Citat:
Ivan Dimkovic: Odlican primer - tehnologija patentirana i danas je svima dostupna kao public domain.
Da nije bilo moguce patentirati je vrlo verovatno bi njegov employer to drzao kao "trade secret" i prodavao implementacije uz NDA.
Al ste nasli primer, ako je RSA primer bilo cega onda je primer toga kako su originalni izumitelji ispusili za slavu i kintu, sad su im dali credit al ne i kintu napravljenu patentom. Toliko o tome. Kontam sta hocete da kazete, ali ste mogli i bolji primer da nadjete.
Ja ne kazem da ce ukidanje softverskih patenata da donese mir u svetu i blagostanje; samo branim taj koncept resenja goruceg problema za koji niko nema idealno resenje po principu manjeg zla. Kako god da okrenes neko ce morati da bude ostecen. Vi pricate o reformi softverskog patentnog sistema, to resenje nije nista manje ni verovatno ni iracionalno od ukidajna patenata. Kako bi po vama izgledala ta reforma? I sad softverski patenti nisu patenti na softversko resenje vec na uredjaj (kompjuter) koji ganja specijalan softver pa je softver zasticen kao deo "mehanickog" resenja, slicnom metodom se sad aktivno patentiraju jos gori idiotizmi (poslovni procesi, apstraktne ideje, itd). Kako ce reforma patentnog sistema da spreci trolove? Mi cak ni ovde ne mozemo da se slozimo oko toga ko je trol, ja kazem da i4i jeste, vi kazete da nije, dakle ko ce da presudjuje ko je trol i koji patent je trolovski, koji predstavlja inovaciju vrednu zastite a koji ne, trolu je njegov icon click isto tako vazan kao i tebi novi AI algoritam, ipak je to "njegova ideja" ma koliko debilna i trivijalna bila. Budimo realni, od reforme nema nista jer ne mozes ispravno radvojiti zito od kukolja, patentni zakon za softver ce ili ostati kakav je i trajati dok se ne okine MAD ili ce biti ukinut.
Niko se nikad nije mnogo trzao oko toga sta geekovi rade sa svojim patentima dok skoro trolovi nisu poceli da prete ne-softverskim kompanijama da ce da ih tuze za softverske patente koje primenjuju u svom ne-softverskom biznisu. Realno bolju stvar za ukidanje softveskih patenata nisu mogli da urade.
Citat:
Ivan Dimkovic: Koliko samo danas stvari koristimo u racunarstvu koje su nekada bile pod patentnom zastitom - eto i MP3 ce za nekoliko godina postati skroz public-domain, tehnologija koja je svuda implementirana i public-domain status garantuje da ce zauvek biti moguce napraviti te dekodere.
Sva moja muzika je u FLACu a piratovanu muziku ne skidam tako da mp3 nisam video godinama. flac svira vise nego odlicno a nije patentiran. Sta li bi autoru FLACa? Verovatno nije inovacija posto nije patentirano, jel da

da ne pominjemo da je sam mp3 doziveo toliku popularnost upravo zbog inicijalnih nelegalnih implementacija, da nije bilo toga mp3 bi bio populran taman toliko koliko i realaudio.
Citat:
Ivan Dimkovic: Zamislite da je to ostalo proprietary - i da pravno lice iza te tehnologije... propadne?
I sta onda, smak sveta? Koliko takvih tehnoloskih patenata ima i sakriveni su u podrumima velikih konglomerata (koji ocigledno nikad i ne mogu da propadnu jer ce ih drzava dotirati i restruktuirati). Otkupljivani od pronalazaca da bi se zastitila trenutna inferiornija proizvodna linija i onda zakopani, firma nit moze da propadne da bi patenti otisli na dobos nit dozvoljava da se ti patenti koriste, cisto ubijanje konkurencije na licnu korist a stetu drustva od kojeg leechuju pare. To se desava od kad su patenti uvedeni i softver nije nista drugaciji po tom pitanju samo ima mnogo grdji uticaj u domenu onih patenata koji su trivijalni i pokrivaju osnove computinga.
Ono sto je vrlo diskutabilno je ta vasa tvrdnja da ce svet da zapadne u haos i anarhiju ako se ukinu softverski patenti. Ja mislim da je to cisto preterivanje, inovacija ce itekako biti (kao sto ih i ima danas van patentnog sistema ili kroz otvorene patente) i jedino sto ce se promeniti je da softverske inovacije nece biti radjene radi inovacija vec kao sekundarni proces u osnovnom biznisu kao instrument povecanja konkurentnosti a ne ubijanja konkurencije. Kao kad se klinci igraju pa neko donese lepu igracku i onda ne da nikom da se igra ili uslovljava i pravi se vazan pa kad mu neko pipne igracku on se nadrka pa je odnese kuci, klinci to mnogo bolje resavaju od nas ocigledno jer oni puste budalu da ode. Isti odgovor bi trebao da bude i za te proprietary NDA tehnologije, nismo bas u skripcu za tehnologijama, ko nece da se igra nek nosi igracke kuci, kad mu dosadi kuci zna gde smo, ko prvi donese svoju igracku igracemo se sa njima

ko dodje drugi moze da se igra u susednom pesku

. Softverski patenti su ti koji u startu firmi dozvoljavaju da softverski patent odnese kuci i prodaje ga uz NDA, bez patenta NDA je bezvredan.
Da li bi bilo manje softverskih inovacija? Verovatno bi ali ne bi stale niti bi bilo problema oko njihove primene; manimo se perifernih prica, da je softverski patentni sistem ispravan MAD ne bi postojao, sama cinjenica da je MAD moguc znaci da sistem ne funkcionise, ni po pitanju rigora ni po pitanju primene i jedino sto se priznaje je tupa primitivna sila i sepurenje toljagama. Samo na relaciji MS-IBM postoje stotine patenata koji jesu rezultat investiranja, rada i para na obe strane i koji jesu (bez kineza) reversovani i korisceni (nelegalno) do besvesti, i jedino gde softverski patent funkcionise kako treba je na relaciji veliki->mali ili trol->mali gde mali najebu. Ne mozes ti vec duze vremena da napravis softversku kompaniju koja ce da ima proizvod koji je 100% tvoj originalni, to je jednostavno nemoguce sve i da imas pare i vreme za taj poduhvat. Nek je i 1% neoriginalno bivas izlozen a trosak koji moras da napravis da bi bio legit je jednostavno preveliki zalogaj za cash-straped startupe. Vas je npr ojadio taj USA trol i ko je sad tu ostvario competitive advantage? Ocigledno trol i Apple koji je dovoljno velik da im ne plati, a vi ste izvukli pare iz proizvodnje ili razvoja da bi ste platili i time sebi umanjili konkurentnost.
Jedini koji bi zaista nepovratno i potpuno stradali ukidanjem softverskih patenata su oni koji nemaju proizvodnju bilo kakve vrste i koji rade inovacije iskljucivo zbog prodaje i licenciranja patenata (u koju kategoriju zapravo i spada najvise trolova). Ako se ja pitam mala cena da se plati za povecanje konkurentnosti softverske industrije i samim tim nize cene softvera i bolje operacije svih ostalih industrija koje softver koriste; kritican deo njihove "inventivnosti" bi ionako preuzele firme kojima su te inovacije potrebne. Ja kontam da ti radis sa patentima, ali i ja radim sa proizvodnjom softvera i upravljanjem softverskih kompanija i imam iskustva sa tim kako softverski patenti uticu na poslovne mozgove. Propala je moja ideja da se moj bivsi poslodavac prosiri iz professional services/contracting u software manufacturing sa offshore proizvodnjom u srbiji a prodajom u USA gde imaju sales network. Sastanci borda su bili veoma neprijatni i jedan od razloga za konacno odbijanje je "high risks of unforeseeable liabilities due to software patents", sto je btw skoro obavezna recenica u svim SEC 10-K i 10-Q fajlovima softverskih kompanija. Nije da bi mi ovde nesto profitirali jer su ionako Srbiju skoro na pocetku izbacili iz opticaja iz drugih razloga ali su generalno odustali od te industrije zbog patenata i haosa koji tu vlada.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić