodao CelikNET referencu, primetio sam da mi ne treba ni enviroment variabla, dovoljno je da CelikApi.dll bude u istom folderu kao i CelikNET.dll), pošto bi inače morao pisati kod za upisivanje iste u sistem što nije baš naivno. Btw, da bi tako napravljena aplikacija mogla raditi na računarima na kojima NEMA instaliran Visual Studio, potrebno je u isti folder gde su dll-ovi iskopirati dva dll iz System 32 foldera programerskog računara (vcruntime140d.dll i ucrtbased.dll, koga zanima kako sam došao do ovog rešenja mogu da odgovorim).Naravno sad je 2023.godina i sve ovo se odnosi na ISKLJUČIVO 64 bitne računare.Takođe, potrebno je da se build verzija ConcoleTester aplikacije postavi kao AnyCPU.Nadam se da je ovo bar nekome pomoglo, pošto sam video u celom topicu, kojeg sam naučio napamet, lol, da autor projekta PODSTIČE da mi kojima je dao ovo rešenje, napišemo sve što mislimo de će drugima koristiti.Recimo meni bi spasilo 2 radna dana da je neko durgi ovo napisao, a sigurno ima takvih.

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI12.12.2023. u 12:23 - pre 16 meseci
CelikApi.dll ne treba da bude u istom folderu u kome je CelikNET.dll, nego u istom folderu u kome je aplikacija koja koristi CelikNET.dll. Razlika je mala ali bitna ako .exe i CelikNET.dll nisu u istom folderu, što vrlo lako može da se desi ako se CelikNET.dll povlači iz nečega što se zove GAC (Global Assembly Cache).

Aplikaciji je potreban vcruntime140d.dll samo ako je aplikacija bildovana u Debug konfiguraciji. Slovo "d" u imenu ukazuje na to. Aplikacije bildovane u Debug konfiguraciji smeju da se izvr[avaju samo na mašinama koje imaju Visual Studio instaliran. Mikrosoft nam ne daje pravo da kopiramo vcruntime140d.dll na druge mašine. Zabranjeno zakonom. Mikrosoft nam daje takozvane "redistributable" pakete, koji mogu da se preuzmu sa ove stranice. Aplikacije bildovane u Release konfiguraciji će moći da se izvršavaju na mašinama na kojima je instaliran odgovarajući Visual C++ Redistributable paket.

Odgovor na temu

bokinet

Član broj: 29844

+51 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI06.02.2024. u 23:30 - pre 14 meseci
Ako nekom bude zatrebalo resenje.
Jeste iz arhive ali trebalo bi da vrsi posao.

https://www.elitesecurity.org/p4073681

Odgovor na temu

nikola.veseli

Član broj: 349617
*.edeja.com.

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI02.07.2024. u 11:18 - pre 10 meseci
Da li neko ima problema sa novom verzijom celikAPI 1.4.1? CelikNET vraca gresku da verzija API-ja nije podrzana.

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI02.07.2024. u 16:11 - pre 10 meseci
Najnoviji Čelik API dostupan sa sajta MUP je u verziji 1.4.1. Od verzije 1.4.0 uvedena je podrška za novi tip dokumenta "boravišna dozvola", ili po engleski skraćeno na RP (residence permit). Dodata su nova polja u postojeće strukture, i zbog toga mora da se rekompajlira kod koji koristi API. A ako kod ne koristi CelikApi.h zaglavlje direktno, nego su strukture definisane recimo u C# kodu, onda moraju i da se dodaju nova polja u postojeće C# strukture. Da bi znao šta je novo, i šta treba da dodaš, i gde treba da dodaš treba da proučiš PDF sa opisom funkcija sa sajta MUP.

E sad, odakle si preuzeo kod? Postoji nekoliko različitih rešenja za .NET:

- mmix (od koga je sve počelo) je postavio svoj kod na gitlab, https://gitlab.com/wolf.group/mitro.celikcore
- neko ko nije mmix je postavio slično to na github: https://github.com/vsdesignsj/CelikNet-2
- github korisnik neman ima svoju implementaciju na githubu, "Baš-Čelik": https://github.com/neman/BashChelik

Ovaj treći repozitorijum je najfriškiji i radi sa Čelik API 1.4.0. Ako koristiš prvi repo, onda moraš da dodaš nove stvari (kad pročitaš PDF), i da inkrementiraš konstantu kojom se poziva funkcija EidStartup. Ili da sačekaš mmixa da to uradi..

Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Chief Software Architect
Financial Intelligence Software Ltd.
Passau, Deutschland

SuperModerator
Član broj: 17944

+4631 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI04.07.2024. u 22:23 - pre 9 meseci
Ja se izvinjavam, ali jednostavno ne stizem. Ako neko hoce da modernizuje verziju na gitlabu, nek forkuje i napravi PR, za sada bar do kraja godine necu imati vremena. Ja cu se ukljuciti kad budem mogao, ali bih radije potrosio vreme na to da reverse-engineerujem semu na data blobu i napravim Linux build baziran na direktnom citanju sa smart kartice.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI05.07.2024. u 12:43 - pre 9 meseci
Od avgusta ove godine stare Apollo lične karte neće više biti u opticaju (poslednja takva je izdata u avgustu 2014. godine). Aplet koji je na njima neće morati više da se podržava. To je olakšavajuća okolnost za nekog ko želi da se baci u zaobilaženje Čelik apija.

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI10.07.2024. u 14:14 - pre 9 meseci
Dodao sam izmene u projekat sa gitlaba, zamenio fajlove (.dll, .h, .lib, preuzimaju se sa sajta MUP), bildovao, i meni radi. Ne želim da otvaram nalog na gitlab, to se nešto plaća, pa evo ovde izmena koje sam napravio u tom projektu. Samo dva fajla su uzmenjena, ali jedan je zapravo u UTF-16 enkodingu, i moj TortoiseGit to vidi kao binarni fajl, i neće lepo da prikaže diff razliku. Zato ispisujem razliku ovako, ručno, napravljeno iz aplikacije WinMerge:

CelikNET.cpp (u projektu CelikNET):

94a95,97
> String^ documentSerialNumber;
> String^ chipSerialNumber;
> String^ documentName;
110a114,117
> String^ statusOfForeigner;
> String^ nationality;
> String^ purposeOfStay;
> String^ eNote;
127a135,136
> String^ addressDate;
> String^ addressLabel;
163c172
< if ((err = EidStartup(3)) != EID_OK) throw gcnew CelikException("Startup nije izvrsen", err);
---
> if ((err = EidStartup(4)) != EID_OK) throw gcnew CelikException("Startup nije izvrsen", err);
224a234,237
> fpd->statusOfForeigner = decodeUTF8Buffer(p->statusOfForeigner, p->statusOfForeignerSize);
> fpd->nationality = decodeUTF8Buffer(p->nationalityFull, p->nationalityFullSize);
> fpd->purposeOfStay = decodeUTF8Buffer(p->purposeOfStay, p->purposeOfStaySize);
> fpd->eNote = decodeUTF8Buffer(p->eNote, p->eNoteSize);
249a263,264
> vpd->addressDate = decodeUTF8Buffer(p->addressDate, p->addressDateSize);
> vpd->addressLabel = decodeUTF8Buffer(p->addressLabel, p->addressLabelSize);
268a284,286
> dd->documentSerialNumber = decodeUTF8Buffer(p->documentSerialNumber, p->documentSerialNumberSize);
> dd->chipSerialNumber = decodeUTF8Buffer(p->chipSerialNumber, p->chipSerialNumberSize);
> dd->documentName = decodeUTF8Buffer(p->documentName, p->documentNameSize);

Program.cs (u projektu ConsoleTester):

57a58,60
> Console.WriteLine($"Serijski broj dokumenta (documentSerialNumber) : {d3.documentSerialNumber}");
> Console.WriteLine($"Serijski broj čipa (chipSerialNumber) : {d3.chipSerialNumber}");
> Console.WriteLine($"Naziv dokumenta (documentName) : {d3.documentName}");
68a72,75
> Console.WriteLine($"Status stranca (statusOfForeigner) : {d1.statusOfForeigner}");
> Console.WriteLine($"Nacionalnost (nationality) : {d1.nationality}");
> Console.WriteLine($"Svrha boravka stranca (purposeOfStay) : {d1.purposeOfStay}");
> Console.WriteLine($"Napomena o boravku stranca (eNote) : {d1.eNote}");
80a88,89
> Console.WriteLine($"Datum promene adrese (addressDate) : {d2.addressDate}");
> Console.WriteLine($"Vrsta adrese (addressLabel) : {d2.addressLabel}");

Dodao sam i addressDate i addressLabel koji su uvedeni još ranije, sa novom ličnom kartom iz 2014. godine.

Primetio bih takođe da ovde nema verifikacije podataka. Za to treba pozvati EidVerifySignature iz Čelik API, 4 puta za staru ličnu, i 3 puta za sve druge dokumente (sa odgovarajućim vrednostima parametra), ali ČelikNET nema tu funkciju izloženu.

Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Chief Software Architect
Passau, Deutschland

SuperModerator

+4631 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI19.07.2024. u 11:25 - pre 9 meseci
i GitLab i GitHub nalozi su ti besplatni. Placa se samo za privatni repo na GitHubu (na Gilabu je i to besplatno, gitlab naplacuje samo enterprise funkcije)
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić

Odgovor na temu

whitie2004

Član broj: 19966
*.dynamic.sbb.rs.

+277 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI19.07.2024. u 13:23 - pre 9 meseci
Citat:
Placa se samo za privatni repo na GitHubu

Ne vise, bilo nekada ...

U padu jednog carstva stradaju svi, tako je uvek bilo, tako će biti i sada. Verovatno će posle svega ovoga
biti formirani neki novi blokovi, nova uređenja. A mi? Eh, a mi..
Prikačeni fajlovi

Odgovor na temu

mmix
Miljan Mitrović
Chief Software Architect
Passau, Deutschland

SuperModerator

+4631 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI19.07.2024. u 13:57 - pre 9 meseci
ooo, znaci pritisao gitlab, da ocekujem da ce da ih kupe uskoro haha.

Nisam na GitHub-u od kad ga je MS kupio.

Odgovor na temu

probran
operater
TOP S

Član broj: 336380
109.245.197.*

+2 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI07.08.2024. u 12:33 - pre 8 meseci
Izgleda da je od jula 2024. MUP ponovo nešto promenio tako da stari celikapi i celiknet mogu da čitaju najnovije LK.
Da li neko još ima slično iskustvo?

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI07.08.2024. u 16:32 - pre 8 meseci
Mogu ili ne mogu?

Kad kažeš "stari celikapi" moraš da specificiraš koja tačno verzija. Takođe ne postoje "najnovije lične karte". Pretpostavljam da misliš na lične karte građana Srbije. Postoje lične karte od 2008. godine (stari aplet na Apollo karticama), i lične karte od 2014. ("novi" aplet, na Gemalto, i kasnije Veridos karticama). Reč "novi" je u navodnicima, jer su u upotrebi već deset godina. Nema drugih ličnih karata građana. Pored ličnih karata građana postoji lična karta za strance od 2020. godine, i dozvola boravka (takođe za strance) od 2024. godine. To je to, nema peto.

Svaki Čelik API od 2014. godine pa nadalje (znači recimo od verzije 1.2) može da čita obe lične karte građana.

Odgovor na temu

mjanjic
Šikagou

Član broj: 187539

+775 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI08.08.2024. u 13:56 - pre 8 meseci
Da, u zvaničnom uputstvu npr. za instalaciju sertifikata, "stare" lične karte su pre 18.08.2014. godine, a "nove" posle 18.08.2014. godine (baš ovako piše u jednom PDF: "Tehničko uputstvu - potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim sertifikatom MUP-a"), a kako je 18.08.2014. godine bio ponedeljak, možda slučajno tog dana nisu izdavali lične karte?
Međutim, pomenuti dokument je iz 2021. godine (doduše, tada je kreiran PDF), negde sam pre neku godinu video tekst da se zahteva određena verzija softvera za najnovije lične karte (da li od 2020. godine ili tako nešto), međutim nigde sada ne mogu da nađem to. Uglavnom, valjda se pretpostavlja da će većina uvek ažurirati softver na najnoviju verziju, ako ništa drugo, onda bar zbog ispravki bagova.

Ove godine ističe 10 godina svim ličnim kartama izdatim 2014. godine, osim ako su neke eventualno izdate bez roka (trajno), mada ne znam da li izdaju trajne lične karte sa čipom.

Ono što mi nije jasno je da su od pre nekoliko godina ponovo počeli da izdaju karte bez čipa, kao fazon po hitnom postupku se izdaju isključivo bez čipa. Nije mi jasno kako pasoš mogu da urade za 7 dana po redovnoj proceduri i za par dana po hitnoj, a ne mogu ličnu kartu sa čipom.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.

Odgovor na temu

Mihajlo Cvetanović
Beograd

+96 Profil

icon Re: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI09.08.2024. u 15:54 - pre 8 meseci
Tačno, zaboravio sam na ATR. Svaki novi ATR odziv kartice podrazumeva novu verziju Čelika. ATR je praktično kao tip kartice (mada i ne baš, ali da ne ulazim u detalje). Najnoviji ATR je dodat u Čelik 1.4.1, i to je poslednja verzija, izašla tu negde početkom jula. Sadržaj u njima je isti onaj iz 2014. godine, ali zbog novog ATR mora da se pravi novi Čelik i Čelik API.

Odgovor na temu

[es] :: .NET :: CelikNET: LGPL CLR Interop Wrapper za CelikAPI
(TOP topic, by mmix)
Strane: << < .. 3 4 5 6 7 8 9 10

[ Pregleda: 81140 | Odgovora: 182 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.