Kao i na mnogim fakultetima, ucio sam sve i svasta, gradivo preopsirno i predetaljno, a u 90% slucajeva beskorisno. Sta ja danas mogu da radim sa tim stvarima??? Bas ovde nekog briga za mreze Benesove topologije, tipove ruting protokola itd kad ja nemam ni dan prakticnog znanja (mislim, namucio sam se da konfigurisem kucnu mrezu!). Zato sam odlucio da posle faxa, nasao posao ili ne, upisem CCNA ili adekvatan kurs (mozda neki od Microsoftovih?). E sad, cemu cela ova prica: sta rade ljudi koji zavrse CCNA, CCNP, CCIE? Da li su i dalje samo administratori sistema, ili imaju neke izazovnije poslove? Sta uopste moze da se radi u telekomunikacijama, a da nije administriranje mreze? Meni je to zaista, ma koliko dobro placen, jeziv posao - treba zivot da provedes radeci jedno te isto (kapiram da posle odredjenog vremena udjes u stos sa umrezavanjem i to postane rutina) i izigravas customer support raznim, khm ajde da budem fin, nekvalifikovanim individuama.
Postoji li nesto drugo aman zaman?! Ja bih najradije povezao svoje dve ljubavi, telekomunikacije i programiranje, ali nemam ideja kako to da izvedem. Mislim da mi je kasno da se sad vracam na programiranje (27 god), posto verovatno i ne mogu da budem konkurentan armiji klinaca koji u prstima imaju C/C#, PHP, Javu itd. Mozda neki od novijih, ne toliko aktuelnih, a perspektivnih jezika (Perl, Python)? A mozda i gresim u vezi telekomunikacija, nije sve bas tako???
Sta i kako, ideja, savet, ohrabrenje...