Citat:
Nedeljko: A šta znaš o ovom patentu, kada tvrdiš da nije inventivan?
Procitaj sam
ovde pocev od strane 6. Na stranu fancy djagrami svaki sistem koji nosi podatke i metadata tih podataka u nekoj meri koristi ovaj patent, a ako si npr uzeo xsd i xml fajl stavio ih na istu lokaciju i omogucio izmenu istih zaglibio si se do guse. Cak i najtvrdji zagovaraci softverskih patenata pricaju da i4i nikad nije trebao da dobije taj patent jer je suvise generalizovan.
Citat:
Ivan Dimkovic
stavimo po strani sada koliko je "ingeniozan" patent i4i-a.
Hajde da zamislimo da jeste - i da je za razvoj toga i4i ulozio veliko vreme i talenat.
A to moze da bude slucaj, patenata imas glupih ali i vrlo pametnih.
I, sta sad, fakat sto je MS veliki, to treba da znaci da i4i treba da se zadovolji sa sitnisem? Zasto? Sta ako je taj patent vrlo bitan i fakticki jeste znacajan deo novog feature-a aplikacije kakav je Word?
E pa ovde u startu je problem. Ja sam veliki protivnik softverskih patenata i sto se mene tice ni i4i ni MS ne treba da dobiju pravo da se zadovolje ni sitnisem jer i to je previse. Sva investicija u softversko inzenjersko resenje moze i sasvim realno se vraca iz prodaje i zasticena je copyrightom, jedina konkretna primena patentnog prava je gusenje konkurencije. U generalnoj primeni patenata drustvo se namenski zrtvuje (svoj interes konkurentnosti) zarad ostvaravanja progresa dajuci pronalazacima zastitu, ako ne postoji komponenta progresa onda ne treba da postoji ni patentna zastita, a samo hardcore patent fanovi jos veruju da softverski patenti stvaraju napredak. Patent u svrhu patenta i eliminacije konkurencije je besmislen koncept i prica se zavrsi uspostavljanjem balansa zasnovanog na sili (broju patenata), famozni MAD.
Citat:
Ivan Dimkovic:E sada je jedan "veliki" osetio ukus svoje medicine... i treba.
Ja nisam ovde na strani MS-a niti branim njihov set zloupotreba patentnih zakona, ja sam se oglasio jer mi smeta sto se od ove price pravi robinhudovska poema o borbi davida protiv golijata kad je realni problem u postojanju softverskih patenata kao takvih, a o tome niko ne prica. U realnom zivotu (ne-softverskom) samo postojanje ljudi i dugotrajno postojanje civilizacije je osiguralo da se veliki deo naseg zivota vrti oko "izuma" koji su prior-art i prizanti kao takvi, softverska industrija je otvorila jednu novu dimenziju, netaknutu teritoriju na kojoj nema prior arta i na kojoj je sve dozvoljeno patentirati, pa i gluposti kao sto su ekvivalenti kuvanja vode i disanja vazduha. Da nema softverskih patenata bilo bi mnogo vise startup-a u industriji i konkurencija bi se bazirala na kvalitetu i ceni a ne oko prepucavanja besmislenim patentima.
Citat:
Ivan Dimkovic:A mislim da ce to ce teze da ide, posto su izgledi da MS ovo dobije prilicno mali (eventualno ce smanjiti cifru ako uspeju da dokazu da je inicijalno sud preterao, sto se obicno desava) - sto znaci da ce sav trosak na kraju zavristi kod njih na naplatu.
Pa hoce, ali MS ima mnogo jace rezerve kesa i mnogo veci interes da firmama kao sto je i4i utera strah u kosti da bi ih sprecio da im ubuduce prave ovakve zavrzlame. MS nece pobediti na ovom sporu ali ce napraviti gomilu drugih na kojima hoce da bi od i4i napravio showcase. Ako to ne urade svaki x4x i s4s ce ih tuziti za neki istrolovani patent. Jedno je trpeti IBM zbog njegovog portfolia a drugo trpeti komarca koji dovodi u pitanje ceo flagship suite proizvoda.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić