Citat:
Ja sam sa FON-a,III-ca godina i moram priznati da ucenje programiranja na FON-u nije bolje od onog na ETF-u. Ja licno ne zavrsavam fax da bih se bavila programiranjem jer to mogu i sama da naucim ili da odem na Microsof-tov kurs. Razlika je u tome sto, heli vi to da priznate ili ne, mi sa FON-a cemo vama ETF-ovcima organizovati zivot tj. vi se samo bavite programiranjem a mi cemo da vas unajmljujemo za male pare da nam radite implementacije nasih projekata jer nas za to izmedjuostalog obucavaju, za vodjenje i projektovanje informacionih sistema.
Koga zanima kakvo je stanje na FON-u sto se tice znanja, neka lepo ode na njihov forum, pa ce lepo sam da se uveri u slicnim temama, sta i koliko zna jedan FON-ovac...
Sanjaj da cu ja npr. da uzmem nekog kao tebe da mi bude Project Leader... Za takvu poziciju cu
uvek odabrati osobu koja zna vise od mene i koja ima vece (produktivno) radno iskustvo, i prema kojoj cu shodno tome, osecati i neko postovanje, i/li osobu, koja samo poznaje programiranje, ali zato ima super ideje... A ideje, ne nicu na fakultetu...

Tj. nije nuzno imati faks, da bi imao neku dobru ideju...
Sto se tice pitanja, da li je bolje imati faks, ili na ustrb toga iskustvo? Najbolje je imati jedno i drugo...

Cesto, onaj ko upise faks (kod nas) nema vremena, da uci i pravo znanje sa strane, i obrnuto, onaj ko u startu uci pravo znanje, nema vremena za faks (ili mozda nema para, a zeljan je da izdvoji slobodno vreme)...
A od poslodavaca se najvise trazi ova kombinacija zvanje + znanje...
Najveci problem kod IT fakuleta kod nas je sto:
1) Cesto se uci zastarelo znanje
2) Uci se gomila bespotrebnih stvari
3) Losa praksa (dosta se uci samo u teoriji - "na papiru", a malo na kompjuteru)
4) Suvise se generalizuju stvari. Tj. Vi posle diplomiranja dolazite do suvise opsteg zvanja "diplomirani inzenjer informatike". Sto govori, da kao neko zna sve o toj oblasti (sto je i apsolutno nemoguce), a u stvari kad se zagrebe ispod povrsine, ko zna sta zna, a najbolje se to vidi na npr. FON-ovom forumu, ili gledajuci Vase knjige - skripte,
www.puskice.co.yu 
))) tj. Vas program nastave. Iz stavke 4 sledi
5) Nedostaju od samog starta specijalizacije i subspecijalizacije, za odredjenje oblasti... Ti si upotrebila jednu jako, jako generalizovanu recenicu "projektovanje informacionih sistema", a pre toga, si rekla o jednoj takodje opstoj grani IT profesije "programiranju", koja ima svoje grane, vezane za odredjene slicne grupacije jezika, i opet podgrane...
Najbolje bi bilo kad bi odmah postojali neki opsti smerovi (naravno treba ispraviti i ostale gornje tacke), koji bi se npr. na 3-coj i 4-oj dalje granali... A da za svaki opsti smer na kraju postoji u okviru postdiplomskih studija (dodatna) specijalizacija za IT Managera...
A Vi bi zeleli, i idete obrnuto (a inace je u ovoj zemlji sve postavljeno naopacke, pa i ovo)... IT Manager, pa onda znanje, kao sto predlazu neki na Vasem forumu... FON + 3 do 4 god. dodatnog ucenja i specijalizacije u nekoj oblasti, ili kao ti - da odmah postanes IT Manager, sto je nonsens, izuzev ako ti sama ne otvoris svoju firmu (onda mozes biti sta hoces, ali sumnjam u uspeh takve firme), a to moze svako ko ima kapital i ideju, a cak ne mora ni da ima neko preterano znanje, vec samo generalno poznavanje...
Menadzer je osoba koja raspolaze i rukovodi resursima... Ako ti ne poznajes dovoljno resurse, a ne mozes da ih poznajes kao menadzer (jos gore ako ih uopste ne znas), onda ces biti jako los menadzer.
Na nasu nesrecu (ljudi u SCG), ti ces dobiti neki fin poslic, ok placen u drzavnoj sluzbi / firmi, gde se gleda samo zvanje, ali zato je nasa zemlja losije rangirana u IT svetu, a zbog svega gore navedenog, a sto se odnosi na Vase znanje...
Nevezano za puskice.co.yu, mogao bih da ti sve ovo dodatno potkrepim i nekim biserima tzv. IT strucnjaka prilikom mojih susreta sa njima...

))))
[Ovu poruku je menjao neo01 dana 31.03.2005. u 18:32 GMT+1]
Welcome to the real (binary) world, neo(01)...