blingaro Igor Malinkov Uprava prihoda Beograd
Član broj: 187756 Poruke: 87 *.dynamic.sbb.rs.
|
Citiram: Acatheking Mislim da Poreska uprava nema nista sa ovim, vec Uprava javnih prihoda.
- Da, u Beogradu je tako, a u ostalim opštinama u Srbiji može biti i drugačije.
Citiram: Acatheking Mislio dam da se po registraciji privrednog subjekta, ili dobijanjem PIB-a u PU, podaci o privrednom subjektu prosledjuju Upravi javnih prihoda.
- Ne. Nema automatizma. Moraš sam da se prijaviš i odjaviš u Upravi prihoda. Automatizma nema jer APR ne zna koju ti delatnost obavljaš u samom objektu (šifra može biti različita od one za koju si registovan i koja ti je osnovna), od kada imaš istaknut naziv, kako ti je razvrstana firma (malo srednje i li veliko pravno lice). Sve to utiče na visinu obaveze.
Citiram: acatheking Mogao bi gospodin, koji radi u Upravi javnih prihoda, da pomogne malo i kaze da li eventualno moze da se napise molba za ukidanje takse.
- Može, da. Ali nemoj posle da bude rek’o mi onaj iz Uprave prihoda da skinem firmu. To nisam kaz’o. Firmarinu ne možeš da odjaviš od npr. 1. februara, kada je danas 1. maj. To znači, od danas pa ubuduće. Ipak, pazi da onda postoji mogućnost da te poštar ne nađe, pa ti nedostavi neko drugo rešenje, pa… Ili, ne mo’ da ti se desi da vratiš naziv, a o tome ne obavestiš Upravu prihoda. Ukoliko te uhvati kontrola na terenu obr’o si bostan. Ideš na poreski prekršaj.
Da se razumemo, ne želim nikog da plašim. Samo govorim ono što je po zakonu i kako to deluje u praksi.
Citiram: acatheking Nema potrebe da potvrdjuje gradkse odluke i poziva se na Sluzbeni glasnik i pise i stilu "Tako lepo. Takva je Odluka" ili "Ako si neuka stranka angzauj knjigovodju". Ovakve savete i odgovore mogu dobiti i na salteru Mice ubice u Upravi.
- Uopšte nisam želeo da zvučim kao Mica ubica. Odgovorio sam kratko i nadam se jasno na pitanje koje je postavio SashaNBG “Kako to?”. Mogao bih da kružim k’o kiša oko Kragujevca i da vam ne bude jasno. Jednostavno, Odluka je takva. Doneli su je gradski oci. Na meni je da je sprovodim.
Citiram: Acatheking U slucaju da istaknem firmu (dakle nisam u prekrsaju prema pomenutim zakonima, da nisam istakao firmu) a ne prijavim se za placanje takse, ko ce tada biti besan i hoce da me kazni?
- Prvo ćeš dobiti poziv da se prijaviš, bez obzira da li si istakao firmu ili ne, a ako se ne odazoveš na poziv, automatski si u poreskom prekršaju.
Citiram: Acatheking Ako ja firmu istaknem samo na sanducetu (apsolvirali smo da je i to regularan istaknut naziv) na koji nacin ce nadlezni to proveriti
- Proverom na terenu. Od podruma zgrade do vrha. Pa šta misliš, koliko dnevno pređem kilometara?
Citiram: SashaNBG Ako istaknete firmu a ne plaćate taksu od početka, pa vas uhvate, možete se praviti ludi kako vas niko nije obavestio da to treba, i platićete neku manju kaznu, možda 50.000 din, ali ćete uštedeti npr. 90.000 din godišnje.
- Neznanje te ne oslobađa odgovornosti. Ako si ti direktor firme, onda se podrazumeva da si upućen u propise. Ako nisi upućen, angažuj nekog ko zna.
- Dobićeš rešenje o retroaktivnom zaduženju, za najviše 5 godina u nazad. Plus možeš biti poslat na poreski prekršaj.
Citiram: mikal Da njihove službenike tretiramo kao secikese, džeparoše i lopove.
- Ne znam šta sam ti ja kriv. Nisam JA doneo Odluku kolika je visina takse. Iz tvog džepa nisam ništa uzeo, niti sam ti na bilo koji drugi način ukrao novac i turio ga sebi u džep. Slično bi bilo kada bi se naljutio na onog parking majstora koji ti je napisao kaznu od 5.000,00 dinara jer nisi platio kartu za parkiranje. Čovek radi svoj posao, a neko je drugi rekao da je kazna tolika.
|