Citat:
Nikodim
A da, jos samo nesto...molim nekou dobru dusu da mi pojasni srpski (posto nikako nisam uspeo da skapiram, a zaista sam se trudio) koja je razlika izmedju pojedinih tipova IP adresa?? Pominju se termini "dinamicka", "staticka", "privatna" i "javna"...pa sta koja znaci, jesu li to sinonimi ili ne?
Ne znam sto niko coveku nece da objasni i ove termine... Ja nesto nisam najstrucniji, ali cu probati da budem sto tacniji:
necu ici redom, jer je meni lakse da ti ovako pojasnim
privatna - adresa koja ne postoji na internetu i koristi se samo u lokalnim mrezama (LAN). Recimo ako ukucas u pretrazivacu adresu
192.168.0.1 on nece ni pokusavati TU IP adresu da pronadje na internetu jer "zna" da je to privatna IP adresa i probace da pronadje komp sa tom adresom u okviru lokalne mreze. Naravno 192.168.x.x nije jedini opseg privatnih IP adresa...
javna - adresa koja je vidljiva na internetu tj. svaka druga koja NIJE privatna.
staticka - nepromenjiva IP adresa - recimo ako prilikom svakog kacenja na net uvek dobijes ISTU IP adresu, onda imas staticku. Naravno to se ne desava ako nisi tu uslugu dodatno zakupio.
dinamicka - suprotno od prethodne, adresa koja nije stalna tj. dinamicka (promenljiva)

U praksi to je najcesci slucaj. Znaci svaki put kada pozoves net, ti dobijes neku IP adresu. U sustini to ti nista ne znaci osim ako ne zelis da iz nekog razloga ljudi znaju tvoju IP adresu. Mada, ako ti i to treba, to se sada resava VEOMA jednostavno (no-ip ili sl.)
Nadam se da su sada stvari nesto jasnije oko ovih termina....
A sto se tice aDSL-a kod PTT-a, ja sam njihov korisnik od pre neki dan i za sada sam zadovoljan. SVE radi OK!
Pozdrav