Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.

Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9375635 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Autor

Pretraga teme: Traži
Markiranje Štampanje RSS

Mirjana Savicic
KBC ZVEZDARA,visi radioloski tehnicar
Beograd

Član broj: 266686
*.static.customer.pronea.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 13:01 - pre 143 meseci
Citat:
Nesh-co:
Citat:
Micika77:
Citat:
Nesh-co:
Pozdrav svima!
Situacija kod nas je sledeca.
Krajem oktobra istice Ugovor na 6 meseci i iz mnogo razloga ne mozemo da produzimo na sadasnjem mestu, izmedju ostalog ni stan ne moze da se nadje za porodicu i preskup je grad.
Dakle krenuli smo dalje i upravo dobili ponudu na, kako kaze teta: "cirka 70%". E sad to cirka moze da bude mozda 80, a mozda i nesto trece, tipa na poziv, i sta ti ja znam.
Pa posto nismo rezimirali onaj poslednji "problem" od navodnih obaveznih 100%, a na UDI sajtu ne stoji eksplicitno cifra, odnosno procenat (ako postoji molio bih za link), zamolio bi da mi odgovori ko zna:
1. Da li 80% i dalje igra, odnosno da li je to 302.700 bruto godisnje kao sto je i bilo do ove godine?
2. Da li ako bi ta varijanta prosla za produzetak dozvole moze da napravi problem za spajanje porodice, odnosno da oni procene da je za jednog to OK, a za porodicu ne igra (mislim na 80% i sl.)
Hvala na odgovorima unapred.
PS
Radi se o drugom poslodavcu iz istog okruga, ali druga je optina u pitanju.
Nevezano za temu pitanje: Da li za stalnu radnu dozvolu za koju je potrebno 3 godine rada, Ugovori moraju biti u kontinuitetu, ili se moze imati nekakva pauza?
Hvala unapred na odgovorima.

Ako ja dobro tumačim, ne piše ništa za povezanost Ugovora, samo za povezanost dozvola. Evo šta sam našla:

In order for your stay to be deemed to have been continuous, you must:

not have gaps of more than three months between permits during the last three years. There may be periods during your period of residence when you have been without a residence permit because you have submitted an application for renewal after the previous residence permit had expired. The gap is reckoned from the date when your permit expired until you submitted an application for a new residence permit.
not have stayed outside Norway for a total of more than seven months over the last three years (see list of exceptions below).

Više o tome:

http://www.udi.no/Norwegian-Di...ments-for-a-settlement-permit/

Opet dilema, da li je taj gap kumulativan, ili se odnosi na tri meseca izmedju svake od dozvola? Ovo za sedam meseci je jasno.

Neso-co ti mozes da imas izmedju dozvola 3 meseca(u policiji kazu 2 meseca ali ok),nekoliko puta,ali onda ce ti se za toliko i produziti dobijanje stalne dozvole.To vreme kada nisi pokriven dozvolom ti ne ulazi u uracunato vreme za stalnu dozvolu.Dakle,ako si imao takve 2 pauze...onda to nije vise 3 godine do stalne vec 3,5 godine do stalne...Moras za dobijanje stalne dozvole imati 3 godine pokrivenosti dozvolom!!!!
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 13:04 - pre 143 meseci
Ovo pisem jer sam ja bila u policiji,posto uskoro predajem za stalnu dozvolu a imala sam izmedju Karasjok posla i Tromsø posla razmak od 5 nedelja...i meni je stalna pomerena za tih 5 nedelja kada mi je zena iz policije racunala precizno dane...zato ovo pisem iz licnog iskustva...Jer kako ona kaze...imas pravo na pauzu i nepokrivenost u odredjenom periodu ali ti se to vreme mora produziti...za dobijanje stalne dozvole...
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

Član broj: 307537

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 16:51 - pre 143 meseci
da li neko ima sve tekstove iz nøkler til norge. recimo leksjon2-øving2 imam samo slusanje ali nemam tekst.
Verdens Ende vil komme som en lettelse for oss

Odgovor na temu

zoki123
Zoran Milutinovic
Doktor

Član broj: 303713
*.dynamic.kdsinter.net.

+8 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 18:30 - pre 143 meseci
Imam ja ali ne znam kako da ti posaljem to je u PDF format da imam tvoj meil mozda bi I mogao ako mislis na ovu knjigu
Gölin Kaurin Nilsen Nøkler til Norge Øvinger I Lytteforstårelse iz 2005 godine...... I imaj na umu da sam tanak sa onim copy past konvertuj otvori zatvori ZIP-uj PDF downoladuj apdejdutuj znaci Spanija je to za mene ja samo ruski system znam na masinu za kucanje

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 18:49 - pre 143 meseci
Citat:
zoki123: Imam ja ali ne znam kako da ti posaljem to je u PDF format da imam tvoj meil mozda bi I mogao ako mislis na ovu knjigu
Gölin Kaurin Nilsen Nøkler til Norge Øvinger I Lytteforstårelse iz 2005 godine...... I imaj na umu da sam tanak sa onim copy past konvertuj otvori zatvori ZIP-uj PDF downoladuj apdejdutuj znaci Spanija je to za mene ja samo ruski system znam na masinu za kucanje

to imam izgleda i ja.

meni treba tekst za recimo leksjon 2 øving2, leksjon 6 øving2, leksjon 8 øving2, leksjon 10 øving2 itd. imam slusanja za ovo ali nemam sam tekst. ostale tekstove ima to nije frka ali ovi mi fale.

Odgovor na temu

zoki123
Zoran Milutinovic
Doktor

Član broj: 303713
*.dynamic.kdsinter.net.

+8 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 19:05 - pre 143 meseci
Vidi ovako da li je kod tebe na 54. strani Leksjon 3-Øving 1 pa ispd tekst lekcije naslov Å flytte til en eldrebolig pa ispod pise tekst koji pocinje: Lørdag formmidag......... ako je I kod tebe isto onda je to to inace ova knjiga ima 88 strana

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 19:16 - pre 143 meseci
Citat:
zoki123: Vidi ovako da li je kod tebe na 54. strani Leksjon 3-Øving 1 pa ispd tekst lekcije naslov Å flytte til en eldrebolig pa ispod pise tekst koji pocinje: Lørdag formmidag......... ako je I kod tebe isto onda je to to inace ova knjiga ima 88 strana

isto je, mnogo mi se svidja knjiga i nekako je dialog realan, zato mi je zao sto ne mogu da nabavim sve tekstove da mogu lepo da prevedem i razumem.

Odgovor na temu

tijanam
Lekar opste prakse

Član broj: 299277
91.90.66.*

+156 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 20:01 - pre 143 meseci
Citat:
zokiruma:
da li neko ima sve tekstove iz nøkler til norge. recimo leksjon2-øving2 imam samo slusanje ali nemam tekst.

Imam ja, bacicu ti na mail. :)

Odgovor na temu

zokiruma
Hammerfest

+318 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 20:17 - pre 143 meseci
Citat:
tijanam: Imam ja, bacicu ti na mail.

baci baci

ako moze danas jer bi sutra ili prekosutra morao ici na put a tamo necu imati neki narocit net, ali cu biti sa 3 norvezana pa cu ih smarati po ceo dan da pricamo

Odgovor na temu

stefanko23

Član broj: 304953
*.lynet.no.

+119 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?27.07.2013. u 20:35 - pre 143 meseci
za dva vezbanja ste ispisali celu stranu :O ts,ts,ts :P

Odgovor na temu

MiToman
NSRS
NSRS
Banja Luka

Član broj: 312953

+6 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.07.2013. u 00:02 - pre 143 meseci
Citat:
zokiruma:
Citat:
zoki123: Vidi ovako da li je kod tebe na 54. strani Leksjon 3-Øving 1 pa ispd tekst lekcije naslov Å flytte til en eldrebolig pa ispod pise tekst koji pocinje: Lørdag formmidag......... ako je I kod tebe isto onda je to to inace ova knjiga ima 88 strana

isto je, mnogo mi se svidja knjiga i nekako je dialog realan, zato mi je zao sto ne mogu da nabavim sve tekstove da mogu lepo da prevedem i razumem.

http://linguebooks.blogspot.co.../nkler-til-norge-vinger-i.html

Odgovor na temu

Milana A.
Milana Anicic
Novi Sad

Član broj: 316521
*.dynamic.isp.telekom.rs.

+3 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?28.07.2013. u 23:31 - pre 143 meseci
Imam samo jedno pitanje .Da li zna neko okvirno i otprilike koliko novca treba da bi se otislo u Oslo ,da se zivi ?
Student sam medicine .Pocela sam da ucim samostalno norveski ,planiram kasnije i neke casove privatne da uzmem .Bicu lekar ,ali cula sam da nije bas tako jednostavno otici kao lekar tamo ,vec sa srednjom skolom za pocetak ,a inace zavrsila sam srednju medicinsku za laboranta .
Mislim da sam na ovoj temi procitala da treba da imam i neke pare na racunu ,oko 10 000 e ,pa sam se uplasila ,jer ja taj novac nemam.Onda sam procitala kako treba da imam novca da platim 3 meseca unapred stanarinu ,to je jos znaci oko 3-4000 e .
Pa,me eto zanima koliko novca je potrebno otprilike (sve uracunato sto je potrebno za odlazak) da imam da bih za jedno 3-4 godine otisla u Oslo ?

Odgovor na temu

gogi77
Masinski inzenjer
Norge / Bergen

Član broj: 276232

Sajt: www.onorveskoj.com

+152 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 00:41 - pre 143 meseci
Mislis kolko kosta studentski zivot u norveskoj...
http://www.tv2.no/gmn/-ikke-ta...nger-i-studielaan-3274522.html
Na osnovu ovog sajta ispadne da svaki student u norveskoj otprilike uzme 225 894 kruna kredit.

Odgovor na temu

Milana A.
Milana Anicic
Novi Sad

+3 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 12:04 - pre 143 meseci
Ne ,ne mislim na studentski zivot .Fakultet planiram ovde da zavrsim .
Zanima me koliko je novca potrebno uloziti da bi se otislo u Oslo ,da zivim i radim tamo?
Koliko novca mi treba u startu ?

Odgovor na temu

delija_sever031

Član broj: 72551
*.opera-mini.net.

+595 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 12:08 - pre 143 meseci
Pa na to je nemoguce odgovoriti,neko je platio samo avionsku kartu a neko je pukao 5000 eura i vratio se kuci,a ima gore nekih koji su dali i citavih 10 000 dok nisu sve sredili i dobili prvu platu,od milion stvari ti zavisi....

A o odlasku i zaposlenju u Oslu verujem da vredi govoriti samo ako imas EU pasos

Odgovor na temu

Milana A.
Milana Anicic
Novi Sad

+3 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 12:10 - pre 143 meseci
Aha ,ok .

Odgovor na temu

delija_sever031

Član broj: 72551
*.opera-mini.net.

+595 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 12:15 - pre 143 meseci
Da li ces imati smestaj,kakav,koliko dugo ces traziti posao,da li ces ga i kada naci,mislim da je ovde bilo raznoraznih primera i koliko su ljudi para potrosili....cini mi se da Tijana,tvoja koleginica lekar koja radi kao bolnicar a i ti bi morala tako, rece da dok se izmuci ko Isus do prve plate da je pukla 9000 eura,a ja opet znam neke koji su gore imali sve sredjeno pa su otisli sa dzeparcem,dakle zavisi od tvoje organizacije i pripreme,eventualne podrske ali vidim da se ovde generalno barata ciframa od 3-4 hiljade eura kao nekim optimumom,neka srednja vrednost cele price...

Odgovor na temu

Mirjana Savicic
Beograd

*.rito.no.

+1056 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 17:32 - pre 143 meseci
Citat:
Milana A.:
Imam samo jedno pitanje .Da li zna neko okvirno i otprilike koliko novca treba da bi se otislo u Oslo ,da se zivi ?
Student sam medicine .Pocela sam da ucim samostalno norveski ,planiram kasnije i neke casove privatne da uzmem .Bicu lekar ,ali cula sam da nije bas tako jednostavno otici kao lekar tamo ,vec sa srednjom skolom za pocetak ,a inace zavrsila sam srednju medicinsku za laboranta .
Mislim da sam na ovoj temi procitala da treba da imam i neke pare na racunu ,oko 10 000 e ,pa sam se uplasila ,jer ja taj novac nemam.Onda sam procitala kako treba da imam novca da platim 3 meseca unapred stanarinu ,to je jos znaci oko 3-4000 e .
Pa,me eto zanima koliko novca je potrebno otprilike (sve uracunato sto je potrebno za odlazak) da imam da bih za jedno 3-4 godine otisla u Oslo ?

Milana,uzmimo ovaj trenutak SADA i orijentisimo se.Srednja medicinska smer za laboranta ti NIJE priznat.Medisinski fakultet ti NIJE priznat.Dakle,sa te dve diplome ne mozes uci u Norge u ovom trenutku gledano sa politicko-papiroloske situacije.Dakle,nismo u Uniji.To je kljuc svega.Ako se to promeni,onda se moze gledati na priznavanje diploma.Ali uzmi u obzir cinjenicu da su Hrvati pregovarali 10 godinaz a clanstvo u Uniji,a mi mozemo i vise od toga.To je nazalost neizbezna realnost.
Sto se info tice...ti si ukacila neke podatke ali su ti se malo razbezali po glavi .Pare koje si spomenula u iznosu od 10.000 evra se daju kao dokaz da imas da se izdrzavas ali za vizu za ucenje norveskog jezika.To nema veze za ovim.Sto se stanarine tice...tri meseca depozit je normalna stvar i to je cifra koja se cesto mora imati.U Oslu je depozit zagarantovan skoro...i svi ga traze.
Ti se orijentises za Oslo.To je najskuplji grad Evrope i racunaj depozit 3-4000 evra,sam dolazak i snalazenje ajde neka bude 3000 jos i to pod uslovom da imas krov nad glavom kod nekog.Imas dozvolu da platis i cuda jos...dakle to je prica skupa.Medjutim tvoj ulazak u ovu zemlju NIJE moguc ukoliko Srbija ne udje u EU.Tijana je takodje lekar i sa ovog foruma je,ali ona ima srednju med.opsti smer i dobila je autorizaciju za helsefaga i na taj nacin usla.
Ti takodje imas mogucnost da dobijes vizu na osnovu odbijenice iz SAK-a (da pojasnim:posaljes dokumenta na priznavanje u SAK i oni ti daju odbijenicu sa napisanim zahtevima sta treba da radis),ali to je viza za prolazenje kvalifikacija/ucenja (dakle kursevi,praksa dodatna koju moras da radis,polazes ispite itd... ali za takav vid vize moras imati pare na racunu i to je taj iznos od 10.000 evra...
Dakle,nadam se da ti je sada jasnije...Spas sto se tebe tice je u ulasku Srbije u Uniju.

Odgovor na temu

stefanko23

Član broj: 304953
*.lynet.no.

+119 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 17:43 - pre 143 meseci
a da se prekvalifikuje za opsti smer i polozi razliku?

Odgovor na temu

Nesh-co

Član broj: 28977

+378 Profil

icon Re: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?29.07.2013. u 17:49 - pre 143 meseci
Hvala svima na odgovorima.
Lederka se korigovala, pa je to sada 70+30, i Ugovor bi trebalo ovih dana da imamo u rukama. Cifra koja se pominje je 361.900 bruto godisnje.
Zena odradila probu dva dana za vikend, oni zadovoljni, mi zadovoljni...
Po zeninim recima, mesto je prelepo, a ljudi su super. Mnogo bolji nego na sadasnjem poslu (mada je lederka na sadasnjem poslu kraljica i jos par njih), ali je jedan deo kolektiva "vredan" za sve ostale, a tu dobrim delom participiraju ljudi sa nasih prostora. Cuvena "jugo-solidarnost" - jeste da ne mogu da ti pomognem, al sto mogu da te za..bem...
Sve u svemu deluje da sve dolazi na svoje mesto, jer godinu dana je ipak dosta vremena da se pronadje fast (mada ga i ovi sada pominju) ali ne lipsi magarce, do tada ce pola posla do stalne biti odradjeno :)
Jos jednom hvala svima i pozdrav za mog druga deliju ;)

Odgovor na temu

[es] :: Vodič za emigraciju :: Život u Norveškoj :: Život u Norveškoj, kako otići i kako se živi tamo?

Strane: << < .. 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 ... Dalje > >>

[ Pregleda: 9375635 | Odgovora: 21067 ] > FB > Twit

Postavi temu Odgovori

Navigacija
Lista poslednjih: 16, 32, 64, 128 poruka.