evo ovako:
1. na BIA sajtu lepo pise

:
Citat:
We are not taking applications for Tier 1 (General) from outside the United Kingdom or India at the moment. We will start taking Tier 1 (General) applications in countries other than India later this year. Until then, if you are outside the United Kingdom in a country other than India, you can continue to apply under the Highly Skilled Migrant Programme.
link:
http://www.ukba.homeoffice.gov.../applying/initialapplications/
tako da se ne mora ici za UK i odande aplicirati, posto u zemlji moze samo da se promeni [a sa turisticke vize uglavnom nema menjanja statusa u UK], vec se prijaviti za HSMP u Beogradu.
2. za IGS - opet BIA sajt

:
mora da se zavrsi kurs pre apliciranja. i da, IGS je 12 meseci. Ali posle moze na WP da se promeni.
Citat:
You must:
* have completed your course in the last 12 months (as shown by the date of expiry of leave as a student to complete this course);
nije problem, moze se promeniti status iz studenta u IGS, samo ce te kostati minimum £350, pa do £500.
link:
http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/igs/eligibility/
inace, IGS se takodje menja, u nesto sto se zove 'post study work' - i bice deo Tier 1. Ne secam se tacno kad ce poceti to da implementiraju, mislim negde u 2009.
3. @shade79: Masters sam po sebi ovde ne znaci mnogo, pogotovo ako nije neka uska specijalizacija. Bitnije su profesionalne kvalifikacije, tipa Part 1, Part 2, Part 3.
Sto se tice plata, zavisi od mnogo faktora: kvalifikacije, [vise] iskustvo i dr.
£29k je ok kinta za Pt2 Ass. , mada zavisi koliko dugo radis, kolika je firma etc.
za Part 3 mozes aplicirati ako imas Part 2, [ili kroz studije, ili kroz Pt2 ispit] mada mislim da moze ako imas i puno godina [minimum 10?] relevantnog radnog iskustva. Pogledaj ARB sajt, tamo ima sve lepo objasnjeno. Nisam razumeo sta imas vec u Srbiji - Part 3 ili Master? Inace ovde je arhitekta zasticena profesija i ne priznaju nista van EU.
da ne trolamo ovu temu sa arhi pitanjima, javni se na PM.
...ja radim samo jedan dan dnevno...