Da, u zvaničnom uputstvu npr. za instalaciju sertifikata, "stare" lične karte su
pre 18.08.2014. godine, a "nove"
posle 18.08.2014. godine (baš ovako piše u jednom PDF: "Tehničko uputstvu - potpisivanje dokumenata kvalifikovanim elektronskim sertifikatom MUP-a"), a kako je 18.08.2014. godine bio ponedeljak, možda slučajno tog dana nisu izdavali lične karte?
Međutim, pomenuti dokument je iz 2021. godine (doduše, tada je kreiran PDF), negde sam pre neku godinu video tekst da se zahteva određena verzija softvera za najnovije lične karte (da li od 2020. godine ili tako nešto), međutim nigde sada ne mogu da nađem to. Uglavnom, valjda se pretpostavlja da će većina uvek ažurirati softver na najnoviju verziju, ako ništa drugo, onda bar zbog ispravki bagova.
Ove godine ističe 10 godina svim ličnim kartama izdatim 2014. godine, osim ako su neke eventualno izdate bez roka (trajno), mada ne znam da li izdaju trajne lične karte sa čipom.
Ono što mi nije jasno je da su od pre nekoliko godina ponovo počeli da izdaju karte bez čipa, kao fazon po hitnom postupku se izdaju isključivo bez čipa. Nije mi jasno kako pasoš mogu da urade za 7 dana po redovnoj proceduri i za par dana po hitnoj, a ne mogu ličnu kartu sa čipom.
Blessed are those who can laugh at themselves, for they shall never cease to be amused.