Citat:
mmwc:
Kako UAC da sazna šta neka aplikacija hoće da uradi i pošalje na ekran odgovarajuću poruku? Slažem se da bi tako bilo bolje ali je mnooogo komplikovanije za realizaciju (ako je uopšte moguće)...
Pitaš ovo pitanje a moderator si na Windows Desktop forumu? Ha...ok

Inače ja ću ti reći kada budem programirao Vistu i securty deo, pošto mene pitaš kako.
Kako te bilo koji firewall pita o mogućim problemima ako nešto dozvoliš/onemogućiš/ukineš/dodeliš/ispraviš/prepraviš reg...!? Pošto se i sam slažeš da bi tako bilo mnooogo bolje, ne vidim uopšte zašto bi dalje uzimao UAC kao dokaz da je Vista sigurnija uz to. Program je sjajno (opet pišem) osmišljen ali idiotski realizovan. Tako da umesto što bi isključivao servis za nepostojeći (usput) štampač ja bi isključio prvo UAC pa onda ostalo!
Citat:
mmwc: Uzmimo npr. Registry bazu i winamp. U toku instalacije winamp mora npr. pet puta da upiše neke vrednosti u registry bazu. Od tih pet, dva upisuje na mestima gde bi sistem mogao da se ošteti/promeni, a tri na neka nebitna mesta. Korisnik pet puta dobija UAC sa pitanjem da li da dopusti upisivanje vrednosti. Kako prosečan korisnik da proceni da li ta vrednost na tom mestu može da ošteti/promeni njegov sistem? Ovako dobije jednom pitanje, vidi da je winamp i dozvoli mu pristup jer ima poverenja u taj program pošto ga je koristio i na starijim verzijama windows-a.
Lepo si ti pokušao da argumentuješ dobru stranu UAC i toga da neobrazlažeš razlog njegovog blokiranja ili dozvoljavanja, ali nisi baš u tome najsjaniji.
Šta ćemo sa ljudim koji prvi put sednu za Vistu i prvi put vide WinAmp? Šta ćemo sa onim silnim jadnim ljudima koji su toliko glupi da kupuju gotove (overklokovane, nabudžene, polovne) konfiguracije kod "no name" prodavca i dobiju Vistu Home uz računar?
Izvini da te pitam jel samo prosečni korisnici koriste računare i Vistu? vidim uvatio si se prosečnog korisnika pa ga ne puštatš, a od njih stvorio računarske neznalice!? Pa kako su onda to prosečni majku mu?!
Citat:
mmwc: Da se ti pitaš, kako bi postavio servise da stoje po default-u? Napravio bi lite verziju win-a i ostavio samo one koji su potrebni da se OS digne do desktopa? A dalje? Kako prosečan korisnik da zna gde mu se krije podešavanje za internet? Koji servis mu treba za to? To što bi ti hteo možeš da uradiš sa programima nLite (za starije verzije win-a) ili vLite za Vistu. Nije loše ni izguglati termin unattended.
Nisu potrebe svih korisnika računara iste.
Da se ja pitam ja bi terao ljude na linux

inače znam vrlo dobro kakav je nLite i radio sam već u njemu malo se igrao sa XP-om, i iz tog igranja napravio 2x brži i stabilniji XP jer sam poizbacivao raznorazne gluposti, servise i ostalo. Inače Milane znaš i sam da ne mora neki servis da se isključi totalno da bi usporavao windows? A da ne znaš pošto u Visti to mora da se isključi, jer vista ne zna za low prioritet, ili je uključeno ili isključeno!

Zašto jednostavno ne stave na standbuy pa kada utakneš štampač sistem ga preozna i aktivira servis i krene da troši i krmači resurse tvoje dragocene ram memorije!? A da i to je mnooogoo komplikovano kao i UAC. zato je i windows takav zato što je sve komplikovano da se iole malo kvalitetnije i bolje isplanira i programira, o podešavanjima da ne pričamo tj. piskaramo ovde.
Citat:
mmwc: Kako prosečan korisnik da zna gde mu se krije podešavanje za internet? Koji servis mu treba za to?
Izvini pričali smo o štampaču ne o internetu, nemoj mi mešati babe i žabe, spajati banalnosti i pokušavati da umutiš ulje u vodu
Citat:
mmwc: Da li prosečan korisnik zna da uključi servis za štampač? Ne zna.
Da li napredan korisnik zna da isključi servis za štampač ako mu nije potreban? Zna.
Eto najprostiji primer zašto je to baš tako. I još nešto, tema je XP ili Vista, a servisi se isto ponašaju i u Visti i u XP-u.
Već sam rekao da Vistu nisam instalirao zbog AERA i njenog izgleda.
Po mom kriterijumu prosečan korisnik bi trebalo da zna makar servis da uključi a ti očigeldno pričaš o ljudima koji prvi put sednu za računar/Vistu!
Nisam ja rekao da si ti instalirao Vistu zbog Aera već da je većina korisnika instaliraju zbog toga, a ako si se ti pronašo medju tom većinom, tvoj problem.
Izvinjavam se za stalno citiranje ali smatram da je tako bolje da uradim da bi preglednije bilo šta sam napisao i čemu sa odgovarao.
Pozdrav