Evo ovako, posle 3 dana aktivnog korišćenja Minta Gloria.
Prvo u vezi instalacije sa USB-a, Mint mi se instalirao za nešto više od 3min sa USB-a, dok se Ubuntu 9.04 final instalira za nekih 5+ minuta... isti USB je u pitanju bio. Tako da je instalacija duplo brža, a imajući u vidu šta sve dolazi uz Mint, kada bi mint bio "ogoljen" kao ubuntu mislim da bi instalacija trajala čitavih 1,5 minuta
Nakon instalacije, odma iskoči update od 60mb, ništa revolucionarno samo neki sitni bugfix-evi i par ispravki za biblioteke (mislim da je to vezano za ono mint meni, mint install itd itd).
Od playera dolazi nakon instalacije: Gnome Player, Movie Player, MPlayer, Rhythmbox.
Od kodeka dolazi nakon instalacije: SVE

(od egzotičniji su prisutni x264, .TS, .mkv, .flac..) prema tome bilo koji film u bilo kom formatu da pustite on RADI 1/1.
Compiz vidim da je dosta poboljšan, nema više seckanja kada su na recimo 4 virtualna desktopa otvorena 4 ista prozora, pa kad vrtite kocku ono secka do bole, mislim glupost to vrtenje ali eto da napomenem.
Što se tiče stabilnosti sistema... par puta sam se debelo začudio što mi ne drnda HDD (kao pod vistom

), ne znam šta su radili sa ovim Mintom ali on je toliko twekovan da ja nemam reči, glavu dajem ako ne radi brže nego Slack 12.2 odma nakon instalacije, čudo. Evo 3 dana je prošlo još se ne navikavam na brzinu
Za sada sve radi (da kucnem u drvo) kako treba, mislim da je Mint jedina distribucija koja može da zadovolji okorele Win korisnike da makar na mesec dana predju na Linux i "vide kako to ide", a možda im i bude kao Workstation

SUDO is your best friend, whit him... u can do anything!