Citat:
despot77: Pa i predpostavio sam da vjerovatno postoji takođe neki grub editor, ali čekam da priključim adsl pa ću do tad da to obavim kao što mi je pokazao "combuster"
Ne poznajem taj ili slican grub editor, ali mislim da bez obzira na to treba da "osvojis" koriscenje gedit-a kao root. Za neke stvari je to neizbezno, a sasvim je bezbolno.
Znaci, u terminalu kucas "sudo su", on ti trazi tvoj redovni passvord (ne onaj za root, koji se kod nekih distribucija pravi obavezno, kod nekih po volji, kako ko voli) i pretvara te u root, sto vidis na osnovu onog znaka "#" umesto $. Sada mozes da pokrenes sta hoces, na primer bas gedit. Onda mozes da menjas koji hoces fajl i da ga takvog promenjenog sacuvas / snimis.
Combuster ti je dao konkretnu komandu za konkretan slucaj, da ne moras da lutas, ali ni "lutanje" nije problem, kao sto sam gore objasnio. Iz samog gedita mozes da otvoris fajl menu.lst a koji se nalazi u direktorijumu /boot/grub. Kako znamo da je bas tamo? Neko ti kaze, pogledas u dokumentaciji i slicno

.
Gedit mozes pokrenuti i kao obican korisnik ($) ali onda mozes fajlove samo da pogledas i ne mozes da ih menjas, odnosno mozes da menjas do mile volje, ali te promene ne mozes da snimis / sacuvas.
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!