Slazem se sa zadnjim postom, i valjda nista vise ne treba (ne mogu ni ja da se sjetim).
Ali ne slazem se sa tackom 8.b.
Nije potrebno garantno pismo. (Meni i mojim kolegama nije bilo potrebno). Ustvari treba nesto drugo. Treba da ti neko ko vec zivi u Austriji (moze i student) posalje kopiju svog ugovora o stanu i kopiju Meldezetla (moze i faxom da ti posalje) i to poneses kao 8.b tacku.
Sto se tice vize, ja sam je cekao 1 dan.

Otisao ujutro u 6, predao, dosao oko podne po papire, poslali me kuci. Dosao sutra ujutro opet se javio da sam stigo

i oko podne dobio pasos sa vizom
Cura od mog prijatelja je morala cekati 2 mjeseca. Drug od mog druga je isto morao cekati nekih 2,3 mjeseca. Jedan drug je cekao 7 dana (ali je dobio na 1 godinu vizu).
Ostatak drugova je cekalo u vrh glave 2 sedmice.
A najblizi drugovi su cekali manje od 7 dana.
Ne mozes bas tacno znati sta se desava kod njih u ambasadama i kad ces dobiti vizu

Nazalost je tako.
- Nesto najnovije sto sam cuo da se desava u Sarajevskoj ambasadi (ne znam za ostale) je da je od ove godine potrebno da se otvori VISA kartica u banci i na njoj da se polozi 5000 eura i da se kopiraju obe strane kartice i izvod iz racuna da se preda, pored svega ostalog.
Ovo mi je NIDJE VEZE al hajd.
Nemojte da vas prepadam ali ovako sam cuo od moje drugarice koja dolazi sada ovih dana. Rekli su joj da joj treba VISA kartica (ne znam jel kreditna ili debitna). (Moj brat je predao papire u njemackoj ambasadi i rekli su mi istu stvar oko ove VISE kartice)
Sto se tice jos gore navedene tacke 8.b. Zaboravio sam napomenuti da je potrebno pored kopije meldezetla i ugovora o stanu da taj koji je vlasnik tih papira mora jos poslati papir na kojem ce napisati: Ja, taj i taj, rodjen tad i tad, izjavljujem da cu primiti tog i tog, rodjenog tog i tog, u svoj stan od datuma tad i tad, do tad i tad (neka napise oko 30 dana) kada bude dosao u Wien.
Neka se potpise i ne mora da ovjeri. (Meni nije potrebna bila ovjera, sve papire mi je poslao fax-om jedan student)
Ovo je opet malo NIDJE VEZE, jer i ja mogu to napisati a ne on, ali eto tako je bilo za mene i moje drugove.
Pozdrav,