Citat:
MarijanKo: GRESKA

zaboravljas da ti posle tih 12 meseci mozes da prodas modem i tebi je opet u dzepu 1600 ili recimo 1200 dinara..
dok ti moras da vratis beotelu njegov modem..
Vidis razliku????
nazalost nije bas tako vec posle mesec dana realna vrednost pada za 30-50% jer moras da ga prodas KAO POLOVAN preprodavcima hardvera koji uzimaju masivne provizije (ovo je bar moje iskustvo kada je preprodaja racunarskog hardvera u pitanju) druga opcija je da ga prodajes krajnjem kupcu (preskocis posrednika) tada najcesce mozes da prodas hardver i za 20-30% vecu cenu (recimo u ovom slucaju za 1600*1.3=2080 din) problem je ogromna kolicina potrosenog vremena i zivaca, najcesce vise nego sto stvar kosta, naravno netreba zaboraviti i to da ti pri kupovini dajes pare u startu, tako da za realnu procenu treba uracunati i realnu bankarsku kamatu na sve pocetne troskove ukljucujuci i modem (pa i pretplatu ukoliko se placa unapred nekoliko meseci kao kod beocity-ja) koja iznosi 10-18% godisnje (recimo 12% je neki prosek) u nasoj zemlji (zbog nestabilnosti trzista)
Citat:
MarijanKo: NIKAD ali NIKAD nije povoljnija solucija iznajmljivanja modema..
to zavisi od perioda za koji ti je oprema potrebna, za krace periode je iznajmljivanje povoljnije od kupovine, mada mi se cini da je ovde problem sto ne postoji third-party koji ce da iznajmljuje modeme, tako bi bilo mnogo lakse proceniti isplativost
Citat:
MarijanKo: Verat net je ubedljivo najjefitniji pa cdak i od tih sto daju "besplatno" setup i modem na korsiscenje...
ne daju besplatno nego je iznajmljivanje ukljuceno u cenu, ogromna je razlika, inace slazem se da je verat net isplativiji "na duze staze", ja sam i rekao da se posle odredjenog broja meseci verat vise isplati koliko se secam
u pravu si nemogu da nadjem nigde na sajtu, znam samo da se nije placalo kada sam ih ja pitao mailom, i da su svi ovde na forumu govorili da se ne placa, to mi se urezalo u mozak,
dali je neko ovde skoro uzimao ADSL kod beotela, i dali je pritom placao setup? bio bi stvarno maksimalno monopolisticki gest da i oni pocnu da naplacuju setup
Citat:
MarijanKo: tako da verat u startu kosta 3600 dinara za setup plus modem koji kasnije mozes da prodas a
kod beotela setup kosta 3000 dinara plus 300 dinara svaki mesec sto znaci da ako zadrzis modem kod sebe i ne prodas ga trosak tvoj je 3600 koji na beotelu imas vec nakon 2 meseca..
ali ako prodas modem nakon izvesnog vremena jos je veci jaz u ceni beotelovih usluga... Tacka..
ukoliko se kod beotela sada placa setup on definitivno nespada u jeftinije provajdere, za razliku od verata koga sada treba porediti sa prvim sledecim
a sto se tice ovih 3600 din posle dva meseca ti modem mozes da prodas za maksimalno 1000 dinara (placen 1600)
(osim ako ne potrosis vremena i zivaca da nadjes nekoga kome je modem bas potreban, i prodas mu ga kao nov u kom slucaju mezes da ga prodas po ceni koja je cak i veca od one po kojoj si ga kupio)
Citat:
MarijanKo: JogyII poslovna politika verata je da se ne bave maloprodajom.. niti isporukom tehnicke robe.. Oni pruzaju uslugu.. a nabavka tehnicke robe i iznajmljivanje ne spada u domen njihove poslovne politike ... barem su mi tako rekli..
shvatam to, i razumem zasto oni ne iznajmljuju modeme (ili wireless opremu, ili bilo sta drugo - zele da izbegnu troskove dodatne tehnicke podrske), takodje shvatam da je na njima da odluce dali hoce ili nece da naplacuju setup, ono sto ja govorim je :
posto nigde nemozes samo da iznajmis modem (bez kupovine) jedini nacin da koristis veratovu uslugu je da ga KUPIS (isto vazi i za sve ostale koji ne iznajmljuju modem) nekima ovo odgovara, nekima ne ali u svakom slucaju ovo je dodatni pocetni trosak
koji ti nece biti u potpunosti vracen po prestanku koriscenja verata
uopste kada imas trosak oblika
x+n*y (gde je
x pocetno ulaganje,
y mesecni/godisnji trosak,
n broj meseci/godina)
isplativost direktno zavisi od perioda koriscenja usluge, i obicno se za manje periode vise isplati iznajmljivati poslovni prostor, stan, opremu, ili bilo sta drugo nego to u pocetku kupovati, ja sam samo rekao da bi u ovom slucaju da bi se isplatila kupovina (pocetni trosak koji imamo kod verata i beocitija) trebalo da koristimo istu opremu (istog provajdera)
I meseci kada ga uporedjujemo sa provajderima koji imaju manju pocetnu cenu, a vecu mesecnu
Citat:
MarijanKo: svojevremeno je u da li pc presu ili nekom drugom kompjuterskom casopisu bila ta cuvena tabela o provajderima i uslugama
verat je bio na prvom mestu ...
kakva je sada situacija pa koliko sam ja primetio nema nesto preterano varijacija od te prvobitne tabele
ja to bas i pokusavam da utvrdim, i to za tri odvojena slucaja posebno :
- kratak period (1-2 meseca kod istog provajdera)
- srednji period (3-6 meseci)
- duzi period (vise od 6 meseci kod istog provajdera)
verat je sigurno najisplativiji za treci/najduzi period, ali za prva dva za sada postoje bolje opcije
So Long, and Thanks for All the Fish