A__________S__________B
A' S' B' (Pogledati Ajnštajnov opis u prethodnim porukama) Ajnštajnov istovremeni udar munja u tačkama A i B („pružnog nasipa“)nije u trenutku udara ni prostorno ni vremenski ništa drugačiji ni u K° ni u K' (jer se odsječci A-B i A'-B', kao i njihove sredine S i S') u tom momentu podudaraju. To moje pominjanje protivurječnosti postulatu broj dva je samo uzgredna napomena (to Ajnštajn sebi dozvoljava kada mu zatreba za određeni sadržaj, a radi ciljanog zaključka. Glavni moj cilj je isticanje sljedećeg:
Bilo da pratimo put i vrijeme kretanja svjetlosti u:
U K° u odnosu na K°: ct
1- ct
2 = K°K' = vt,ili u K' u odnosu na K' , trebat će isto vrijeme: t = t
1+t
2,za obistinjavanje (od polaska, odbijanja , do povratka svjetlosti u koordinatni početak K', bilo da se kreće prvo smjerom S'-B'-S' – prije obrtanja interferometra, bilo da se kreće smjerom: S'-A'-S' – poslije obrtanja interferometra).
Kako su brzine c i v u vakuumu, to će biti:
a)S'B' = (c-v)t
1, i B'S' = (c + v)t
2, te će svjetlosti u vakuumu za put: S'-B'-S' trebati vrijeme = t
1 + t
2 = t =

,
b)S'A' = (c + v)t
2, i A'S'= (c – v)t
1, te će svjetlosti u vakuumu za put: S'-A'-S' trebati vrijeme = t
2 + t
1 = t =

.
Kada bi K' bio „nosač“ brzine c, a nije, onda bi u K' u odnosu na K' svjetlosti trebalo 2t
0 za put: S'-B'-S', i za put: S'-A'-S' takođe 2t
0.
Povezao sam Ajnštajnov tekst iz „Relativnost istodobnosti“ sa Majkelsonovim eksperimentom samo zbog prikaza kretanja svjetlosti na putu:
a) S'-B'-S'=
prije obrtanja interferometra za 90°, kako bi se uvjerili u potpuno isto vrijeme i potpuno istu dužinu puta nakon obrtanja interferometra za 90°stepeni (kada okomito postavljeno ogledalo dođe u položaj tačke A' na pravcu kretanja svjetlosti iz „razdjeljnika“-prizme (okomita dužina PO = l
0 poklopi se sa dužinom S'A',a dužina S'B' postane okomita na pravac brzine v),na putu: b) S'-A'-S' (samo što se sada prvo ostvari vrijeme t
2 a zatim t
1).Nije mi cilj da diskutujemo pojmove:“prostorna razdvojenost“, „vremenska razdvojenost“ događaja (to može drugom prilikom i drugim povodom),a iz Ajnštajnovog teksta je vidljivo na šta se taj opis (udara munja) tačno odnosi.
-------
Salec – Za tebe je ona (posebna) napomena o okomitoj „četvrtoj dimenziji“ na prostor – sferu (u svima pravcima i smjerovima i vrijeme „teče“ , baš kao i sferno širenje svjetlosnog talasa. Uspostavljeni ugao , određen brzinama c i v , odnosno dužinama ct i vt, trajnog je karaktera u posmatranom konkretnom fizičkom sadržaju,od početka do kraja posmatranja.Mislio sam da je to za tebe interesantnije nego drugima, zbog navedenog tvog razmišljanja za komplementni ugao - β, čiji sinus sam pominjao uz Snelijusov zakon loma).