Kroz testeru se pustaju elektricni impulsi, malog napona, koje kontrolise elektronika. Kad testera dodirne nesto mokro = hrenovka, prst, to mokro "ukrade" malo napona i elektronika to primeti i momentalno aktivira aluminijumsku kocnicu, u koju se zubi testere zariju i ona se vrlo brzo zaustavi. Dodatno, zbog ravnoteze raznih sila i momenata, cela testera se skloni dole, a sto je (valjda) namerno omoguceno.
Ovo me podseca na FID, za elektricnu instalaciju, ali kocnica je genijalna. Jeste surova, ali zaustaviti cirkular u momentu je veliki problem. Kad iskljucis motor, on se vrti jos nekoliko minuta. Gledao sam neku emisiju, reportaza o najopasnijim zanimanjima, radnici prave neke drvene ploce od stabla drveta i opsluzuju cak DVA OTVORENA CIRKULARA, BEZ IKAKVE ZASTITE - veliki odvaja plocu od stabla, a malim obrezuju, i onaj radnik tamo seta rukama oko onih testera da se smrznes!
A najveci uzas je bio kad objasnjava reporteru rad cirkulara, pa kaze: "E, sad je najopasniji (neka srednja brzina, posle iskljucenja motora, ono dok se zaustavlja) - nije dovoljno brz, da vam odsece ruku, a ima u sebi jos mnogo snage, i moglo bi da se desi da uvuce celog coveka u mehanizam (da te samelje !!!!!!!!!!!!!!)"
@robert63 - e, bas mi je drago sto si stavio link ovde i otvorio temu, a tek sam kasnije shvatio da si i ti napisao da nisi shvatio kompletan sistem rada, moglo je za dlaku da nam promakne

Hvala!
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 26.10.2008. u 14:13 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao tdjokic dana 26.10.2008. u 14:14 GMT+1]
Na svetu postoje samo 2 OS-a: 1. Mint, 2. svi ostali!