- Kako rece djblade, bolje ti je da nadjes prijatelje pa sebi nadjes fin stancic za 500 eura i rasporedite sebi. Ja sam prosle sedmice sa svojim prijateljima (nas 4) uzeli stan oko 80 m2 i kosta 550 eura. Sa strujom, vodom, gasom, kablovskom i internetom nas izadje sve oko 650-700 eura, zawisi jel zima il ljeto zbog grijanja.
Usput, izbjegavaj grijanje na struju.

- Znaci sto si blize centru, to ti je skuplje. A kad si mal dalje od centra, izgleda ti isto ko da si u balkanu

i jeftinije naravno.
Namjestaj sebi moras kupit ako uzmes stan. Medjutim mora se malo potrazit nasih ljudi koji rade stanove. Farbaju, zidaju, bravare itd itd. oni najbolje znaju gdje mozes naci besplatno stalak, krevet, seciju itd itd...
- Kaucija ti se u prosjeku krece 3 mjesecne kirije. Znaci ako je kirija 500 eura, kaucija ce te izac oko 1500 eura. I mozda se mora dati nekih 100-200 eura dati za papire..
Opet se slazem sa djblade-om da je bolje zivit u domu, ali sve zavisi koliko je skup taj dom. Sve ima svoje pluseve i minuse. Ja sam zivio do sad u domu. Dobro je zato sto mozes upoznat na pocetku mnogo raje, a kad si u stanu, upoznas samo koju babu i djeda koji tu zive

- Domova ima od 120 eura (dvokrevetna soba) pa dalje i preko 300 eura pa ti sebi vidi kako ekonomski stojis. Oni od 120 eura (licno sam vidio kakve su sobe) su vrlo hmmm...kako reci

...stari, prljavi ali moze se zivit ako ti prigusti.
- Moras se razmisljat na jednu stvar. Meni se desilo ovo. Iz bilo kojeg doma moras se odjavit 1-3 mjeseca ranije. Za moj dom je 2 mjeseca. A nasao sam stan, i onda odjavio dom, ali moram jos 2 mjeseca placat dom. Tako da mi ispadne da 2 mjeseca placam i dom i stan, sto je vrlo mnogo, pa je bolje naac domaceg covjeka koji ce ti nac stan koji je useljiv za tako nekih 2 mjeseca.
- Imas jos jednu mogucnost oko stanovanja. Imaju ljudi koji nalaze stanove i kad ti nadju, odvedu te fino da pogledas, i ako ti se svidi i cijena, onda njemu moras dati u prosjeku od 2-3 mjesecne kirije, koje ti se ne vracaju nikad

. Znaci u tom slucaju treba racunat 2-3 kirije koje se ne vracaju + 2-3 kirije za kauciju + 1 kiriju + papiri + namjestaj + jos mnogo sitnijih stvari na koje ne razmisljas, a sigurno ti se nadju na putu.
Dosta od mene...
Pozdrav,