@markozelenovic:
Gura se

, sto bi se narodski reklo...
radim - kamen po kamen...
Ideja je relativno prosta, pa ne zelim da objavljujem nista dok igra ne bude polu gotova.
...
Sto se tice nekog mog pocetka, pa recimo da sam od uvek bio zainteresovan za video igre... Znaci od osnovne skole, imao sam Atari 2600, pa posle C64, Amigu 500, Amigu 1200... a zatim sam presao na PC 386 40 MHz (sa koprocesorom koji sam kasnije dokupio da bih mogao da koristim tadasnji 3D Studio za DOS), dosta sam se igrao na playstation-u 1 (u momentu kad za PC nisu postojale 3D kartice, playstation je bio cudo).
Znaci generalno, na prvom mestu je bilo interesovanje za video igre i grafiku uopste. Nemam neko formalno obrazovanje iz gamedev-a, nego sam ucio polako godinama. Neke knjige sam kupio, neke pozajmio, i poceo sam da programiram nesto - da se igram, kasnije je to preraslo u ideju da pishem igre. Skidam dosta primera i gledam nacin na koji se stvari rade u open source projektima... tj. konstantno ucim 3D modeling/dizajniranje, kao i nove stvari iz game programiranja.
Ono sto bi savetovao ljudima koji pocinju:
1) Da kupe (ili download-uju) literaturu za game dev i generalno programiranje,
ALI obavezno stranu (tj. originalno izdanje na engleskom). U mom nekom prvom pokusaju da naucim da programiram, sam imao nesrecu da kupim literaturu na Srpskom... i naravno, nista mi nije bilo jasno

. Problem sa prevedenim izdanjima je to sto u vecini slucajeva ljudi koji ih prevode nisu motivisani da posao odrade kako treba ($) i/ili nemaju dovoljno znanja. Tako da se na kraju dobija neupotrebljiva kniga, bez prave vrednosti.
2) Da skidaju primere sa interneta i experimentishu
3) Da probaju da se zaposle ili rade na nekom projektu sa ljudima koji imaju iskustva - jer ce tako nauciti mnogo.
Najbitnije je interesovanje i sama zelja da se nesto napravi. Jer bez toga, jednostavno, nema sanse da se uradi igra - tj. da normalna osoba ulozi veci deo svog "najkvalitetnijeg" perioda zivota.
Mene jednostavno ovo interesuje, i zato mogu da odvojim dosta vremena i posvetim se gameDev-u. Odbio sam dosta poslova koji nisu imali veze se gemeDev-om, bas iz razloga sto mi nije zanimljivo da ih radim - sa druge strane, verovatno bih mnogo bolje prosao finansiski... ali mislim da nije sve u $, treba raditi ono sto volish - ako je moguce.

When you meet a master swordsman, show him your sword. When you meet someone who is not a poet, do not show him your poem. - Rinzai (9th century Zen master)