PROVERA ATX NAPAJANJA
Ne znam da li je neko vec pisao o ovome, ali mnogo odgovora ima i ne mogu sve da listam! Da bi dobio sliku koje pinove na ATX konektoru treba da kratkospojis pisi mi na e-mail i poslacu ti sliku sa opisom! Elem, ako je napajanje sevisirano (tj. ako se neko pravio pametan), tzv. napajnje spremno pinovi ne rade i ne mora da znaci da je napajenje pokvareno tj. ono radi ali tom tehnikom se ne ukljucuje napajnje (dakle, ne moze se meriti napon a i ventilator nece raditi).....
Druga stvar je koliko napajanje daje sliku o "realnom" naponu tj. mora se opteretiti (npr.CD-ROM-om koji ima play taster pustis AUDIO disk i meris ili ukljucis sistemski cooler...)!
E sad, postoji problem i sa napajanjima koja imaju problema sa komponentama koje imaju el.motor u sebi (npr. HDD), i ako pise da "imaju" 300W ona ne mogu da pokrenu 2 HDD-a 7200rpm! Takva napajanja nisu u stanju da izdrze velika pocetna opterecenja tj. veliko povlacenje struje induktivnih potrosaca koji u trenutku ukljucenja povuku i do nekoliko puta vecu struju... Ta napajanja nemaju neku vrstu granicnika koji ne dozvoljava uredjajima soft ukljucenje bez povlacenja velike struje...na takvim napajanjima napon je ispravan i sve radi kako treba sa "standardnim" sistemom sa 1 HDD-om...ali sa 2 HDD-a prorade na sekund i iskljuce se! Ispravna su.....ali.....vise srece drugi put...
Da ja dam jos neki doprinos ovoj temi
Kod sistema sa Maxtor 7200 HDD-om u 80% slucajeva prilikom pregorevanja napajanja desava se da HDD izgleda OK, medjutim posle zamene starog novim napajanjem upali se tj. "zamirise" cip na HDD-u (mali), vidljiv je i golim okom, a za posledicu ima ne priznavanje garancije!

Preporuka - kupovina WD HDD-a jer su pouzdaniji u slucaju crkavanja napajanja i cak i ako "crknu" elektronika im je okrenuta ka plocama tj. unutrasnjosti i ne vidi se mesto gorenja a, naravno, garancija to pokriva!
Sorry, zaneo sam se....
Pozdrav!
Cisco CCNA