Evo još jednog problema sa Maxtorom...
Imam jednu staru mašinu koja otprilike izgleda ovako: stara PII ploča sa BX čipsetom na sebi, Celeron 433Mhz (6.5x66) sa svojim malim ventilatorom, 192Mb SDRAM PC100 (3x64), CD čitač, floppy, trenutno je nakačen Quantum Bigfoot 4.3 Gb koji se vrti na 3600 obrtaja, zvučna CMI 8738 pošto sam integrisani zvuk isključio, integrisana grafika AGP SIS 6326 8M (užasno je loša), stara DIN tastatura i Logitech miš nakačen na USB + kablovski modem takođe na USB portu koji ima svoje zasebno napajanje (ne znam koliko su ove poslednje stavke bitne u celoj priči, mada vidim da je mišu potrebno 98mA). I sve to radi na AT napajanju od 200 W (tako bar piše na nalepnici).
Problem je nastao kad sam priključio Maxtora od 40 Gb 7200 na ovu mašinu. I to nije odmah nastao problem, već posle par dana. Evo jutros kada sam restartovao komp, nije mogao da se podigne sa pomenutim Maxtorom. Pokušao sam nekoliko puta, skinuo sve što sam mogao od komponenti- CD, stari interni modem, zvučnu, floppy, eksterni modem- ali jednostavno ne može da se podigne. Dođe do Win boot screena i u trenutku kad treba da se pojavi ono Preparing to start computer.. bla bla, dobijem plav ekran, na kome ne uspem ni da pročitam šta piše (verovatno ono hardware malfunction, fatal error ili nešto slično) i onda se resetuje. Komp je radio nekoliko dana bez prestanka, pošto nemam običaj da ga isključujem, i par puta je restartovan za tih nekoliko dana, ali se nije svaki put pojavio blue screen. Ustvari, sve do jutros, posle prvog restarta se pojavi plavi ekran, a onda se u sledećem pokušaju uspešno podigne.
Napominjem da u toku rada, ako uspe da se digne, nemam nikakvih problema. I zaboravio sam da kažem da kad je Maxtor priključen Quantum-a isključim, znači samo jedan disk je uključen istovremeno.
Pitanje: Da li mogu da budem 100% siguran da je problem u slabom napajanju (ili barem glavni i najveći problem)? I drugo, da li to znači da sam srećan što je napajanje verovatno kvalitetno pa nije došlo do neke veće pizdarije u kućištu? Da li bi ovakva konfiguracija mogla lepo da radi u nekom novom PIV kućištu sa ATX napajanjem i da li bih onda mogao da nakačim oba diska?
P.S. Nadam se da nisam promašio temu sa ovim svojim AT napajanjem, eto pomenuo sam i ATX

"So many people seem to see the word "error" and then stop... few seem to actually read the words on the OTHER side of the colon."
- Chris Phillips from the mplayer-users mailing list