Citat:
freesoftwareman: Najveca "fora" u ovoj celokupnoj temi je da je glavna "caka" namestiti kvalitetan kompatibilan sistem koji radi, pomocu minimalno moguce para tj. manje od apple originalnih proizvoda,a ne kao "neki" sto trose ogromnu kolicinu novca pa lako je to uraditi ko ima "previse" para

))
to je glavna sustina
Gresis, kao i mnogi.Najveca fora je napraviti sistem sto kompatibilniji sa Mac OS-om.A "ogromnu" kolicinu novca trosis i na PC, pa ne sluzi nicemu.Kao sto sam vec rekao, svako ima svoje prioritete, ali ovim hobijem se ne bavis ako nemas "viska" novca.Svako ko ocekuje da izvuce iz budzaka stari kompjuter i da instalira Mac OS na njega, i da ga pretvori u Mac je u velikoj zabludi....
Nemam nameru da se natezem s tobom ko je u pravu, ali postoje dva scenarija:
- kupujes novi kompjuter, i imas nameru da ga koristis sa Mac OS-om,
ili
- imas kompjuter, ali te jako interesuje da napravis sto kompatibilniji kompjuter koji nije Mac, a radice kao Mac
U prvom slucaju, kad kupujes, raseces se 50 eura vise pa kupis komponente koje ce biti za procenat kompatibilnije sa Mac OS-om.Ne treba biti skrtica.Mac OS nije predvidjen za instaliranje na PC i samim tim ti otezava instalaciju.Svaki procenat kompatibilnosti vise za tebe znaci sate trazenja i re-instaliranja manje....
U drugom slucaju, tvoj hobi su kompjuteri.Pretpostavlja se da nadogradjujes svoj kompjuter da bi ga odrzao u koraku s vremenom (inace bismo jos koristili 8088 masine).Kad kupujes komponente mozes da obratis paznju da kupis Mac OS kompatibilne komponente.Vazi isto pravilo kao i za prvi slucaj.Svaki procenat kompatibilnosti, sati eksperimentisanja manje...
Sve to nazalost podrazumeva novac.A ti ako nisi bio spreman da ga potrosis, zasto si onda i ulazio u sve to, Mac OS i ostalo?
Trebao si da se drzis OS-a pisanog za tvoju arhitekturu, po mogucnosti besplatnog (jer ti se ne svidja da dajes novac da bi uradio nesto).
U svakom drugom slucaju moraces da se pomiris sa sudbinom, i da das novac, ili da se mucis bespotrebno da nateras svoj hardver da uradi nemoguce, i da radi posto-poto.
A kao sto rekoh na pocetku, fora je napraviti sto kompatibilniju NE-Mac masinu.Nije naglasak na novcu...
@brane2006 ,
Da, ovo je ok masina.Jedna od mojih prvih konfiguracija je bila takva, samo sa ATI X1300XT karticom....
Medjutim nisam siguran da bi Leopard radio kako treba.Mada mislim da bi islo.
Ali nazalost nece moci da se instalira EFI, tako da ipak ostajes na patch-ovima ali to ne bi trebalo da te brine mnogo....
Ipak, ne mogu a da ne primetim da si KUPIO hardver koji radi sa OS X-om.Zar ne?
Sva sreca sto sam svestan svoje nesvesti.U suprotnom bih bio nesvestan svoje svesti...