Citat:
drinciceva: Da li moraju svi ortaci u agenciji da budu i prijavljeni u njoj i da im se placaju doprinosi pogotovu ako vec rade negde?
Hocu da otvorim agenciju u stanu ali posto se stan vodi na brata mislio sam da ako mogu da izaberem da ne placam nista za njega da ga stavim za ortaka da ne bi morao da se cimam sa poreznicima oko ugovora o stanu jer bi morao da sklopim sa njim ugovor o zakupu pa da trazim da posto je rod prvog reda da me oslobode poreza?
Pa ti se se zapetljala/zapetljao kao pile u kucine...
Gledano po zakonu, svi koji rade moraju da budu prijavljeni, dok, sa druge strane, moze da se krsi zakon pa kad dodje inspektor, jelte, neki ne moraju da kazu da su radnici, nego mogu reci da su svratili na kafu.
Porez na dodatnog clana porodice ce ti se povecati tek za 10%, sto nije mnogo, ali ne znam kako doprinosi, oni se valjda kompletno povecaju za koliko iznose za jednu osobu. Bilo kako bilo, ne treba da ga stavis kao ortaka, jer od toga samo mozes imati stetu - clanovi porodice imaju pravo da pomazu u radnji bili ili ne bili ortaci.
Sto se ugovora tice, Kakav je to problem, gore stavis "Ugovor o koriscenju dela stana";
Pa onda:
clan 1) predmet ugovora stan povrsine... u ulici...
clan 2) potpisnici korisnik taj, vlasnik taj sa sve licnim podacima
clan 3) poriod koriscenja, ili na neodredjeno vreme
clan 4) cena koriscenja, besplatno iz razloga solidarnosti prema clanu porodice bla, bla.
clan 5) ko moze raskinuti ugovor i sta pri tom treba da uradi
clan 6) u slucaju spora nadlezan je sud u...
datum, mesto, potpisi
Ako je cena nula, onda je i porez srazmerno ceni nula, tako da, jelte, zasto da trazis da te neko oslobodi tako malog poreza

Samo ti sinko (administratore) radi svoj posao.