hihi, ZDNet

Ne volim ad hominem pristup problemu al zdnet je uvek objavljivao senzacionalisticke clanke; medjutim ovaj clanak je idealan primer onoga o cemu ja pricam.
Barebone TCO deo nije problem, cloud defintivno pobedjuje sve i da ti neko da besplatan softver; medjutim pogledaj risk assesment, tj pogledaj pretpostavke modela na kojima se bazira, $30k gubitka za izgubljenih 1Gb dokumenata, odakle to? Malo stimamo da se cifra namesti. Skoro sve firme sa kojima sam radio a imaju document managment sisteme svoje poslovanje drze u bazama dokumenata manjim od 10gb

Gubitak tih 10Gb je malcice skuplji od 300k isto je i privremeni gubitak pristupa tim podacima a o tome niko ne pise mnogo. Al se zato racuna da ako firma nija na oblaku onda nema backup i drzi tih svojih 10Gb na disketama na suncu pa koliko izdrze, jer zaboga samo google zna da namesti RAID6 ili 5+0 i samo google radi backupe
Takve "random" i iskrivljene neproverene procene gubitaka i stimanje rizika bazirano na outlandish algoritmima (cudi me da jos niko nije analizirao cloud teorijom haosa) i izbegavanju "nepovoljnih" ali statisticki relevantnih uticaja nisu uopste NOVINA, ista takva prica je kolala finansijksim krugovima kad se razmatralo davanje hipoteka luzerima sa losim kreditnim skorom koji ne mogu da ih vracaju, ja sam licno video par tih izvestaja u Reinsurance kompanijama za koje sam radio i znam koliko su svi bili hyped up kako ce da naprave brdo para od odrpanaca. A svi znamo kako se to zavrsilo na kraju i koliko je realizovani gubitak bio veci od projektovanog worst case scenaria i kako je to kaskadno izazvalo kolaps u gomili drugih industrija.
Medjutim cak ni to nije najveci problem, to sto google ima web excel i web word, iskreno who gives a f**k, imas open office ako ti se ne svidja MS word. Ono sto je mnogo gadnije je drzanje OLTP i OLAP baza na "oblaku" i kompletna zavisnost svih core sistema kompanije od toga dal internet radi ili ne radi tog dana. Da ne pominjem privacy issues, tj. drzanje poverljivih podataka (koje su zakonski i ugovorno obavezni da zastite) na serverima TRECIH lica pod kontrolom trecih lica nad kojima oni kao odgovorna lica nemaju NIKAKVU kontrolu a sve to bez znanja i dozvole nosioca tih prava. To sto se amazon, salesforce i azure kunu u majku da nece nikome da otkrivaju podatke ne umanjuje ni odgovornost ni potencijalnu stetu za korisnika oblaka, ali ako pogledas ugovor sa nekim od oblacara tamo je i pored "casne pionirske" lepo ispisana njihova maksimlana odgovornost u slucaju zloputrebe podataka kojom su lepo zastitili svoja du**** sta god da urade sa podacima korisnika. Pa onda industrijska spijunaza i malo podmazivanje za peek u poatke konkurenta, itd, itd. Sve ce to da izbije na videlo, najtuznije u celoj prici nije to vec cinjenica da ce na kaju to da se otpise i niko nece biti odgovoran. Zato se ove stvari i desavaju.
Sloba je za 12 godina promenio antropološki kod srpskog naroda. On je od jednog
naroda koji je bio veseo, pomalo površan, od jednog naroda koji je bio znatiželjan, koji
je voleo da vidi, da putuje, da upozna,
od naroda koji je bio kosmopolitski napravio narod koji je namršten, mrzovoljan,
sumnjicav, zaplašen, narod koji se stalno nešto žali, kome je stalno neko kriv - Z.Đinđić