Vidim BlondySu nismo se razumele.Dakle,kada sam rekla 10% da mozes da radis ja nisam mislila to bukvalno,rekla sam u prethodnoj recenici da tebi kada si u EU nije bitan procenat na poslu za dozvolu,mozes da radis bilo koji procenat,npr.23%,38%,100%,80%,10%... sve zive procente.Skolu si uzela u Srbiji i sada ces postati drzavljanin EU.To ipak ne znaci automatski priznavanje diplome za spl,jer i pored tvog statusa EU mora i skolsi program da bude usaglasen,a kod nas to nije slucaj.Jer tvoje pitanje glasi da li ti dobijas automatski sada sa madjarskim pasosem autorizaciju za spl?Obrazovanje ti je iz Srbije,narocita razlika je da je to kod nas nivo videregående skole a kod njih Høyskole.Da si tu skolu uzela u Madjarskoj,bilo bi odmah jer ja mislim da kod njih to nije videregående skole.
EU pre svega tebi daje mogucnost da radis i bilo koji drugi posao koji nema veze sa medicinom,sto npr.ja u moje prve tri godine zivota ovde ne mogu,jer ja nisam dosla iz zemlje EU.
Papire si poslala sa nasim pasosem u SAFH?Jel tako...e zato sam ti rekla da kada dobijes madjarski pasos mozda da posaljes opet ako uopste ima neke izmene...
Dakle,na to sam mislila.Gledaj na EU status tvoj sada novi kroz prizmu mogucnosti da radis bilo koji posao i da te procenat ne zanima.Dakle,to znaci da mozes i da udjes u neki dom i kazes da hoces da radis kao tillkalingsvikar to jest po pozivu bez ikakvih problema,a veruj mi moja iskustva govore da se na taj nacin moze raditi i 100% mesecno.Mi ostali to ne mozemo,mi moramo da imamo procenat i to visok,min.80%.Dakle tvoje sanse za posao su milion puta vece od nas ostalih.Jel me razumes?
Politika je sledeca:Za tvoj licni polozaj na poslu opstina mora da odobri odredjene procente nekoj ustanovi npr.u zdravstvu.Za te procente opstina mora da bude spremna da ih finansira.E tu lezi zec zasto su procenti niski i zasto ne zadovoljavaju potrebe za nasu dozvolu.Razumes?
E sada...tebe to ne zanima,ti si iz EU.Tvoj kljucan problem je da si uzela obrazovanje u Srbiji i da bez obzira sto si drzavljanin EU,stoji ti na diplomi Srbija,nivo srednja skola.Dakle,clanice EU imaju i usaglasene programe.
Kelly,pomoc?Jel sam u pravu za ovo?
Jer ovo je problematika vise politicke prirode...da se razumemo.
MIRKA (gledam u tuznu jesenju noc,s pokisle grane lisce opada,u daljini cujem muziku
neku i pitam sebe gde li si sada...)