Citat:
st_jimmy: vidis, ja bas mislim suprotno ...
-ona deklaracija f-ja, dosad to nismo radili ... isli smo include (sta treba), void main(void) i odmah {, pa program! da li su te deklaracije obavezne?
-system(CLS) je za brisanje ekrana, jel'?
-zar nam ne treba i math.h?
-za sta mi je onaj system(pause)?
-za sta je while?
-kod unosenja podataka, zar nije malo amaterskije da radima kao printf(r1=), pa scanf(r1), pa printf(r2=) ....? mislim provalice me .. hehe
-slucaj 0??!! ne verujem da treba!
-da li su brakeovi obavezni?
1. Ne - nisu obavezne. Tu gde je recimo:
Code:
printf("Rezultat = %.3f\n",prva(r1,r2,r3));
... mozes da zamenis sa:
Code:
printf("Rezultat = %.3f\n",r1*r2*r3);
Funkcije uglavnom sluze za sredjivanje koda. Zamisli da pravis novi M$ Windows i da sve ono sto on treba da radi
strpas u void main(). Bilo bi malo glupo, zar ne?
2. Tako je. Kasnije cu ti reci nesto vise o ovim system(""); komandama.
3. U ovom slucaju ne, zato sto i bez math.h mozes raditi sve osnovne racunske operacije (+, -, *, /),
a koliko vidim u ovom primeru se naprednije od toga ne koriste. Recimo da hoces da koristis funkciju pow(),
koja stepenuje neki broj, trebao bi ti math.h.
4. Sada malo reci o system(""); komandama

. Ako bi usao u Command Prompt (Start -> All Programs -> Accessories -> Command Prompt) i tu kucao bilo koju od ovih komandi video bi isti rezultat kao kada bi u nekom C programu ukucao system("komanda"), gde je "komanda" ta komanda koju si otkucao predhodno u Command Promptu. system("PAUSE"); sluzi da se izbaci "Press any key to continue..." poruka, zato sto kad nje ne bi bilo program bi se prebrzo izvrsio i ti ne bi mogao da vidis rezultat. Nisam siguran da system(""); komande rade na svim kompajlerima, ali evo, u Dev-CPP (MingW) radi provereno.
5. Ako nisi ucio petlje recicu ti ovo ovako:
Petlje su delovi programa koji se izvrsavaju iznova i iznova sve dok neki uslov nije popunjen. Evo primera za to, copy/pasteuj ovo u svoj c++ kompajler:
Code:
#include <iostream>
using namespace std;
int krajpetlje = 0;
int brojac = 0;
void main()
{
while(krajpetlje==0)
{
brojac++; // Ovde takodje moze stojati i brojac = brojac + 1, dakle povecava vrednost promenljive 'brojac' za 1
cout << brojac << endl;
if(brojac == 5) {krajpetlje = 1;} // Kada vrednost promenljive 'brojac' dostigne 5, vrednost promenljive 'krajpetlje' se postavlja na 1
}
}
Dakle analiza koda:
Kao sto vidis ako znas engleski sve ti je jasno

. Prevedeno na srpski: Dok "(while) je krajpetlje = 0, povecaj brojac za jedan, ispisi na ekranu njegovu vrednost, ako je brojac 5, izadji iz petlje."
Kao sto vidis petlja ce se ponoviti tacno 5 puta i onda prestati. Za to se postaralo ovo if(). Ako ti nesto povodom ovoga nije jasno, vichi

.
6. Da - to bi se moglo smatrati amaterskije

. Ako nista drugo bar neurednije...
7. Verovatno ga je covek stavio zato sto treba

.
8. "break" je komanda kojom se izlazi iz petlje. Recimo da imas:
Code:
while(krajpetlje==0)
{
brojac++; // Ovde takodje moze stojati i brojac = brojac + 1, dakle povecava vrednost promenljive 'brojac' za 1
cout << brojac << endl;
if(brojac == 3) {break;} // Nateraj petlju da se zaustavi
if(brojac == 5) {krajpetlje = 1;} // Kada vrednost promenljive 'brojac' dostigne 5, vrednost promenljive 'krajpetlje' se postavlja na 1
}
Ovo "if(brojac == 3) {break;}" ce naterati petlju da se zaustavi iako uslovi za to nisu ispunjeni (krajpetlje je i dalje 0).
----------------------
Nadam se da ti je ovo pomoglo!

Pozdrav od 14-godisnjeg YuRaidera (neki me zovu i Ivan)
[Ovu poruku je menjao Yu Raider dana 21.03.2006. u 22:58 GMT+1]
[Ovu poruku je menjao Yu Raider dana 21.03.2006. u 22:59 GMT+1]
SLIder.